Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Contravenţii
Contravenţii
CărţiProfesionişti

Anularea procesului-verbal de constatare a contravenţiei
21.03.2022 | Anjie-Diana GOH

Secţiuni: C. contravențional, Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Anjie-Diana Goh

Anjie-Diana Goh

Nesemnarea procesului-verbal de constatare a contravenției de către martor

Printre cele mai frecvent invocate motive de nelegalitate în cadrul acțiunilor având ca obiect plângeri contravenționale, se numără lipsa semnăturii martorului de pe procesul-verbal de constatare a contravenției.  Astfel se invocă nulitatea procesului-verbal ca urmare a faptului că nu conține semnătura niciunui martor care să ateste săvârșirea de către petent a faptei contravenționale pentru care a fost sancționat de agentul constatator. Nu de puține ori, lipsa semnăturii martorului este invocată drept motiv de nelegalitate a procesului-verbal arătându-se că acesta ar trebui anulat ca urmare a faptului că cele consemnate în cuprinsul său nu ar corespunde adevărului.

Ne folosim de ocazie pentru a sublinia, în primul rând,  distincția dintre motivele de nelegalitate și cele de netemeinicie a procesului verbal. Astfel, în timp ce, pe de o parte, nelegalitatea presupune că procesul-verbal a fost întocmit cu încălcarea dispozițiilor prevăzute de lege, netemeinicia este cea care se referă la lipsa de veridicitate a celor consemnate. Astfel, invocarea lipsei semnăturii martorului drept motiv de nelegalitate procesului-verbal pentru că nu ar corespunde adevărului, faptele nefiind constatate și de către un martor este artificială.

În al doilea rând, arătăm că, din moment ce dispozițiile legale prevăd obligativitatea semnării de către martor a procesului-verbal în unele cazuri, atunci în aceste situații, lipsa semnăturii martorului este într-adevăr un motiv de nelegalitate a actului procedural. Dar această nelegalitate apare ca urmare a faptului că, deși textul de lege impunea semnarea procesului-verbal de către un martor, semnătura martorului lipsește, iar nu ca urmare a faptului că aspectele consemnate nu ar corespunde adevărului.

Trebuie subliniat că rolul martorului în semnarea procesului-verbal de constatare a contravenției nu este acela de a atesta existența faptei contravenționale sau comiterea acesteia de către contravenient. Art. 19 alin. (1) din O. G. 2/2001 impune ca procesul-verbal să fie semnat de către un martor atunci când contravenientul nu se afla de față, refuză sau nu poate să semneze, rolul martorului fiind limitat la a atesta vreuna dintre împrejurările care au determinat ca procesul-verbal să nu fie semnat de contravenient.

De aici rezultă că, atunci când procesul-verbal este semnat de contravenient, legea nici nu mai impune obligativitatea ca acesta să fie semnat și de un martor, din moment ce rolul martorului este, așa cum am menționat și anterior, limitat exclusiv la situațiile în care contravenientul nu dorește sau nu poate să semneze procesul-verbal.

În situațiile în care contravenientul refuză să semneze sau se află în imposibilitatea de a semna procesul-verbal, art. 19 din O.G.2/2001 impune în sarcina agentului constatator obligația de a identifica un martor care să semneze procesul-verbal, datele de identificare ale martorului, fiind necesar a fi consemnate de asemenea în cuprinsul actului procedural.

Considerăm că lipsa acestor mențiuni referitoare la persoana martorului reprezintă o încălcare a dispozițiilor prevăzute de lege, care însă nu atrag per se nulitatea procesului-verbal, nefiind un caz de nulitate absolută dintre cele prevăzute la art. 17 O.G. 2/2001. Astfel, pentru anularea procesului-verbal de constatare a contravenției pentru lipsa datelor de identificare a martorului, este necesară dovedirea unei vătămări, care să nu poată fi înlăturată în alt mod decât prin anularea actului. Sarcina probei revine în acest caz petentului, care va trebui să demonstreze că lipsa datelor de identificare a martorului îi produc o vătămare de neînlăturat.

Este de menționat că oscilăm între această opinie și cea potrivit căreia lipsa datelor de identificare a martorului atrag nulitatea procesului-verbal, vătămarea constând în aceea că martorul nu poate fi identificat, așa încât semnătura acestuia nu mai are aceeași valoare juridică, din moment ce reprezintă semnătura unei persoane necunoscute și neidentificabile. În această linie de gândire, lipsa menționării datelor de identificare a martorului conduce la lipsirea de efecte juridice a semnăturii acestuia de pe procesul-verbal, ceea ce echivalează cu lipsa efectivă a semnăturii de pe procesul-verbal.

Cazul lipsei semnăturii martorului de pe procesul verbal atunci când este incidentă vreuna dintre situațiile în care lege impune semnarea acestui de către un martor (contravenientul refuză sau se află în imposibilitatea de a semna) este unul de nulitate relativă, care rămâne de asemenea condiționat de existența unei vătămări ce nu poate fi înlăturată altfel. În timp ce unele instanțe impun dovedirea de către petent a vătămării de neînlăturat, altele consideră că lipsa semnăturii contravenientului însoțită de lipsa semnăturii martorului ori de lipsa mențiunilor pentru care lipsește semnătura martorului reprezintă un caz de nelegalitate a procesului-verbal de natură a atrage anularea acestuia, vătămarea produsă petentului fiind considerată de neînlăturat.

Se impune menționarea că, atunci când procesul-verbal nu este semnat de contravenient și nici de către martor, dar în cuprinsul acestuia se face referire la motivele imposibilității semnării procesului de către martor, atunci acesta este legal întocmit. Mențiunile agentului-constatator pot suplini semnătura martorului, acesta putând consemna că lipsa semnăturii martorului este consecința faptului că la momentul constatării contravenției, cu ocazia întocmirii procesului-verbal nu a putut fi identificată nicio persoană care să poată fi martor. Astfel, dacă procesul-verbal este nesemnat de martor dar cuprinde această mențiune, atunci acesta este legal întocmit, potrivit art.19 alin. (3) O.G.2/2001.

Nici completarea procesului-verbal la sediul agentului constatator nu este un motiv de nelegalitate în sine, și fără a antama această chestiune, căreia îi vom dedica o scurtă analiză în viitor, arătăm că dacă procesul-verbal e întocmit la sediul organului constatator, contravenientul nefiind de față și deci neputând semna, consemnarea de către agentul constatator a împrejurării că nu există martori de față este suficientă pentru acoperirea lipsei semnăturii martorului.

În final, mai arătăm că agenții constatatori nu pot fi martori, potrivit art. 19 alin. (2) din O.G. 2/2001, așa încât chiar dacă la sediul instituției din care face parte agentul constatator care întocmește procesul-verbal în lipsa contravenientului ar mai fi alți agenți constatatori aceștia nu pot semna în calitate de martori procesul-verbal.

Jud. drd. Anjie Diana Goh
Judecătoria Galați

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti