Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

O nouă soluție favorabilă obținută de avocații Mușat & Asociații la Înalta Curte de Casație și Justiție pune, pentru prima dată, sub semnul întrebării practica organelor fiscale privind tratamentul fiscal aplicabil cheltuielilor de sponsorizare/mecenat/burse private
21.03.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Fiscalitate, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Echipa de avocati specializati in litigii fiscale din cadrul departamentelor de drept fiscal si litigii a Musat & Asociatii a reprezentat cu succes, in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unul dintre cei mai mari jucatori din industria productiei, procesarii si comercializarii de carne din Romania.

Prin solutia recent pronuntata, Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul formulat de DGAMC, validand in acest fel solutia instantei de fond care, intr-o cauza complexa vizand perioada fiscala 2015 – 2016, a considerat ca atat limitarea deductibilitatii cheltuielilor de sponsorizare si/sau mecenat, cat si scutirea aferenta profitului reinvestit trimit la acelasi reper atunci cand sunt determinate in cuantumul lor, respectiv la „impozitul pe profit datorat”, fara ca legislatia fiscala sa faca o diferentiere intre aceste doua moduri de calcul.

Astfel, instanta de fond a retinut, iar instanta suprema a confirmat, faptul ca prevederile fiscale nu reflecta nicio prioritate de aplicare a facilitatilor fiscale, motiv pentru care este nelegala interpretarea organului fiscal potrivit careia prima data se scade din impozitul pe profit suma cu titlu de scutire aferenta investitiilor realizate si abia apoi se aplica procentul de 20% pentru determinarea limitei deductibilitatii cheltuielilor de sponsorizare/mecenat/burse private.

Din moment ce Codul fiscal si normele metodologice de aplicare a prevederilor Codului fiscal nu contin nicio interdictie expresa de aplicare concomitenta a celor doua facilitati fiscale, instanta a stabilit ca nu exista niciun impediment legal ca unui contribuabil sa i se acorde dreptul de a determina sumele deductibile din impozitul pe profit prin raportare la aceeasi baza de calcul, respectiv la aceeasi valoare.

De asemenea, a fost retinuta si aplicabilitatea principiului de interpretare in dubio contra fiscum in dreptul fiscal, conform caruia prevederile legale incerte se interpreteaza in contra autoritatilor fiscale si profita contribuabilului. In speta, instanta a retinut ca organul fiscal nu a aratat in mod clar si textual de ce interpretarea pe care a adoptat-o in legatura cu limitarea deductibilitatii cheltuielilor de sponsorizare/mecenat/burse private ar fi cea corecta.

Echipa de avocati si consultanti fiscali ai Musat & Asociatii implicata in acest proiect a fost formata din Angela Porumb si Razvan Graure – Parteneri, Alina Man si Pompilia Grigoras – Managing Associates.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti