Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Opinia Comisiei de la Veneția ref. adoptarea proiectului de lege privind desființarea SIIJ
21.03.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Procedură penală, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Luni, 21 martie 2022, Comisia de la Veneția a publicat o opinie cu privire la adoptarea proiectului de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

Comisia de la Veneția regretă graba cu care această lege controversată de desființare a SIIJ a trecut prin Parlament și a fost promulgată, ceea ce a însemnat că legea a fost adoptată înainte de a fi emis avizul Comisiei.

Desființarea SIIJ nu ar trebui să fie un obiectiv în sine. Obiectivul desființării SIIJ ar trebui să fie acela de a asigura o mai mare eficacitate în investigarea și urmărirea penală a infracțiunilor – cea mai importantă fiind corupția – comise de judecători și procurori. Nu este plauzibil ca o structură de procurori nespecializați de la nivelul parchetelor de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a celor de pe lângă curțile de apel să fie mai bine plasată pentru a efectua anchete privind acuzațiile de corupție comise de judecători și procurori decât structura specializată a DNA. Având în vedere autonomia relativă și independența funcțională a DNA și DIICOT, specializarea, experiența și mijloacele tehnice de care dispun, Comisia de la Veneția regretă că, spre deosebire de proiectul de lege pe care l-a evaluat în Avizul său din 2021 (care ar fi readus situația la ceea ce era înainte de modificările din 2018), legiuitorul nu a restabilit competențele acestor parchete specializate. În consecință, Comisia de la Veneția recomandă restabilirea competențelor acestor parchete specializate de a investiga și de a urmări, de asemenea, în justiție infracțiunile care intră în sfera lor de competență comise de judecători și procurori.

În cele din urmă, în cazul în care legea este menținută în forma actuală, Comisia de la Veneția recomandă să se asigure o mai mare implicare a CSM în selecția procurorilor desemnați să investigheze infracțiunile comise de judecători și procurori.

:: Opinia

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti