Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drept civil
Drept civil
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti
STOICA & Asociatii
 

ÎCCJ. Un contract de cesiune de creanță are efect asupra competenței?
28.03.2022 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că în cazul acțiunii având ca obiect solicitarea unui service auto de obligare a asigurătorului persoanei vinovate de producerea accidentului auto la plata diferenţei de despăgubire în cadrul dosarului de daună suntem în prezența unei competențe teritoriale de ordine privată și şi alternativă, fiind incidente dispoziţiile art. 107 alin. 1 şi cele ale art. 115 alin. 1, raportat la art. 116 C. proc. civ., fiind lipsit de relevanţă din perspectiva competenţei instanţei faptul că reclamanta acţionează în instanţă în baza unui contract de cesiune de creanţă. Motivarea instanței învestite în sensul că încheierea contractului de cesiune nu are efect asupra normelor de competență, întrucât nu reclamanta service-ul auto nu este persoană prejudiciată în înţelesul prevederilor din Legea nr. 132/2017, fiind o entitate juridică care a cumpărat creanţa de la persoana prejudiciată, a fost înlăturată înstanța supremă cu argumentele că art. 1568 alin. 1 lit. a) C. civ. prevede că cesiunea de creanţă transferă cesionarului toate drepturile pe care cedentul le are în legătură cu creanţa cedată, instanţa supremă reţinând, pentru a da eficienţă conceptului de plenitudine a drepturilor astfel transmise prin cesiune, şi dreptul la acţiune, care este firesc însoţit de dreptul de a beneficia de regulile de competenţă teritorială alternativă prevăzute de normele de procedură pentru litigii izvorâte din asigurare, drept de care s-ar fi bucurat şi cedentul şi pentru a cărui excludere în cazul cesionarului nu există raţiune. Astfel, în baza art. 116 C. proc. civ., reclamanta cesionar are, precum cedentul, alegerea între instanţe prevăzute de normele de procedură ca fiind deopotrivă compentente (art. 115 alin. 1 C. proc. civ.: în materie de asigurare, cererea privitoare la despăgubiri se va putea face şi la instanţa în circumscripţia căreia se află: pct. 1 domiciliul sau sediul asiguratului; pct. 2 bunurile asigurate; pct. 3 locul unde s-a produs riscul asigurat.) (Decizia nr. 1254 din 19 mai 2021, pronunțată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

Secţiuni: Asigurări, Drept civil, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO