Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

CEDO. Y și alții v. Bulgaria. Eșecul autorităților de a proteja viața unei femei ucise de soț
22.03.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Drept penal, Dreptul familiei, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență, Procedură penală
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 22 martie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Y și alții v. Bulgaria.

În unanimitate, Curtea a reținut că a fost încălcat art. 2 (dreptul la viață) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, fapt pentru care Bulgaria trebuie să plătească reclamantelor 24.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 4.512 euro pentru alte taxe.

Cazul se referă la plângerile depuse de mama și fiicele unei victime a crimei conjugale. Doamna V. a fost împușcată mortal într-o cafenea din Sofia de către soțul ei, imediat după ce a plecat din biroul procurorului districtual pentru a se plânge că soțul deținea un pistol și că se temea pentru viața ei. Ea a făcut mai multe plângeri similare în anii și lunile care au precedat crima referitoare la atitudinea furioasă, violentă și obsesivă a soțului față de ea.

Curtea a constatat, în special, că autoritățile nu au răspuns prompt la plângerile credibile ale doamnei V. și nu au efectuat o evaluare adecvată a riscului pentru aceasta, având în vedere contextul și dinamica specifică a violenței domestice. Dacă ar fi făcut acest lucru, acestea ar fi apreciat că soțul a reprezentat un risc real și imediat pentru viața ei și ar fi putut să îi confiște pistolul, să îl aresteze pentru încălcarea unui ordin de restricție și/sau să o plaseze pe doamna V. sub protecția poliției. Toate aceste măsuri de contracarare a riscului la adresa doamnei V. ar fi fost posibile în temeiul dreptului intern bulgar.

Cu toate acestea, Curtea nu a găsit nici o dovadă de îngăduință față de violența împotriva femeilor, nici în general în Bulgaria, nici în modul în care poliția a tratat cazul doamnei V.

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti