Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Natalia Butnaru: Femeile au arătat că pot activa în orice profesie juridică și în orice tip de poziție


23.03.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Natalia Butnaru

Natalia Butnaru

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Natalia Butnaru, Head of Legal CERTSIGN SA, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Natalia Butnaru: Pentru mine e greu să delimitez ce mă definește ca profesionist de ceea ce mă definește în celelalte paliere ale vieții. Cu atât mai mult acum când am experimentat munca de acasă, cu familia alături, intrând toți online și ”furându-ne banda” unul altuia.

Cred că mă definește în general conștientizarea că în permanență e nevoie de schimbare, că atitudinea de ieri nu se mai potrivește azi unei situații aparent similare.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Natalia Butnaru: La acest moment nu putem vorbi de limitări. De altfel, femeile au arătat că pot activa în orice profesie juridică și în orice tip de poziție, de la consilieri juridici la șefi ale unor instituții foarte importante în mediul juridic. Și de multe ori cu mult profesionalism și dedicare.

Teoretic, nu sunt limitări, dar practic te poți întâlni, poți experimenta piedici care să te facă să schimbi chiar cursul carierei. Pot fi propriile limite peste care nu poți trece (limite și în sens pozitiv, cum ar fi principii de la care nu abdici), pot fi oameni cu care te intersectezi și care te limitează. Poate că unele femei pot simți că audierile în penal sunt un domeniu ce aparține mai mult bărbaților. Eu am simțit asta, dar erau totuși anii 97-98. Multe lucruri, mentalități s-au transformat, multe prejudecăți au dispărut.

Cred ca suntem privilegiate că am putut alege ce facultate să urmăm și ce profesie să practicăm.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Natalia Butnaru: Pentru mine a fost important să înțeleg că am nevoie de ajutor din partea familiei. Provocările în întemeierea unei familie și creșterea copiilor s-au suprapus cu cele legate de începuturile carierei juridice. Nu știu dacă din păcate sau din fericire. Pot spune, însă, că focalizarea numai pe o latură, un palier al vieții nu e echivalentul că va ieși acolo totul la superlativ, că ignorarea unei laturi și implicarea 100% în alta îți va aduce cu siguranță satisfacții și realizări acolo unde te-ai dedicat în totalitate. S-ar putea să pui prea multă pasiune, energie, să încerci să controlezi totul, să devii perfecționist chiar și în familie, ceea ce ar putea să dăuneze mai mult decât să aducă beneficii. Cred că trecerea dintr-o parte în alta ajută ca lucrurile să se așeze în partea lăsată puțin să respire fără pasiunea ta devoratoare.

Cu toate acestea, situațiile sunt diverse, oamenii sunt diferiți, fiecare e unic, dar cred ca mersul în paralel cu viața personală și cea profesională poate crea la un moment dat un echilibru care altfel e mai greu de creat. Dacă ne purtăm firesc atât în familie, cât și în profesie si nu ne lasam dominate de iluzii, cred că nu sunt necesare atâtea filtre, poate doar de make-up. 🙂

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Natalia Butnaru: Depinde mai mult de fiecare dintre noi, decât de mediu pentru a fi noi înșine. Lucrurile pot fi făcute într-un fel al tău care să te reprezinte, în ciuda rigorilor pe care până la urmă mediul juridic le impune.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Natalia Butnaru: Profesiile juridice sunt in general cu o expunere destul de mare. Și nu mă gândesc numai la avocații de top, procurori sau magistrați, ci la orice jurist practicant. Este imposibil să nu ți se solicite un sfat de către prieteni, familie, amici, simple cunoștințe, chiar întâmplătoare sau să nu fi provocat la dezbateri despre modificări legislative, drepturi și obligații, restricții, chiar și la petreceri.

Așa că orice femeie jurist poate influența nu neapărat în mod organizat, prin implicări în organizații, luări de poziții publice sau prelegeri, ci poate fi un model, un exemplu prin interacțiunea din fiecare zi, doar prin atitudine, prin modul în care te prezinți, cum abordezi o întrebare sau o provocare. Poți influența, inspira încredere, curaj că, într-o anumită măsură, esți responsabil de drumul tău prin felul în care alegi să răspunzi unei provocări.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Natalia Butnaru: M-a inspirat mama mea, atât ca așa da, cât și ca așa nu. Apoi o doamnă profesor de geografie din liceu cu eleganța și înțelepciunea ei. Și fiica mea a fost și este un bun profesor. Copiii sunt în general foarte buni profesori  pentru proprii părinți. E mai greu de acceptat, dar multe virtuți pot fi dobândite din interacțiunea cu proprii copii.

În rest, am încercat să nu imi fac idoli, să nu copiez. Dar am ”întâlnit” foarte multe persoane de la care am învățat, am înțeles ceva. De la Sfânta Tereza de Calcutta la Doamna Ana Diculescu-Șova pe care am avut ocazia să o ascult în instanță. Citeam ce am scris pe un caiețel după primele interacțiuni cu echipa de la JURIDICE, ce persoane am întâlnit care m-au îmbogățit și erați și voi acolo: Alina, Daria; apoi despre doamnele minunate cu care am intrat în dezbateri la juridice cu câteva ocazii. De la fiecare sper că am învățat ceva.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Natalia Butnaru: Personal, cel puțin în perioada de lock-down, a fost o apropiere de copiii mei, care crescuseră între timp și ne ocoleau atât pe mine cât și pe soțul meu ca să evite eventuale predici. Nu au avut ce face. Au fost nevoiți să se împrietenească cu proprii părinți, să ne cunoască mai bine munca, efortul pe care noi îl depunem și pentru ei. Așa că au vorbit mai multe faptele pentru noi ca părinți, colegi de serviciu, prieteni; copiii au fost martori, vrând-nevrând la interacțiuni atât cu colegii noștri, cât și cu prieteni, rude. Cred că a fost o perioadă foarte bună pentru mine și soțul meu. Nu știu ce ar spune copiii mei…

Profesional au fost provocări, multe situații noi pentru care am căutat și identificat soluții. O perioadă foarte plină. Trebuie găsit un nou echilibru. Încă îl caut.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Natalia Butnaru: Cred că e important să acceptăm că lucrurile se schimbă în permanență, să încercăm să ținem pasul cu schimbările sau să alegem să nu (de ce nu?), să acceptăm că nu le știm pe toate, să fim mai mult decât să facem.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Natalia Butnaru: Eu vă mulțumesc!

Alina MateiMulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro