Secţiuni » Arii de practică » Protective » Dreptul muncii
Dreptul muncii
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Litigiu de muncă promovat de un grefier de la parchetul de pe lângă o judecătorie. Competența
30.03.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Dreptul muncii, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că acțiunea având ca obiect un litigiu de muncă promovat de un grefier de la parchetul de pe lângă o judecătorie este de competența tribunalului în a cărui circumscripţie îşi are domiciliul sau locul de muncă (art. 210 din Legea nr. 62/2011). În speță, instanța supremă, în soluționarea conflictului negativ de competență, a constatat că reclamantul este grefier la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj, iar competenţa aparţine Tribunalului Cluj. Înalta Curte a decis că:
1. nu se aplică art. 127 alin. 1 C. proc. civ., pentru că reclamantul nu îşi desfăşoară activitatea la instanţa competentă să soluţioneze cauza sau la o instanţă inferioară acesteia,
2. nu se aplică art. 127 alin. (21) C. proc. civ., pentru că aceste dispoziții vizează calitatea de parte în proces a instanţei de judecată, or în cauză calitatea de pârât o are Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, care nu face parte din categoria instanţelor de judecată, dispoziţiile menționat fiind de strictă interpretare.
3. nu se aplică Decizia nr. 290/2018 a Curţii Constituţionale, întrucât la data înregistrării acţiunii pe rolul Tribunalului Cluj – 15 decembrie 2020, art. 127 alin. 1 C. proc. civ. fusese modificat prin Legea nr. 310/2018, iar considerentele acesteia nu vizează situaţia din această cauză. (Decizia nr. 1258 din 19 mai 2021, pronunțată de Secția a II-a civilăÎnaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti