Curțile de apel vor fi consultate ref. disponibilitatea de a participa la operaționalizarea în sistem pilot a aplicației ROARMIS dezvoltată de ANABI. UPDATE: Instanțele desemnate
11.05.2022 | JURIDICE.ro

Marți, 10 mai 2022, Comisia nr. 2 – Resurse umane şi organizare a Consiliului Superior al Magistraturii a decis desemnarea Curţii de Apel Bucureşti, a Curţii de Apel Craiova şi a Curţii de Apel Iaşi, precum şi a instanțelor din circumscripția acestora, pentru operaționalizarea în sistem pilot a aplicației ROARMIS şi informarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate cu privire la instanţele desemnate.
:: Minuta (pct. 5)
***
Marți, 22 martie 2022, Comisia nr. 2 – Resurse umane și organizare a CSM a decis consultarea curților de apel cu privire la disponibilitatea de a participa la operaționalizarea în sistem pilot a aplicației ROARMIS dezvoltată de ANABI.
Legea 318/2015 pentru înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate și pentru modificarea și completarea unor acte normative prevede:
Art. 38. – (1) Agenţia dezvoltă şi gestionează sistemul informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni ca sistem unic de monitorizare a bunurilor sechestrate, confiscate şi valorificate în cadrul procesului penal.
(2) Sistemul informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni prevăzut la alin. (1) va cuprinde date privind:
a) măsurile asigurătorii dispuse în cadrul procesului penal, administrarea, valorificarea sau restituirea bunurilor care fac obiectul acestor măsuri;
b) măsura de siguranţă a confiscării şi valorificarea bunurilor confiscate, atât în cazul confiscării speciale, cât şi al confiscării extinse;
c) confiscarea cauţiunii, prevăzută de art. 217 alin. (5) din Legea nr. 135/2010, cu modificările şi completările ulterioare;
d) executarea ordinelor de indisponibilizare a bunurilor emise de către un alt stat;
e) executarea ordinelor de confiscare emise de către un alt stat;
f) dispunerea de bunurile confiscate în sensul art. 265 din Legea nr. 302/2004,
republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau al acordurilor care prevăd partajarea bunurilor confiscate;
g) despăgubirile acordate statului, autorităţilor sau instituţiilor publice pentru repararea prejudiciului produs prin săvârşirea infracţiunii şi executarea dispoziţiilor din hotărâre privitoare la acestea;
h) amenda aplicată ca pedeapsă principală şi executarea acesteia în modalităţile prevăzute de lege.
(3) Autorităţile, instituţiile publice şi persoanele juridice de drept privat, care, potrivit competenţelor legale, deţin datele prevăzute la alin. (2), sunt obligate să introducă aceste date în sistemul informatic prevăzut la alin. (1). În acest scop, Agenţia încheie protocoale cu orice autorităţi, instituţii publice şi persoane juridice de drept public sau privat.
(4) Sistemul informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni este accesibil instituţiilor implicate în luarea şi ducerea la îndeplinire a măsurilor şi desfăşurarea activităţilor prevăzute la alin. (2), potrivit competenţelor acestora.
(5) Băncile transmit lunar Agenţiei situaţia sumelor de bani sechestrate prin ordonanţa procurorului ori încheierea judecătorului de cameră preliminară sau a instanţei de judecată, precum şi a dobânzilor acumulate, potrivit formularului stabilit prin ordin al ministrului justiţiei.
Art. 39. – În cazul hotărârilor definitive prin care s-a dispus măsura de siguranţă a confiscării speciale sau a confiscării extinse în echivalent a unei sume de bani, Agenţia, prin sistemul informatic integrat, dezvoltă şi comunică o alertă, în format electronic, către toate instituţiile publice relevante, în vederea punerii în executare.
Art. 40. – (1) Agenţia publică trimestrial, în format deschis, date şi informaţii de interes public generate de sistemul informatic naţional integrat de evidenţă a creanţelor provenite din infracţiuni.
(2) Până la operaţionalizarea sistemului informatic, Agenţia publică, trimestrial, date şi informaţii de interes public privind activitatea sa.
:: Minuta (pct. 4)