Secţiuni » Jurisprudenţă » CEDO
Jurisprudenţă CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului)
CărţiProfesionişti

CEDO. Zayidov v. Azerbaijan. Confiscarea și distrugerea unui manuscris încalcă dreptul jurnalistului la libertatea de exprimare
24.03.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Jurisprudență
JURIDICE - In Law We Trust

Joi, 24 martie 2022, Curtea Europeană a Drepturilor Omului s-a pronunțat în cauza Zayidov v. Azerbaijan.

În unanimitate, Curtea a reținut că au fost încălcate art. 10 (libertatea de exprimare) și art. 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, fapt pentru care Azerbaijan trebuie să plătească reclamantului 6.000 de euro cu titlu de prejudiciu moral și 2.500 de euro pentru alte taxe.

Cazul se referea în principal la afirmația jurnalistului Ganimat Salim oglu Zayido potrivit căreia autoritățile au confiscat și distrus manuscrisul unei cărți pe care o scrisese în timp ce se afla în arest preventiv pentru huliganism. De asemenea, se referea la procedurile ulterioare pe care acesta le-a inițiat pentru a cere despăgubiri.

Curtea a constatat că distrugerea manuscrisului nu a fost „prevăzută de lege” în sensul articolului 10 § 2 din Convenție. În special, regula pe care autoritățile se bazaseră pentru a confisca și distruge manuscrisul era susceptibilă de o gamă largă de interpretări, fără garanții împotriva deciziilor arbitrare. În plus, Curtea a constatat că, deși la momentul respectiv nu existau dispoziții interne specifice privind prezența deținuților la audierile civile – în pofida dreptului general al tuturor părților civile de a participa -, instanțele civile interne nu au evaluat dacă jurnalistul ar trebui să fie prezent la audierile privind cauza sa. De asemenea, acestea au refuzat categoric să cheme martori suplimentari la bară, fără a oferi niciun motiv, privându-l astfel de posibilitatea de a-și prezenta în mod eficient cauza și plasându-l într-un dezavantaj substanțial față de partea adversă. În plus, aceștia nu au motivat în mod corespunzător respingerea susținerilor și obiecțiilor lui Ganimat Salim oglu Zayido.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti