Secţiuni » Selected
Selected
Comunicate profesionişti

Primul Think Tank româno-spaniol: Avocați pentru refugiați. No tanks for Ukraine. Only Think Tanks
24.03.2022 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Campania Avocați pentru Refugiați marchează o nouă etapă în demersul UNBR pentru sprijinul cetățenilor ucraineni care intră în România. Problemelor complexe de azil, imigrare și tranzit li se pot aplica soluții verificate în alte momente similare, precum criza refugiaților sirieni ajunși în insula Lesbos, Grecia, declanșată în 2015, potrivit unui comunicat.

Inițiativa comună a UNBR și a avocaților din Baroul Barcelona, reprezentați în acest demers de către Alexandru Lazăr, avocat și consul onorific al României în insulele Baleare, încearcă să găsească soluții la cele mai actuale probleme legate de refugiații ucraineni.

Prin întâlnirea din 23 martie 2022 s-au pus bazele unui Think Tank româno-spaniol, orientat pe probleme de azil și imigrare, – Avocați pentru Refugiați.

Participanții la discuții sunt avocați care au gestionat în trecut sau se confruntă în prezent cu astfel de crize, precum și jurnaliști sau specialiști care cunosc îndeaproape diversitatea situațiilor ce pot apărea.

Din Baroul Barcelona au fost prezenți online avocații Noemi Blazquez Alonso, Marta Cuadrada, director al Departamentului de Relații Internaționale, Rosa Isabel Peña Sastre, deputata iî Consiliului Baroului din Barcelona și președinta Secțiunii de Drept International si Alexandru Lazăr.

Din partea UNBR, discuțiile au fost susținute de către avocații Florin Andreicuț, decan al Baroului Maramureș și Daniela Zaharia, din Baroul București. Alături de aceștia s-au implicat Ana Lukyanchenko, avocat din Ucraina, refugiată în România din 24 februarie, Daria Niculcea, director executiv JURIDICE.ro, Veronica Morecuț, șef al Departamentului de Relații Internaționale din UNBR și Cristina Matei, Departamentul de Comunicare al UNBR.

Traian Briciu, președintele UNBR, spune că acest Think Tank este important din cel puțin două puncte de vedere: pe de o parte, avocații spanioli (ca și cei italieni, de la care s-au primit oferte de colaborare similare) au experiență în domeniul refugiaților, pe de altă parte mulți dintre cei care nu cer azil în România se îndreaptă preponderent către Spania și Italia.

Alexandru Lazăr remarcă valoarea adăugată a colegilor spanioli, obținută în legătură cu refugiații care au venit și vin în continuare pe Mediterana. O astfel de colaborare între colegi este extrem de importantă, mai ales că avem aceleași rădăcini juridice, iar schimbul de know-how ne ajută să câștigăm timp.

Rosa Pena a explicat inițiativele Baroului Barcelona: crearea unui grup de lucru format din avocați specializați în Drept Internațional, membri din Departamentul de Justiție Penală Internațională, specialiști în drept de azil și drepturile străinilor.

Aceștia oferă consiliere gratuită și ajutor refugiaților care ajung în jurisdicția lor.

Noemi Blazquez Alonso speră că vom face cât mai multe colaborări care să ajute în problemele concrete ale refugiaților, prin expertiză și soluții punctuale, dar și prin conexiuni umane care sunt atât de necesare acum.

Florin Andreicuț, decanul Baroului Maramureș, ne-a informat despre activitățile permanente ale avocaților aflați la frontieră și anunță că se vor întocmi actele de donație ale unei mașini către Primăria din Solodvino. I-a avut alături pe Ionuț Pârvu, consilier în Baroul Maramureș și Ioan Sas, consilier în barou și președinte al Asociației Glodeanca, ONG care a început să asigure inclusiv transport medical pentru refugiați.

Veronica Morecuț, șef al Departamentului de Relații Internaționale din cadrul UNBR,  a anunțat realizarea de către echipa mixtă de comunicare și IT a UNBR a unui ghid bilingv româno – ucrainean, a unui tel verde (+40374025000) și lista cu avocați români vorbitori de ucraineană, rusă, engleză, franceză, spaniolă, italiană, germană, sârbă și greacă care s-au oferit să acorde sprijin juridic celor în nevoie.

Ana Lukyanchenko ne-a spus că sunt 65 de mii de avocați în Ucraina, care întâmpină dificultăți mari în exercitarea profesiei. Ana este refugiată în România din 24 februarie, iar acum locuiește în Șeulia, județul Mureș. S-a oferit să lucreze ca traducător și să acorde sprijin legal conaționalilor ei.

Daria Niculcea s-a născut în Ucraina, apoi a studiat liceul și Facultatea Drept la București. S-a implicat uman și profesional în criza refugiaților iar JURIDICE.ro a creat o secțiune specială – Război Ucraina. Ne-a mărturisit că foarte mulți avocați români și-au pus la dispoziție apartamentele pentru găzduirea refugiaților, oferind mâncare, haine, siguranță.

Daniela Zaharia a coordonat cursul de azil și imigrare din cadrul INPPA, remarcând interesul crescut al avocaților care doresc, în număr mare, să se perfecționeze în legislația din domeniu.

Traducción del rumano: El primer ThinkTank rumano-español: Abogados refugiados. No tanks for Ukraine. OnlyThinkTanks

Secţiuni: Război Ucraina, Selected, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO