Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Criptomonedele: scam sau investiție?


29.03.2022 | Raluca ONUFREICIUC
Secţiuni: Articole, Banking, Cyberlaw, Drept civil, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Raluca Onufreiciuc

Raluca Onufreiciuc

În ultimele săptămâni au fost înregistrate mai multe plângeri către instituția Avocatului Poporului din Spania având ca principal obiect importante pierderi ale investitorilor în criptomonede. Consumatorii afectați care au solicitat sprijin instituțional au fost îndrumați către un comunicat comun al Băncii Spaniei și CNMV (Comisión Nacional del Mercado de Valores), autoritatea națională de reglementare a valorilor mobiliare, prin care cetățenii spanioli erau avertizați asupra riscului din ce în ce mai mare de a investi în asemenea proiecte.

De altfel, în raportul său anual, Angel Gabilondo, cel care deține în prezent funcția de Avocat al Poporului, a recunoscut că ascensiunea criptomonedelor reprezintă o nouă problemă din cauza reglementării reduse sau aproape inexistente a acestora pe teritoriul spaniol. În același mod, s-au exprimat și autoritățile europene de supraveghere (Autoritatea Bancară Europeană, Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe și Autoritatea Europeană de Asigurări și Pensii Ocupaționale) reiterând caracterul speculativ și foarte riscant al criptoactivelor, mai ales în contextul promovării agresive a acestora prin intermediul rețelelor de socializare. Totodată, acestea au recomandat o serie de măsuri-cheie pe care consumatorii le pot lua pentru a se asigura că iau decizii în cunoștință de cauză.

Această viziune precaută asupra criptoactivelor a fost împărtășită și de către Banca Centrală a Irlandei care în data de 22 martie 2022, a emis un avertisment către consumatori cu privire la riscurile legate de investițiile în criptomonede, vizând mai ales cele promovate de influenceri pe rețelele de socializare. În același sens s-a pronunțat și Autoritatea pentru Standarde de Publicitate din Regatul Unit care a avertizat în repetate rânduri firmele din ecosistemul criptoactivelor referitor la reclamele care promovează activele digitale.

De asemenea, cu scopul de a răspunde temerilor clienților și de a discerne între hype-ul unui proiect și utilitatea acestuia, s-au născut diverse inițiative și instrumente de analiză pentru determinarea siguranței unei eventuale investiții, precum: https://isthiscoinascam.com/.

Amintim că (a se vedea https://www.juridice.ro/708752/viitoare-reglementari-privind-piata-criptoactivelor.html ), în data de 24 septembrie 2020, Comisia Europeană a adoptat un nou pachet privind finanțele digitale, care include, printre altele, și o propunere legislativă privind criptoactivele, după cum urmează:

Propunere de regulament privind piețele criptoactivelor și de modificare a Directivei (UE) 2019/1937; și

Propunere de regulament privind un regim-pilot pentru infrastructurile pieței bazate pe tehnologia registrelor distribuite.

Nu în ultimul rând, Serviciul român de Telecomunicații Speciale (STS) a aderat la platforma europeană de blockchain (EBSI). EBSI reprezintă prima infrastructură blockchain la nivel european, administrată de Comisia Europeană și de statele membre partenere, și implementată printr-o rețea de noduri distribuite în Europa. Cu ajutorul tehnologiei blockchain se urmărește partajarea datelor între autorități și creșterea garanțiilor de autenticitate și integritate a tranzacțiilor. Principale studii de caz ale platformei EBSI vizează: identitatea descentralizată, mediul academic, domeniul notarial și distribuirea de date într-un mediu de încredere.

Av. drd. Raluca Onufreiciuc, SĂVESCU & ASOCIAȚII

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro