Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Acţiunea civilă – condiţii de exercitare
25.03.2022 | Laura Mădălina Marinela PÎRVAN

Secţiuni: Articole, Procedură civilă
JURIDICE - In Law We Trust
Laura Mădălina Marinela Pîrvan

Laura Mădălina Marinela Pîrvan

Demararea și purtarea unui proces civil implică o serie de cerințe impuse reclamantului pentru ca dreptul subiectiv civil pretins să fie recunoscut și protejat prin concursul forței coercitive a statului.

Instrumentul juridic procesual prin care se asigură protecția dreptului subiectiv civil sau a unor situații ocrotite de lege este acțiunea civilă.

Prin urmare, prevederile art. 29 NCPC, stipulează clar faptul că:

„acțiunea civilă este ansamblul mijloacelor procesuale prevăzute de lege pentru protecția dreptului subiectiv pretins de către una dintre părți sau a unei alte situații juridice, precum și pentru asigurarea apărării părților în proces”.

Dispoziția noului Cod de procedură civilă trebuie însă corelată și cu cea a prevederilor art. 21 din Constituția României conform căreia:

„(1) Orice persoană se poate adresa justiției pentru apărarea drepturilor, a libertăților și a intereselor sale legitime.

(2) Nicio lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept.”

Nu trebuie să confundăm însă, sfera largă a noțiunii de acțiune civilă și să o limităm numai la sensul de „act de sesizare a instanței”, ea trebuind interpretată extensiv, ca ansamblul tuturor mijloacelor recunoscute de lege de realizare a dreptului la acțiune, instrument juridic prin intermediul căruia titularul dreptului poate porni procesul, se poate apăra și poate demonstra afirmația din cuprinsul petitului dedus judecății.

Sunt astfel de mijloace: cererea de chemare în judecată, întâmpinarea, cererea reconvențională, excepțiile procesuale, cererile de probatorii, căile de atac, cererea de executare silită, contestația la executare silită, etc.

Noul Cod de procedură civilă reglementează prin dispoziția stipulată la prevederile art. 32,  enumerând limitativ și strict condițiile esențiale sine qua non pe care orice justițiabil care dorește să învestească o instanță trebuie să le dețină, respectiv:

„(1) Orice cerere poate fi formulată și susținută numai dacă autorul acesteia:
a) are capacitate procesuală, în condițiile legii;
b) are calitate procesuală;
c) formulează o pretenție;
d) justifică un interes.

(2) Dispozițiile alin. (1) se aplică în mod corespunzător, și în cazul apărărilor.”

Articolul 32 alin. (1) cod procedură civilă instituie o regulă conform căreia orice cerere poate fi formulată numai dacă autorul acesteia întrunește cumulativ cele patru condiții: capacitate procesuală, în condițiile legi, calitate procesuală, formulează o pretenție și justifică un interes.

Foarte important de reținut este că aceste condiții, stabilite de prevederile art. 32 alin. (1) cod procedură civilă, trebuie îndeplinite nu numai la declanșarea acțiunii civile prin sesizarea instanței de judecată cu acțiunea pendinte, ci și pentru punerea în mișcare a oricăreia dintre formele procesuale care intră în conținutul acțiunii: excepții procesuale, căi de atac, executare silită, etc.

Sancţiunea încălcării condiţiilor de exercitare a acţiunii civile.

După cum art. 32 statorniceşte patru condiţii de exercitare a acţiunii civile, dispoziţia art. 40 NCPC, instituie sancţionarea numai a trei dintre cele patru condiţii respectiv, capacitatea procesuală, calitatea procesuală şi interesul de a acţiona. Astfel fiind, codul nu face nicio referire la formularea unei pretenţii, după cum apare firesc. Formularea unei pretenţii, se materializează în apărarea unui drept subiectiv sau a unei situaţii juridice. Sancţiunea care intervine în cazul lipsei pretenţiei este respingerea cererii ca nefondată ori, reclamantul poate fi sancţionat pentru abuz de drept.

Concluzii

Acţiunea civilă reprezentând ansamblul unor mijloace procesuale puse la dispoziţia părţilor litigante prin intermediul căreia acestea să ceară protecţia dreptului subiectiv pretins ori a unei alte situaţii juridice sau pentru asigurarea apărării în proces, este firesc să aibă anumite elemente specifice.

Când acţiunea civilă este exercitată este nevoie ca cele două părţi – în ipoteza raportului juridic litigios simplu – să îndeplinească cele patru condiţii prevăzute de art. 32 NCPC.

Aşa fiind, orice cerere poate fi formulată şi susţinută numai dacă autorul acesteia îndeplineşte cumulativ cele patru condiţii şi faptul că, aceste condiţii stabilite prin art. 32 alin. (1) cod procedură civilă nou, trebuie îndeplinite nu numai la formularea cererii şi învestirea instanţei ci şi ulterior pentru punerea în mişcare a tuturor formelor procesuale care alcătuiesc noţiunea de acţiune civilă „ansamblu de mijloace procesuale”.

Bibliografie:
1. Noul cod de procedură civilă;
2. Andreea Ciurea, Fișe de procedură civilă, UJ, ed. V.

Laura Mădălina Marinela Pîrvan

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti