Secţiuni » Sistemul judiciar » Alegeri CSM
Alegeri CSM

Proiect de candidat pentru funcţia de membru al CSM – judecător Mihai-Ștefan Ghica, Tribunalul Cluj
25.03.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Alegeri CSM, Comunicare profesională, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Judecător Mihai-Ștefan Ghica, Tribunalul Cluj, și-a depus proiectul de candidat pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Mihai-Ștefan Ghica: „În prezent sunt judecător în cadrul Tribunalului Cluj – Secţia penală. Am vârsta de 36 ani împliniţi şi o experienţă în magistratură de 12 ani şi jumătate, iar ca judecător am început activitatea în anul 2011.

Debutul în profesie a avut loc la Judecătoria Dej. Am experienţa unei activităţi de 3 ani în cadrul unei instanţe mici, perioadă care mi-a permis să am imaginea clară a dificultăţilor pe care le întâmpină instanţele din afara reşedinţelor de judeţ. Am continuat la Judecătoria Cluj-Napoca, începând cu anul 2014, iniţial în Secţia civilă, apoi în Secţia penală.

În primii 4 ani de activitate, am judecat atât în materie penală, cât şi în materie civilă, prinzând din plin perioada de tranziţie a celor 4 noi coduri legislative. Începând cu finalul anului 2014, am judecat exclusiv cauze în materie penală. În anul 2016 am obţinut prin concurs gradul profesional de judecător de tribunal, iar în anul 2018, gradul de judecător de curte de apel.

De-a lungul carierei mele de judecător, la fiecare dintre cele trei instanţe la care mi-am desfăşurat activitatea, am avut ocazia să cunosc în detaliu atât problemele instanţelor, cât şi ale judecătorilor în exercitarea profesiei. Am fost membru al colegiilor de conducere o perioadă îndelungată de timp la fiecare dintre instanţele la care am activat. În prezent, sunt membru al colegiului de conducere al Tribunalului Cluj.

Încă de la intrarea în profesie, am fost responsabil în mod constant de cel puţin un compartiment auxiliar al instanţei, în majoritatea cazurilor fiind desemnat pentru a mă ocupa de două asemenea compartimente (arhivă, registratură, practica de casare, executări penale, pregătirea profesională a grefierilor, repartizarea aleatorie a cauzelor, relaţia cu publicul etc.). La Judecătoria Cluj-Napoca, am fost desemnat, printre altele, să mă ocup de relaţia cu presa în materie penală, iar la Tribunalul Cluj am desfăşurat şi activitatea de purtător de cuvânt. De asemenea, am făcut parte din echipa de control a activităţii administrative a judecătoriilor din circumscripţia Tribunalului Cluj.

În cursul exercitării profesiei de judecător, nu am beneficiat de reducerea complexităţii aferente completurilor de judecată pe care le-am prezidat. În anul 2017, la solicitarea mea, colegiul de conducere al Judecătoriei Cluj-Napoca a dispus blocarea (fără reducerea complexităţii) unora dintre completurile de judecată al căror titular eram pe o durată de 1 lună, întrucât la momentul respectiv complexitatea aferentă acestora era peste dublul mediei secţiei (soluţionând în acel an peste 1.100 de dosare în materie penală).

Sunt absolvent al Facultăţii de drept din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” (promoţia 2004-2008). Până în anul 2009, am lucrat ca ofiţer de poliţie la Serviciul de combatere a traficului de persoane din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti.

În acea perioadă, am decis să îmi orientez eforturile spre domeniul justiţiei despre care am apreciat că mi s-ar potrivi mai bine şi nu am greşit. Am fost admis la examenul de admitere şi am urmat cursurile Institutului Naţional al Magistraturii în perioada 2009-2011, în anul 2010 optând pentru profesia de judecător.

Am urmat cursurile de masterat la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca – Facultatea de drept, programul de studii „Dreptul European şi Dreptul Naţional al Afacerilor”, şi am absolvit în anul 2012. Din anul 2018, sunt student-doctorand al Şcolii doctorale a Facultăţii de drept din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, la disciplina Drept penal – Partea specială, cu teza propusă „Infracţiunea de abuz în serviciu”, sub îndrumarea d-lui profesor univ. dr. Sergiu BOGDAN. Din anul 2021, sunt cadru didactic asociat la Universitatea „Babeş-Bolyai” Cluj-Napoca, Facultatea de Drept, Departamentul de Drept public, realizând activitate de seminar cu studenţii la disciplina Drept penal – Partea specială.

În ultimii ani, m-am implicat în diferite activităţi în legătură cu profesia de judecător şi apărarea independenţei justiţiei. În perioada 2019-2021, am fost expert-judecător în cadrul proiectului T.A.E.J. (Transparență, accesibilitate și educație juridică prin îmbunătățirea comunicării publice la nivelul sistemului judiciar), beneficiar fiind Consiliul Superior al Magistraturii. Am participat la elaborarea, redactarea şi diseminarea „Ghidului de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu celelalte profesii juridice, în special avocaţi” şi am fost moderator sau vorbitor în cadrul a aproximativ 20 de conferinţe / seminarii / workshop-uri.

O altă prioritate a fost promovarea educaţiei juridice în şcoli şi a digitalizării sistemului judiciar. Am susţinut în calitate de vorbitor sau moderator diferite conferinţe şi alte forme de pregătire juridică, fiind şi autor / coautor al unor studii, articole sau cărţi de specialitate în domeniul dreptului penal şi dreptului procesual penal.

Cred că aceste experienţe îmi pot fi de folos pentru conlucrarea în echipă inerentă activităţii unui membru al Consiliului Superior al Magistraturii, respectiv în relaţionarea cu alte organisme naţionale şi internaţionale, precum şi pentru o adecvată comunicare publică.

Sunt căsătorit şi am doi copii, cu vârste de 9 ani, respectiv 5 ani şi jumătate, locuind în Municipiul Cluj-Napoca, astfel că decizia de a candida pentru funcţia de membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii nu a fost deloc uşoară, însă cred că este una corectă şi mi-am asumat-o întru totul.

Am luat decizia de a candida într-o perioadă dificilă pentru instanţele judecătoreşti, perioadă în care cu siguranţă resursa umană din justiţie este utilizată mult peste capacitatea normală de muncă a oamenilor. Am observat pe „propria-mi piele” cum ziua de muncă are în medie peste 12 ore, astfel că, dacă rămân să lucrez în aceste condiţii şi să nu fac nimic pentru a schimba acest curs nefiresc, familia mea mă va vedea mai rar decât dacă mi-aş desfăşura activitatea la Bucureşti.

Judecătorul este înainte de toate om şi trebuie să aibă un volum de muncă adecvat, astfel încât activitatea sa să fie, într-adevăr, caracterizată prin excelenţă. De altfel, şi grefierii întâmpină în această perioadă aceeaşi problemă punctuală. Ziua de muncă a judecătorului s-a dilatat rapid în ultimii ani la 10-12 ore, iar munca la domiciliu peste programul normal de lucru al instanţelor a devenit o regulă aproape unanim întâlnită la judecătorii din România. Din nefericire, avem colegi care din acest motiv şi-au pierdut sănătatea sau chiar viaţa pe fondul surmenajului la locul de muncă. Cerinţele de profesionalism nu s-au schimbat şi nici nu se vor schimba, iar aşteptările societăţii de la judecător vor fi din ce în ce mai ridicate.

Instanţele au fost întotdeauna aglomerate, însă situaţia din ultimii ani a devenit inacceptabilă. Chiar dacă nu sunt adeptul criticilor, ci al colaborării constructive, afirm cu tărie că actuala situaţie a resursei umane din instanţele judecătoreşti este în parte responsabilitatea actualului Consiliu. O asemenea situaţie nu poate fi perpetuată, astfel că principalul meu obiectiv în ipoteza alegerii ca membru al Consiliului este respectul pentru oamenii din sistem, ceea ce mă determină să acționez în vederea asigurării unui volum de muncă echilibrat şi normat, respectiv a unui sprijin de calitate pentru judecător din partea unui personal auxiliar suficient şi calificat. Realizarea acestui obiectiv va avea consecinţe vizibile în calitatea actului de justiţie, aspect care va întări reputaţia şi încrederea în justiţie.

Modul în care a funcţionat Consiliul Superior al Magistraturii de la înfiinţarea sa a determinat mulţi dintre colegii noştri să privească cu scepticism inclusiv funcţionarea viitorului Consiliu. Această perspectivă polarizează magistraţii, alţi profesionişti ai dreptului şi justiţiabilii, ridicând chiar problema necesităţii menţinerii unui asemenea organism constituţional. Chestiunea este una periculoasă, pentru că pune sub semnul îndoielii însăşi independenţa justiţiei. Apreciez că membrii care vor fi aleşi pentru viitorul mandat ce va începe în anul 2023 trebuie să fie oameni integri, responsabili, care să îşi asume o activitate susţinută pentru refacerea încrederii în justiţie şi în garantul independenţei acesteia.

Cred că mă recomandă pentru această demnitate publică munca mea neobosită din ultimii 10 ani în soluţionarea într-un termen cât mai scurt a cauzelor cu care am fost învestit, calitatea muncii depuse şi implicarea în problemele legate de justiţie, probleme care s-au reflectat în ultimii 5-6 ani într-o manieră din ce în ce mai antagonică. Mă consider fără îndoială un susţinător al valorilor europene.

O parte din activitatea desfăşurată în calitate de judecător este cunoscută public, fiind tratată atât în termeni pozitivi, cât şi negativi, mai ales că, fiind învestit cu soluţionarea unor cauze penale vizând persoane expuse public sau politic (inclusiv având ca obiect corupţie), era firesc ca presa să reflecte pozitiv sau critic una și aceeași hotărâre judecătorească. Apreciez că sunt o persoană cu o capacitate de muncă ridicată, organizată, implicată, integră, hotărâtă şi diplomată, calităţi care mă pot ajuta în a identifica elementele care să apropie oamenii şi să îi aducă la masa colaborării în viitoarea componenţă a Consiliului.”

Proiectul poate fi vizualizat aici.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti