Secţiuni » Sistemul judiciar » Alegeri CSM
Alegeri CSM

Avem șansa unui nou început
25.03.2022 | Ana-Maria PUIU

Secţiuni: Alegeri CSM, Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Ana-Maria Puiu

Ana-Maria Puiu

Dragi colegi, am decis să candidez pentru alegerea ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii și sper să vă conving să fiți alături de mine în acest demers.

Sunt judecător definitiv de 14 ani şi am auzit de prea multe ori „Ce să faci? Asta e!” Vreau să am o contribuţie la buna funcţionare a sistemului judiciar românesc şi cred că împreună putem să reuşim.

Nu fac parte nici din ”vechea echipă”, nici din ”cea nouă”, nu sunt nici ”prietenă cu cine trebuie”, nu reprezint niciun fel de curent de opinie la modă, fac parte însă din miile de judecători care au simțit pe pielea lor ce nu merge și mai ales au înțeles și din ce motive.

Acum 6 ani, noi toţi am predat la cheie reprezentanţilor noştri Consiliul Superior al Magistraturii, garantul independenţei justiţiei.

Ce am primit în schimb? Uşa ni s-a închis, noi ne-am simţit tot mai uitaţi, mai nereprezentaţi, mai neascultaţi.

În loc să fie rezolvate problemele concrete cu care se confruntă judecătorii, am fost antrenați în lupte care nu ne privesc, cu consecinţa dezbinării.

Deși rațiunea este cea care ar trebui să ne caracterizeze, cei pe care i-am ales să ne reprezinte în Consiliul Superior al Magistraturii s-au lăsat conduși de orgolii și antipatii. Au uitat că impunerea punctului de vedere și a pretențiilor proprii nu pot asigura niciodată pacea.

Vă reamintesc ce s-a întâmplat doar în ultimul an:

– din cele două candidaturi pentru funcția de președinte al CSM judecătorii aleși membri ai Consiliului Superior al Magistraturii nu au reușit să desemneze niciun judecător pentru funcția de președinte al CSM;

– s-a inventat funcția de „președinte interimar” al CSM, prin care persoana care a exercitat funcția de președinte al CSM în anul 2021 a rămas președinte al CSM și în anul 2022, deși, potrivit art. 24 alin. 1 din Legea nr. 317/2004, privind Consiliul Superior al Magistraturii şi art. 133 alin. 3 din Constituţia României, mandatul președintelui nu poate fi reînnoit;

– candidaţii la concursul de promovare în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au fost declaraţi admişi după ce, în prealabil, li s-a solicitat prin întrebările puse în cadrul interviului să promită că sunt suficient de intransigenţi încât să menţină hotărârile forului care îi intervieva, pronunţate în materie disciplinară;

– în această vreme, judecătorii de la tribunale au privit neputincioşi cum schema de personal rămâne tot mai descoperită, iar ei tot mai singuri.

După cum merg lucrurile, nu mai este mult și vom ajunge ca, aşa cum avem preşedinte interimar peste lege, să avem şi Consiliu Superior al Magistraturii interimar, peste mandatul recunoscut membrilor de lege.

Dar nu trebuie să fie aşa! Nu trebuie să ne mulţumim cu starea actuală. Nu trebuie să acceptăm curentul care urmărește să demotiveze, să închidă gura, să nege şi să ne confişte dreptul de a ne exprima şi de a lupta pentru ce e al nostru: „Membrii Consiliului Superior al Magistraturii răspund în faţa judecătorilor şi procurorilor pentru activitatea desfăşurată în exercitarea mandatului” (art. 1 alin. 2 teza a II-a din Legea nr. 317/2004, privind Consiliul Superior al Magistraturii). Nu trebuie să renunţăm la a spera că poate fi mai bine! Ne-am înşelat la alegerile anterioare, putem să alegem mai bine de această dată! Ne-a fost confiscat Consiliul, avem arma votului şi-l putem recupera.

Cred cu tărie că Omul sfințește locul.

Mi-am dorit mereu să îmi aduc contribuția la buna desfășurare a activității în locul în care mi-am exercitat profesia și am acționat de fiecare dată când am considerat că pot oferi o soluție. Îmi doresc să am relații autentice și armonioase cu fiecare persoană cu care interacționez, dar am învățat să parcurg și momentele tensionate. Sunt luptătoare fără a căuta conflictul. Am exercitat și funcție de conducere, dar nu m-am lipit de ea. Îmi doresc să fiu semnificativă, dar nu cu orice preț, nu fără consistență. Peste tot unde mi-am exercitat profesia am căutat să fiu om înainte de toate. Mi-am început activitatea de judecător stagiar cu gândul că nimeni nu știe mai mult Drept decât un proaspăt judecător stagiar, dar am înțeles pe parcurs că pentru o prezență autentică trebuie să ne mai coborâm din când în când mintea în inimă.

Mai pe scurt: sunt judecător de câţiva ani și un Om în devenire care se străduiește să nu uite că cel „care între voi va vrea să fie mare, să fie slujitorul vostru și care între voi va vrea să fie întâiul, să vă fie vouă slugă” (Matei 20, 26, 27).

Avem şansa unui nou început!

Putem să creăm Consiliul Superior al Magistraturii pe care ni-l dorim: cel care va readuce liniștea, pacea, armonia, speranța în rândul colegilor pe care îi reprezintă, astfel încât performanţa spre care toţi aspirăm să găsească terenul fertil de manifestare.

Pentru aceasta, ştim că esenţială este comunicarea. Trebuie să ne reamintim şi să acceptăm că nimeni nu deţine adevărul absolut, că în prezenţa punctelor de vedere diferite, se impune în primul rând a-l asculta pe cel cu care te găseşti în dialog. Voi fi mereu deschisă pentru a asculta nevoile şi solicitările colegilor reprezentaţi şi voi apăra dreptul tuturor de a se exprima.

Avem nevoie de un Consiliu care să practice transparenţa decizională şi consultarea reală a celor pe care îi reprezintă şi pentru care reglementează.

De la începutul carierei am afirmat necesitatea asigurării unui volum optim de activitate pentru judecător, nu ca pe un moft, ci ca o garanţie a independenţei. Un judecător copleşit de dosare nu poate cunoaşte independenţa. Împreună putem regândi şi îmbunătăţi modalitatea de normare a muncii.

Un capitol important din activitatea Consiliului este acela al managementului resurselor umane. Pledez pentru o implicare pro-activă, în timp util, astfel încât instanţele să nu mai cunoască situaţia critică înregistrată de tribunale la acest moment.

Sunt adepta programului flexibil şi consider că o abordare a statutului de magistrat care se întemeiază pe prezumţia de bună-credinţă impune recunoaşterea dreptului la un program flexibil. Împreună îl putem reafirma.

Ştim cu toţii că independența justiției nu este un dat, că ea trebuie realmente garantată, protejată și apărată, în mod constant și repetat, printr-un efort individual și colegial.

Doar redobândind prestanța Consiliul, pentru noi, dar și în ochii opiniei publice, putem rămâne parte din justiția europeană. Uniunea Europeană este spațiul în care vocilor li se permite să fie auzite, este locul oamenilor verticali, demni și profesioniști.

Conștientă că libertatea de a alege este un principiu universal, cred că votul dumneavoastră poate fi exprimat pentru mai binele comun.

Judecător Ana-Maria Puiu
Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a Contencios Administrativ şi Fiscal

Cuvinte cheie: , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti