Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Noi ținte de colectare și reciclare impuse pentru produsele de plastic de unică folosință


25.03.2022 | Vali GHEORGHIȚĂ
Secţiuni: Articole, Dreptul mediului, Lege 9, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Vali Gheorghiță

Vali Gheorghiță

Ordonanța Antiplastic a venit cu o serie de măsuri pentru o reducere ambițioasă și susținută a consumului de produse din plastic de unică folosință. În funcție de tipul produselor din plastic pe care le introduc pe piața din România, operatorii economici au de bifat obiective diferite, care pot viza fie îndeplinirea unor anumite ținte de colectare sau reciclare, fie reducere treptată a consumului ori fabricarea unor produse din plastic care să respecte anumite cerințe specifice.

OG nr. 6/2021 privind reducerea impactului anumitor produse din plastic asupra mediului a transpus în legislația românească Directiva europeană antiplastic, cea care prevede interzicerea și scoaterea treptată de pe piață a anumitor produse din plastic de unică folosință, precum și diverse alte măsuri ce țin de reducerea consumului de plastic.

Aplicabil din luna septembrie a anului trecut, actul normativ stabilește mai multe tipuri de măsuri, ele fiind diferențiate în funcție de tipul produselor de plastic vizate, astfel că pentru anumite categorii de plastice au fost prevăzute ținte de reducere a consumului, în timp ce pentru altele s-au stabilit obiective specifice de reciclare și de colectare. Există și categorii de produse pentru care se va impune schimbarea procesului de fabricație, astfel încât să conțină și plastic reciclat.

Măsuri care vizează reducerea consumului de produse de plastic

Ordonanța Antiplastic impune operatorilor economici care pun pe piață anumite produse de plastic de unică folosință să reducă treptat cantitățile introduse în România, conform unui calendar stabilit pentru următorii patru ani. Produsele vizate de această obligație sunt:

– paharele din plastic pentru băuturi, fabricate din plastic de tip PET sau PP, inclusiv capacele lor;

– recipientele pentru alimente (cutii cu sau fără capac) utilizate pentru produsele alimentare care fie sunt destinate consumului imediat (pe loc sau la pachet), fie sunt consumate direct din recipient, fie sunt gata de consum fără a necesita o pregătire suplimentară precum gătirea, fierberea sau încălzirea.

Pentru toate produsele de plastic de acest tip, cantitățile introduse pe piață trebuie reduse treptat începând din 2023 prin raportare la cantitățile puse pe piață în acest an, considerat de legislație punctul de referință.

Astfel, conform calendarului impus de autorități, cantitatea de pahare și cutii alimentare fabricate din material plastic care ajunge pe piața din România trebuie redusă astfel: cu 5% pentru anul 2023, cu 10% pentru anul 2024, cu 15% pentru anul 2025 și cu 20% pentru anul 2026 (toate procentele sunt raportate la anul 2022).

Obiectivele de reducere vin și cu o serie de obligații corelative pentru operatorii economici, căci ei vor trebui să raporteze anual Administrației Fondului de mediu, începând din 2023, măsurile adoptate pentru atingerea acestor ținte, precum și cantitățile de plastice introduse în fiecare an pe piață. Formatul acestei raportări nu a fost încă oficializat, astfel că nu este la acest moment disponibil.

Obligații de colectare selectivă

Ordonanța Antiplastic stabilește și o serie de măsuri care vizează colectarea selectivă, primele produse vizate de asemenea obligații fiind sticlele de plastic cu o capacitate de până la trei litri. Pentru aceste tipuri de recipiente, procesul de colectare selectivă ar trebui să demareze chiar din acest an, autoritățile fiind obligate să pună în funcțiune la nivel local, din 2022, sisteme publice de colectare separată a acestor deșeuri, pentru ca ele să poată fi ulterior reciclate.

Obiectivele stabilite pe acest segment de produse din plastic sunt ca, până în 2025, un procent minim de 77% din greutatea introdusă pe piață să fie colectat anual, urmând ca după acest an, procentul să crească la 90%.

Modificarea ambalajelor din plastic

Ordonanța Antiplastic vine și cu o serie de măsuri care impun producătorilor obligații ce țin de introducerea pe piață a unor produse de plastic care să respecte anumite condiții de fabricație.

Spre exemplu, legat de cerințele specifice ale produselor, începând cu 3 iulie 2024, pot fi introduse pe piață numai recipientele pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri care au dopurile/capacele din plastic atașate de ele, în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor.

De asemenea, începând cu 2025, toate sticlele PET introduse pe piață trebuie să conțină plastic reciclat în proporție de cel puțin 25%, urmând ca, începând cu 2030, procentul procentul să crească la cel puțin 30%.

Vali Gheorghiță, Director General Eco-X

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti