Secţiuni » Sistemul judiciar » Alegeri CSM
Alegeri CSM

Proiect de candidat pentru funcţia de membru al CSM – judecător Ancuţa Blanariu, Judecătoria Iaşi
25.03.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Alegeri CSM, Comunicare profesională, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Judecător Ancuţa Blanariu, Judecătoria Iaşi, și-a depus proiectul de candidat pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Ancuţa Blanariu: „Sunt judecător la Judecătoria Iaşi, în secţia penală, am o vechime în funcţia de judecător de aproape 12 ani, am fost judecător stagiar la Judecătoria Bacău, judecător definitiv la Judecătoria Roman, o scurtă perioadă am fost preşedinte de instanţă la Judecătoria Bacău. Am desfăşurat activitatea doar la judecătorii, în materie civilă în primii 5-6 ani, respectiv în materie penală în ultimii 4-5 ani, am dobândit grad de tribunal la concursul de promovare pe loc din noiembrie 2017, în materia contenciosului administrativ. Am 35 de ani, sunt căsătorită şi am doi copii, de 7 ani, respectiv 5 ani.

Încă de la începutul carierei am avut aşteptări din partea sistemului de justiţie, considerând că magistraţii trebuie să aibă toate condiţiile pentru îndeplinirea misiunii lor de o manieră cât mai aproape de perfecţiune. Am perceput imediat volumul mare de dosare, insuficienţa resurselor materiale şi a resurselor umane, orele lucrate suplimentar şi oboseala aferentă, lipsa materialelor de studiu şi pregătirea profesională continuă sporadică. În timp, la acestea s-au adăugat dezamăgirea, neîncrederea şi dubiile privind respectarea principiilor care trebuiau să călăuzească parcursul profesional: transparenţa şi previzibilitatea deciziilor, promovarea pe criterii obiective, de performanţă, luarea în considerare a nevoilor individuale. În primii 6 ani, până la admiterea cererii de transfer, am urmărit ordinea de zi a secţiilor şi a plenului CSM şi am cunoscut îndeaproape activitatea fostului şi actualului CSM, existând chiar perioade în care erau postate pe site lucrările şi referatele care pregăteau problemele dezbătute în consiliu.

De-a lungul timpului am întâmpinat mai multe dificultăţi în carieră şi am încercat să le depăşesc de fiecare dată, am fost preocupată să contribui la îmbunătăţirea statutului şi a independenţei judecătorilor şi am folosit toate pârghiile legale, chiar dacă procedurile erau greoaie, lipsite de predictibilitate şi descurajante, consumatoare de energie, epuizante uneori.
În majoritatea cazurilor am utilizat căile contenciosului administrativ, respectiv: plângerea prealabilă, acţiunea în anularea actului administrativ şi recursul, în legătură cu aspecte privind salarizarea diferită a judecătorilor stagiari faţă de procurorii stagiari, regulamentul de evaluare a activităţii judecătorilor (calculul perioadei de 2 ani de vechime efectivă pentru prima evaluare), regulamentul de organizare a concursului de promovare în funcţii de conducere (caracterul arbitrar al evaluării probei privind susţinerea proiectului de management), regulamentul de organizare a concursului de promovare efectivă (nerecunoaşterea gradului de tribunal obţinut anterior modificărilor legilor justiţiei din 2018 şi subiectivismul procedurii de evaluare a activităţii). În materia transferului am luptat pentru o practică transparentă şi previzibilă, am contestat hotărârile CSM, la solicitarea mea a fost sesizată şi Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate, excepţie admisă în 2020, am scris articol pe acest subiect în mediul online, în care am semnalat problemele de la acea vreme, iar rezultatele au apărut când mă aşteptam mai puţin sau când începeam să îmi pierd speranţa, lecţia învăţată fiind că perseverenţa este cheia succesului.

Modificările legilor justiţiei din 2018 ne-au luat prin surprindere, au fost bruşte, fără o analiză atentă a tuturor consecinţelor şi a scenariilor posibile. Chiar dacă au fost unele consultări, acestea au fost parţiale, spontane, uneori fără posibilitatea reală de a se emite puncte de vedere, modificările nu au venit ca o urmare firească a nevoilor interne ale sistemului, ca un reglaj fin care să rezolve probleme punctuale, ci au fost percepute mai degrabă ca nişte schimbări impuse din exteriorul sistemului judiciar, care au destabilizat sistemul, astfel că au generat acţiuni, proteste, comunicate, scrisori, declaraţii, memorii semnate de reprezentanţi ai asociaţiilor profesionale şi de sute şi chiar mii de magistraţi. Am aderat din convingere la numeroase memorii şi am susţinut astfel de demersuri, chiar dacă nu se întrevedeau rezultate imediate. Am crezut în libertatea de exprimare şi în obligaţia magistraţilor de a apăra independenţa justiţiei, atunci când aceasta era în pericol.

Unele din modificările legilor justiţiei din 2018 au fost amânate (durata de 4 ani a  cursurilor INM, vechimea de 20 de ani pentru pensionare), unele modificări au fost abrogate, altele au produs efecte, fiind în vigoare (vechimea şi condiţiile pentru promovare, vechimea pentru numirea la DNA, DIICOT), existând în continuare controverse cu privire la aspecte importante, esenţiale, ce ţin de statutul magistraţilor (evaluarea activităţii, sancţionarea disciplinară, cercetarea faptelor de corupţie). Atât de multe modificări au fost făcute, încât nici nu mai ştim pe care dintre acestea să le mai combatem şi să le readucem la forma iniţială sau la o formă mai bună, fiind aproape imposibil să mai luptăm la nivel individual pentru a reechilibra şi întări statutul magistraţilor.

Recunosc că în ultima vreme am crezut din ce în ce mai puţin în puterea mea de a schimba lucruri la nivel de profesie şi m-am concentrat pe activitatea de judecată şi pe pregătirea profesională individuală. Am încercat chiar să contribui la creşterea calităţii actului de justiţie prin eforturi personale, prin pregătirea profesională proprie şi prin împărtăşirea în mod direct a experienţei acumulate, asumându-mi deschiderea şi dialogul cu un public larg.

Am încredere că un nou CSM ar putea schimba direcţia, având atribuţii şi competenţe în toate aspectele care permit îmbunătăţiri. Iniţial am hotărât, în forul meu interior, să nu candidez pentru funcţia de membru în CSM, care ar presupune un efort suplimentar, o readaptare şi o responsabilitate enormă, fiind convinsă că vor exista colegi cu mai multă energie, cu mai mult entuziasm şi mai multă implicare profesională. Apreciez faptul că au fost colegi curajoşi şi hotărâţi care şi-au anunţat candidaturile la începutul perioadei de înscriere. Recent am fost contactată de colegi care m-au cunoscut de-a lungul timpului şi care mi-au apreciat eforturile constante pentru apărarea independenţei justiţiei, m-au încurajat să candidez pentru funcţia de membru în CSM pentru a continua aceste eforturi şi m-au asigurat de susţinerea colegilor care au împărtăşit aceleaşi idei cu privire la profesie. Astfel am ajuns în acest punct, animată de dorinţa de a contribui cu toată experienţa de viaţă, profesională şi umană, pentru a îmbunătăţi independenţa justiţiei şi prin aceasta, pentru a crea un mediu mai sigur şi mai prosper pentru întreaga ţară.”

Proiectul poate fi vizualizat aici.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti