Secţiuni » Sistemul judiciar » Alegeri CSM
Alegeri CSM

Jud. Alex Arghir despre echilibru şi predictibilitate în răspunderea disciplinară


31.03.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Alegeri CSM, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Jud. Alex Bogdan Arghir, proiectul pentru CSM 2022: „Orice sistem legal are nevoie de o anumită formă de răspundere disciplinară care poate contribui la responsabilizarea şi la eficiența sistemului judiciar. Totuşi, atunci când se inițiază o procedură disciplinară, este în joc încrederea publicului în funcționarea și independența sistemului judiciar, încredere care, întrun stat democratic, garantează însăși existența statului de drept. Or, perspectiva inițierii unei cercetări disciplinare este în sine susceptibilă să exercite o presiune asupra judecătorilor, astfel că este esențial ca organul competent să efectueze cercetările și să exercite acțiunea disciplinară să acționeze în cadrul realizării misiunilor sale în mod obiectiv și imparțial, respectiv echilibrat și rezonabil.

Aşadar, este imperios necesar ca normele legale să definească în mod clar și precis comportamentele susceptibile să angajeze răspunderea disciplinară a judecătorilor pentru a se garanta independența inerentă misiunii lor, la fel cum este o așteptare legitimă ca jurisprudența în materie disciplinară să fie predictibilă și să stabilească liniile directoare sub acest aspect, cu luarea în considerare a jurisprudenței Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

În prezent există nu mai puțin de 21 de cazuri de abatere disciplinare şi 6 forme de sancțiuni disciplinare. Dacă unele dintre aceste cazuri de abatere disciplinară respectă cerința de claritate și precizie, altele lasă loc unor interpretări extinse. Din perspectiva sancțiunilor disciplinare, actuala reglementare este excesivă și nejustificată, de vreme ce individualizarea sancțiunilor a fost restrânsă în sensul că pentru anumite abateri se aplică obligatoriu cele mai grave sancțiuni (retrogradare în grad profesional sau excludere din magistratură). Or, este necesar ca sancțiunea să fie proporțională cu abaterea disciplinară comisă în concret.

Pe de altă parte, consider că Regulamentul de organizare și funcționare a IJ, Regulamentul de organizare și desfășurare a concursului de recrutare a inspectorilor judiciari, precum și Normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecție sau criteriile şi procedura de evaluare a activității inspectorilor judiciari sunt de competenţa CSM, fiind de evitat ca asemenea atribuții de importanță fundamentală pentru întregul sistem judiciar să aparțină unei singure persoane. În același timp, numirea conducerii IJ ar trebui să revină în totalitate CSM, ca organ colegial, nicidecum unei anumite comisii, conferindu-se astfel o legitimitate deplină.

Nu în ultimul rând, diferențele de abordare pentru situații sensibil similare, reacția uneori instantanee, iar alteori inexistentă ori multitudinea acțiunilor disciplinare anulate pe criterii procedurale vulnerabilizează IJ și erodează încrederea în sistemul judiciar, sens în care o intervenție legislativă şi regulamentară constituie o necesitate stringentă.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro