Secţiuni » Sistemul judiciar » Alegeri CSM
Alegeri CSM

Jud. Alex Arghir despre remunerația judecătorilor şi gestionarea bugetului instanţelor
04.04.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Alegeri CSM, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Jud. Alex Bogdan Arghir, proiectul pentru CSM 2022: „Recomandarea nr. R (94) 12 a Comitetului de Miniștri a Consiliului Europei privind independenţa, eficienţa şi rolul judecătorilor prevede că remunerarea judecătorilor „trebuie garantată prin lege” şi „trebuie să fie corespunzătoare demnității profesiei şi responsabilităților pe care le au”. Carta europeană privind statutul judecătorilor conține o recunoaștere importantă, pragmatică şi realistă a rolului unei remunerări corespunzătoare în protejarea faţă de „presiuni menite să influențeze deciziile şi conduita judecătorilor în general…”

Or, securitatea financiară a magistratului este parte componentă din independența sa obiectivă, astfel că militez pentru o lege dedicată pentru salarizarea şi drepturile magistraților, în deplină concordanță cu rolul, locul, răspunderea, complexitatea, incompatibilitățile și interdicțiile prevăzute de lege pentru magistrați, precum şi fără inechități salariale.

Remunerația magistratului este un permanent subiect de discuție care este rostogolit la diferite intervale de timp, fiind propuse tot felul de inginerii legislative şi interpretări în fața cărora magistrații se văd nevoiți să lupte individual pentru drepturile lor constituționale. De aceea, garantarea independenței materiale a magistraților intră în atribuția CSM și mă voi asigura să fie promovată într-o manieră unitară, cu rigoare, reziliență şi eficienţă.

Aşadar, orice reglementare referitoare la salarizarea și stabilirea pensiilor magistraților trebuie să respecte principiul independenței justiției şi principiul statului de drept, întrucât cadrul constituțional actual fundamentează securitatea financiară a magistraților.

În condițiile în care Ministerul Justiției (MJ) nu a avut în mod real voința de a transfera, la fel cum instanța supremă nu și-a dorit preluarea bugetului instanțelor judecătorești, soluția legislativă a fost abrogată, iar actuala situație constituie o vulnerabilitate majoră şi o discriminare evidentă.

Mai întâi, bugetul MJ priveşte propria instituție, instanțele de judecată, precum și alte autorități, astfel că problemele concrete ale instanțelor de judecată îşi așteaptă rândul în bine-cunoscutul circuit administrativ care temporizează identificarea soluțiilor, iar în acelaşi timp exercitarea atributului de ordonator de credite de către ministrul justiției a avut de cele mai multe ori un impact negativ asupra independenței materiale a judecătorilor. În atari condiții, preluarea bugetului de către CSM se va reflecta pozitiv atât pentru fiecare judecător, cât și pentru instanţele de judecată. În acelaşi timp, trecerea bugetului și a calității de ordonator principal de credite de la MJ la CSM ar optimiza componenta investițională care trebuie să fie constantă şi proporţională, urmând a acţiona în acest sens.

Pe de altă parte, discriminarea este evidentă sub aspectul gestionării bugetului între instanțele de judecată, parchete, ICCJ sau CSM și nu are absolut nicio justificare obiectivă.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti