Secţiuni » Sistemul judiciar » Alegeri CSM
Alegeri CSM

Jud. Alex Arghir despre asigurarea unui volum optim de muncă pentru judecători
07.04.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Alegeri CSM, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Jud. Alex Bogdan Arghir, proiectul pentru CSM 2022: „Prin HCSM-Plen nr. 161/13.02.2013 a fost aprobată continuarea Programului privind volumul optim de muncă și asigurării calității la instanțele judecătorești și pe parcursul anului 2013, precum și în viitor, program ce face referire la celebrul număr de 5.060 de puncte de complexitate anual, respectiv 23 de puncte de complexitate zilnic (220 zile lucrătoare x 23 de puncte = 5.060 de puncte), precum și la „data recomandată”. Acest program pare acceptabil, dar nu are corespondent în realitatea curentă din instanțe, întrucât, pe de o parte, punctajul nu reprezintă o limită maximă, sistemul nefiind conceput într-o asemenea manieră (sunt instanțe care înregistrează o încărcătură pe completuri de judecată cu mult peste 5.060 de puncte, respectiv mai mult de 23 de puncte de complexitate pe zi, în timp ce alte completuri sunt semnificativ sub această limită), iar, pe de altă parte, data recomandată a fost abandonată în condițiile în care Codul de procedură civilă impune judecătorului să demareze de îndată procedura regularizării.

În acest sens, voi milita pentru reconfigurarea algoritmilor de repartizare aleatorie pentru a asigura echilibru și constanță, dar și pentru a respecta în mod real limitele, depășirea acestora (pentru a asigura repartizarea) urmând a fi compensată în mod corespunzător.

Totodată, există o discrepanță semnificativă între instanțe de judecată cu volum excesiv de activitate și altele care se bucură de o încărcătură extrem de lejeră, context în care optez pentru relocarea unor posturi în cadrul sistemului sau pentru a demara o modificare a hărții judiciare.

Nu mai puțin adevărat, realitatea schemelor de personal auxiliar subdimensionate face ca visul frumos al raportului judecător/personal auxiliar 1:2 (proiect pilot care a existat) să rămână irealizabil, la fel cum soluția „asistentului de judecător” (proiect în derulare) se va dovedi eficientă, dar cel mai probabil neimplementată din rațiuni financiare (plată personal și spații noi necesare), context în care este necesar să depășim faza de conștientizare și să trecem în faza de solicitare, cu acţiunile de rigoare.

În acelaşi timp, degrevarea judecătorilor de anumite activități (acordare personalitate juridică pentru asociații și fundații de către Oficiul Registrului Comerțului sau acordare personalitate juridică asociații de proprietari de către instituția primarului) ori utilizarea unor proceduri simplificate (există formular pentru cerere de valoare redusă şi formular de răspuns, ar putea exista în mod corelativ hotărâre judecătorească tip formular; pentru ordonanța de plată ar putea fi folosite, de asemenea, formulare, asemănător somației europene de plată) ar putea contribui semnificativ la optimizarea volumului de muncă.

Or, performanță, eficiență și celeritate nu pot fi obținute doar printr-un efort vecin cu epuizarea și care îți vulnerabilizează major activitatea, astfel că este în sarcina CSM să conlucreze alături de MJ pentru a adopta măsuri concrete și efective de optimizare a volumului de activitate, întrucât soluții există și voi acţiona pentru a fi adoptate.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti