Secţiuni » Sistemul judiciar » Alegeri CSM
Alegeri CSM

Jud. Alex Arghir despre just echilibru și proactivitate în apărarea independenței judecătorilor
11.04.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Alegeri CSM, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Jud. Alex Bogdan Arghir, proiectul pentru CSM 2022: „Independența nu este un privilegiu acordat în beneficiul judecătorului, ci este dreptul fiecărui cetățean într-o societate democratică de a beneficia de o justiție care este (şi este percepută ca fiind) independentă de puterea legislativă şi executivă şi care ocrotește libertățile şi drepturile cetățenilor într-un stat de drept. Independența judecătorească este o condiție obligatorie pentru existența statului de drept şi garanția fundamentală a unui proces echitabil. În acelaşi timp, atunci când democrația şi libertățile fundamentale sunt în pericol, obligaţia de rezervă a judecătorului devine subsidiară obligaţiei de indignare.

Din perspectivă subiectivă, un judecător este atât de independent cât îşi dorește să fie, însă, din punct de vedere obiectiv, apărarea judecătorilor şi a sistemului judiciar în faţa oricăror tentative sau încălcări ale independenței este atribuția esențială a CSM.

Amenințările la adresa independenței judecătorilor și a sistemului judiciar în ansamblul său provin, mai ales, din exterior, prin discursuri publice care atacă într-o manieră excesivă şi nedreaptă actul de justiție sau judecătorul care îl înfăptuiește. Însă, nu putem nega faptul că au existat și situații în care independența judecătorilor a fost pusă la încercare din interiorul sistemului judiciar, fie prin criticarea fățișă a hotărârilor judecătorești definitive de către unități de parchet în rapoarte oficiale, fie prin reacții disproporționate și neavenite din partea IJ (sesizare din oficiu în cazul respingerii unei solicitări de luare a unei măsuri preventive mai înainte chiar de a se fi soluţionat contestaţia).

Având în vedere că elementul timp este esențial, fiind obligatoriu ca reacția să fie promptă, dar în acelaşi timp rezonabilă și proporțională cu gravitatea încălcării, avem nevoie de proceduri simplificate şi eficiente. De aceea, voi milita ca răspunsul CSM să fie pe măsura atingerii provocate independenței judecătorilor sau a sistemului judiciar în ansamblul său, iar forma în care se va manifesta apărarea independenței să fie mai energică (declarație de presă și postare pe rețelele sociale), neputându-se limita la emiterea unui comunicat de presă lipsit de impact.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti