Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Luminița Malanciuc: Femeile se regăsesc foarte bine în profesiile juridice


30.03.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Banking, Covid 19 Legal React, Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Luminița Malanciuc

Luminița Malanciuc

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Luminița Malanciuc, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Luminița Malanciuc: Cu toții ne dorim să ne desfășurăm activitatea într-un climat profesionist. Ne dorim să ne îndeplinim obligațiile profesionale cât mai bine cu putință și să facem față tuturor provocărilor profesionale. Dar a fi profesionist nu înseamnă doar atât, înseamnă mult mai mult. Înseamnă o atitudine pozitivă față de activitatea pe care o desfășori, un comportament onest, care se opune minciunii și asumării muncii altora.

Dar mai înainte de toate, a fi profesionist înseamnă să poți prefigura rezultatul muncii tale și să ți-l asumi, fie că este vorba de un succes sau chiar de un insucces. Profesionist mai înseamnă să îți iei munca în serios, să te pregătești și să îți respecți promisiunile, dar înseamnă să fii și proactiv, să vii în întâmpinarea dorințelor celorlalți, chiar și înainte de a fi exprimate. Și dacă peste toate acestea mai adaugi și un strop de pasiune, iată  o imagine cât mai apropiată a ceea ce consider eu că înseamnă să fii profesionist.

Alina Matei: Din experiența de reprezentant al Asociației Române a Băncilor în cadrul CSALB, ce perspective oferă comoara concilierii?

Luminița Malanciuc: Într-adevăr, cum bine spuneți, concilierea ca modalitate de soluționare alternativă a litigiilor în cadrul CSALB este o comoară. Spun asta, gândindu-mă la avantajele pe care le oferă în raport de varianta soluționării litigiului de către instanța de judecată, atât din perspectiva consumatorilor, cât și din cea a băncii/IFN-ului. Procedurile de conciliere sunt gratuite, opționale și se declanșează de cele mai multe ori la cererea consumatorului, adică a celui care are o problemă de rezolvat cu o instituțíe de credit sau o instituție financiară nebancară.

Consumatorul va face o cerere la CSALB, la care anexează dovada încercării de rezolvare a problemei direct cu comerciantul, precum și documentele încheiate cu acesta. După ce comerciantul a fost de acord cu intrarea într-o procedură ce conciliere, se va fixa un termen, urmând ca în cel mult 15 zile părțile să își exprime acordul cu privire la soluția propusă.

Pentru consumatori, concilierea oferă un șansa unui sistem de soluționare rapid, gratuit, conciliatorul propune obiectiv, imparțial și responsabil soluția care să mulțumească ambele părți. Dacă un consumator este nemulțumit, se poate retrage oricând din procedura cu soluție propusă. Soluțiile date de către conciliatorii cu care colaborează CSALB nu constituie o replică a modului de analiză și soluționare a dosarelor/cauzelor din instanțele de judecată. Soluționarea cererilor se poate face pe baza principiilor de asigurare a echității raporturilor dintre părți: consumatori și bănci (soluții win-win), iar soluția urmează să fie acceptată sau nu de către părți.

Pentru profesioniștii din sistemul bancar, procedurile de solutionare alternativă a litigiilor cu propriii lor clienți – gestionate de CSALB – nu sunt gratuite, dar costurile implicate sunt incomparabil mai mici decât cele pe care le presupune gestionarea aceluiași litigiu în instanțele de judecată. Totodată termenul de soluționare este unul foarte redus (90 zile de la constituirea dosarului), iar procedurile gestionate prin CSALB sunt confidențiale. Încrederea părților este conservată mai bine decât în cazul unui litigiu în instanță. Concilierea prin intermediul CSALB mai comportă și o altă trăsătură benefică, aceea că aduce părțile într-un raport de egalitate prin intermediul conciliatorilor independenți, imparțiali, buni cunoscători ai sistemului financiar-bancar și cu o bună reputație.

Concilierea mai reprezintă și un alt avantaj, acela că nu limitează liberul acces la justiție, astfel că părțile pot accepta sau refuza soluția propusă de conciliator în termen de 15 zile de la primirea acesteia, iar dacă această soluție nu este atacată devine de drept titlu executoriu.

Alina Matei: În opinia dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Luminița Malanciuc: În profesia juridică, implicarea femeilor a fost și este în continuă creștere și am putut să constat acest aspect încă de pe vremea când am devenit studentă la Facultatea de Drept din București, când în anul meu de studiu proporția dintre femei și bărbați era de 3 la 1. Profesia juridică, oricare ar fi acesta, este îndrăgită de femei, iar femeile se regăsesc foarte bine în cadrul acestei profesii și mă bucur să constat că, din ce în ce mai mult, femeile se îndreaptă către profesia juridică.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Luminița Malanciuc: În ceea ce mă privește, sunt adepta principiului de separare a vieții private de cea profesională.

Profesionalismul la muncă înseamnă și să știi să trasezi limite între viața personală și cea profesională. Chiar dacă este aproape imposibil să uiți complet de ce te așteaptă acasă atunci când ești la muncă, trebuie să știi să îți separi aceste tipuri de probleme.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Luminița Malanciuc: Da, cu prisosință! Acum femeile juriste pot să acceadă la orice profesie juridică doresc, inclusiv în cea de procuror militar. Nu cred că mai există bariere profesionale în lumea juridică între bărbați și femei.

Dar dacă privim lucrurile retrospectiv, putem observa că până spre sfârşitul sec. XIX profesia juridică era dedicată exclusiv bărbaților. Într-o lume în care singurul rol al femeii în societate era cel de soție și de mamă, femeile juriste au trebuit să plătească tributuri grele pentru dobândirea dreptului de a profesa în domeniul dreptului. Acest lucru s-a întâmplat și în alte domenii, dar o dată cu emanciparea femeii, cu câştigarea dreptului de a frecventa învăţământul superior, multe românce s-au afirmat, surclasând bărbaţii, lăsând un nume de referinţă în Europa şi în lume. Așa că noi astăzi trebuie să fim recunoscătoare acestor femei deschizătoare de drumuri.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Luminița Malanciuc: Cred că în societatea românească în acest moment, cea mai mare nevoie este aceea de a ne asuma rolul implicării în educația juridică a copiilor, astfel încă din primele clase să îi formăm în spiritul respectului față de norma legală, să insistăm nu atât pe drepturi, cât mai ales pe responsabilități, să învețe să și le asume, să știe că fiecărui drept îi corespunde o obligație și că aceea trebuie respectată. Și mai este nevoie de ceva, să învețe să respecte drepturile celorlalți, numai în acest fel cred că se pot forma noi generații de români care să fie educați în spiritul legii, ca o condiție esențială pentru siguranța lor ca oameni, în primul rând.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Luminița Malanciuc: Da, primele mele modele feminine și dar cele mai influente în formarea mea ca om au fost mama și bunica maternă, ele s-au completat foarte bine în educația mea. Mama, care a fost învățătoare, a fost primul om de la care am deprins rigoarea respectării regulilor și totodată mi-a insuflat dragostea pentru lectură și pentru muzică. Tot mama mi-a trezit interesul pentru cunoaștere în general, îmi spunea că pentru a fi un om complet nu trebuie să mă rezum doar la a avea cunoștințe într-un anumit domeniu și că este foarte important să ai o cultură generală solidă. În schimb, bunica completa tot ceea ce mama nu avea timp să facă, îmi asculta sufletul și îmi povestea multe întâmplări năstrușnice din copilăria ei, pe care le ascultam cu nesaț și din care am avut multe de învățat pentru mai târziu.

Un alt model feminin care a cântărit mult în orientarea mea, inclusiv în alegerea profesiei, a fost profesoara mea de filozofie din liceu, un model de mamă de soție, dar și un pedagog și un prieten desăvârșit.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Luminița Malanciuc: Pentru mine, această perioadă a fost una de introspecție, în care am regândit și mi-am reașezat locul valorilor personale. Chiar dacă în plan profesional am muncit mai mult, am găsit timp să ascult muzică, să citesc, dar și să mă bucur de frumusețea și parfumul florilor și de tot ce este frumos în jurul meu.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Luminița Malanciuc: Doamnelor din lumea juridică, mă bucur că sunteți parte din această lume și că astăzi vă puteți afirma în această minunată profesie alături de bărbații din breaslă cu care vă completați foarte bine!

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Luminița Malanciuc: Eu vă multumesc pentru această oportunitate!

Alina MateiMulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti