Secţiuni » Arii de practică » Protective » Drepturile omului
Drepturile omului
DezbateriToate evenimenteleCărţi

Powered by LIVESCU & ASOCIAŢII

Prof. univ. dr. Iulia Motoc a câștigat premiul pentru cea mai bună opinie formulată de un judecător CEDO în 2021
29.03.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CEDO, Dreptul Uniunii Europene, Drepturile omului, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Marți, 29 martie 2022, prof. univ. dr. Iulia Motoc, judecătorul României la CEDO, a câștigat premiul pentru cea mai bună opinie formulată de un judecător CEDO în anul 2021, pentru opinia din cauza N. împotriva României, potrivit unui comunicat.

N. împotriva României se referă la procedurile în care instanțele naționale l-au lipsit pe reclamant de capacitatea sa juridică și l-au plasat sub autoritatea deplină a unui tutore legal, precum și la modul în care autoritățile naționale au schimbat ulterior tutorele acestuia. CEDO a constatat o încălcare a articolului 8, întrucât decizia privind schimbarea tutorelui legal a fost considerată ca nefiind bazată pe motive relevante și suficiente și, prin urmare, nefiind proporțională cu scopul legitim urmărit. Majoritatea nu a considerat necesar să efectueze o examinare separată a admisibilității și a fondului celorlalte plângeri, inclusiv a plângerii de discriminare pe motiv de sănătate a reclamantului în temeiul articolului 14 coroborat cu articolul 8.

În opinia sa parțial disidentă, jud. prof. univ. dr. Iulia Motoc a susținut constatarea unei încălcări a articolului 14 coroborat cu articolul 8. Aceasta a analizat refuzul majorității de a lua în considerare articolul 14 în acest caz, bazându-se pe opinia profesorilor universitari care au numit dispoziția „Cenușăreasa” Convenției. Jud. prof. univ. dr. Iulia Motoc a adăugat apoi propria sa înțelegere a articolului 14 ca fiind articolul „Hamlet” al CEDO, argumentând de ce este atât de important să fim dispuși să luăm în considerare discriminarea persoanelor cu dizabilități mintale. Acesta a subliniat că drepturile omului sunt adesea uitate în domeniul sănătății mintale și că cei care suferă de probleme de sănătate mintală sunt adesea supuși discriminării și altor forme de marginalizare, fiind astfel deosebit de vulnerabili la încălcarea drepturilor omului (punctele 7-9).

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti