Secţiuni » Arii de practică » Business » Energie
Energie
CărţiProfesionişti

Modificarea Procedurii ANRE de avizare a proiectelor noi sau de retehnologizare ale centralelor de cogenerare


30.03.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Energie, Monitorul Oficial al României
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 304 din 29 martie 2022 a fost publicat Ordinul nr. 35/2022 privind modificarea şi completarea Procedurii de avizare a proiectelor noi sau de retehnologizare ale centralelor de cogenerare, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 115/2013.

Astfel, prezenta procedură stabileşte responsabilităţile, condiţiile, etapele şi documentaţia necesară pentru:
– analizarea, de către ANRE, a proiectelor noi sau de retehnologizare ale centralelor de cogenerare, în scopul emiterii Avizului pentru acreditarea unităţilor de cogenerare care fac obiectul respectivelor proiecte;
– verificarea, de către ANRE, a eligibilităţii unităţilor de cogenerare pentru a beneficia de prelungirea perioadei de aplicare a schemei de sprijin pentru cogenerare de înaltă eficienţă.

Procedura se aplică:
– operatorilor economici care propun proiecte de noi centrale/configuraţii de producţie în cogenerare sau de înlocuire/retehnologizare a unor unităţi de cogenerare din componenţa centralelor/configuraţiilor existente, precum şi operatorilor economici care au preluat/reluat, conform prevederilor legale, ulterior datei de 31 decembrie 2016, exploatarea comercială a unor unităţi de cogenerare existente;
– operatorilor economici care solicită accesul la prelungirea perioadei de aplicare a schemei de sprijin;
– producătorilor de energie electrică şi termică în cogenerare care nu au fost şi nu sunt subiectul unei proceduri de recuperare a unui ajutor de stat/de minimis declarat ca fiind ilegal şi incompatibil cu piaţa comună, ca urmare a unei decizii a Consiliului Concurenţei sau a Comisiei Europene, ori, în cazul în care au făcut obiectul unei astfel de decizii, aceasta a fost deja executată şi creanţa a fost recuperată integral.

Pentru a obţine acreditarea în vederea accesării schemei de sprijin trebuie îndeplinite următoarele condiţii:
– solicitanţii să nu fie producători de energie electrică şi termică în cogenerare aflaţi în dificultate;
– operatorul economic solicitant nu a fost şi nu este subiectul unei proceduri de recuperare a unui ajutor de stat/de minimis declarat ca fiind ilegal şi incompatibil cu piaţa comună;
– proiectele noi sau de retehnologizare ale centralelor de cogenerare să utilizeze echipamente principale noi, care nu au mai produs energie electrică şi/sau termică în România sau într-o altă ţară şi care se află în perioada de valabilitate a certificatului de garanţie.

În final, este introdus un nou capitol referitor la procedura pentru accesul la prelungirea perioadei de aplicare a schemei de sprijin (condiții de accesare, documente necesare).

Intrare în vigoare: 29 martie 2022

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro