Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Poziția EPPO privind conflictul de competență ivit în Spania. UPDATE: Procurorul general al Spaniei a hotărât împărțirea competenței. Laura Codruţa Kövesi: Hotărârea constituie o provocare la adresa supremației dreptului UE


30.03.2022 | JURIDICE.ro
Secţiuni: Drept penal, Dreptul Uniunii Europene, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Miercuri, 30 martie 2022, Parchetul European a luat notă de decizia procurorului general al Spaniei de a împărți competența pentru aceleași fapte între Fiscalia Anticorupcion și EPPO. EPPO este de părere că această decizie nu este conformă cu legislația UE și își va continua investigația, potrivit unui comunicat.

Cu această ocazie, Laura Codruţa Kövesi, procuror-șef european, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la procedura care a condus la decizia procurorului general.

Mai exact, decizia privind un conflict de competență între un organism național și un organism european a fost luată de către procurorul general al Spaniei, care este superiorul ierarhic al organismului național și, prin urmare, parțial față de procedurile în curs. În plus, decizia a fost luată fără a fi audiate ambele părți implicate în conflictul de competență.

În sfârșit, legea spaniolă care reglementează această procedură, care se referă la interpretarea și aplicarea dreptului Uniunii, nu prevede nicio cale de atac.

Acest lucru împiedică Curtea de Justiție a Uniunii Europene să își exercite mandatul exclusiv de a asigura interpretarea corectă a dreptului UE și constituie astfel o provocare la adresa supremației dreptului UE.

***

Luni, 28 martie 2022, EPPO a informat că regretă controversele care au apărut în legătură cu competența asupra unui caz din Spania, potrivit unui comunicat.

Scopul oricărei investigații a EPPO este de a stabili faptele pentru a concluziona dacă există suficiente dovezi că a fost comisă o infracțiune care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene. Pentru a evita duplicarea și în interesul apărării, regulamentul EPPO stabilește o competență prioritară pentru EPPO de a investiga toate faptele legate de o posibilă fraudă care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene.

În acest context, având în vedere caracterul fără precedent și interacțiunea complexă dintre legile naționale și europene, EPPO ar dori să reamintească faptul că, într-o situație de conflict de competență, ar trebui să se ia întotdeauna în considerare o sesizare a Curții Europene de Justiție.

Prin urmare, EPPO a solicitat procurorului general al Spaniei să ia în considerare în mod serios această opțiune.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro