Poziția EPPO privind conflictul de competență ivit în Spania. UPDATE: Procurorul general al Spaniei a hotărât împărțirea competenței. Laura Codruţa Kövesi: Hotărârea constituie o provocare la adresa supremației dreptului UE
30.03.2022 | JURIDICE.ro

Miercuri, 30 martie 2022, Parchetul European a luat notă de decizia procurorului general al Spaniei de a împărți competența pentru aceleași fapte între Fiscalia Anticorupcion și EPPO. EPPO este de părere că această decizie nu este conformă cu legislația UE și își va continua investigația, potrivit unui comunicat.
Cu această ocazie, Laura Codruţa Kövesi, procuror-șef european, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la procedura care a condus la decizia procurorului general.
Mai exact, decizia privind un conflict de competență între un organism național și un organism european a fost luată de către procurorul general al Spaniei, care este superiorul ierarhic al organismului național și, prin urmare, parțial față de procedurile în curs. În plus, decizia a fost luată fără a fi audiate ambele părți implicate în conflictul de competență.
În sfârșit, legea spaniolă care reglementează această procedură, care se referă la interpretarea și aplicarea dreptului Uniunii, nu prevede nicio cale de atac.
Acest lucru împiedică Curtea de Justiție a Uniunii Europene să își exercite mandatul exclusiv de a asigura interpretarea corectă a dreptului UE și constituie astfel o provocare la adresa supremației dreptului UE.
***
Luni, 28 martie 2022, EPPO a informat că regretă controversele care au apărut în legătură cu competența asupra unui caz din Spania, potrivit unui comunicat.
Scopul oricărei investigații a EPPO este de a stabili faptele pentru a concluziona dacă există suficiente dovezi că a fost comisă o infracțiune care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene. Pentru a evita duplicarea și în interesul apărării, regulamentul EPPO stabilește o competență prioritară pentru EPPO de a investiga toate faptele legate de o posibilă fraudă care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene.
În acest context, având în vedere caracterul fără precedent și interacțiunea complexă dintre legile naționale și europene, EPPO ar dori să reamintească faptul că, într-o situație de conflict de competență, ar trebui să se ia întotdeauna în considerare o sesizare a Curții Europene de Justiție.
Prin urmare, EPPO a solicitat procurorului general al Spaniei să ia în considerare în mod serios această opțiune.