Secţiuni » Sistemul judiciar » Alegeri CSM
Alegeri CSM

Proiect de candidat pentru funcţia de membru al CSM – judecător Bogdan Florin Voinescu, Curtea de Apel București
31.03.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Alegeri CSM, Comunicare profesională, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Judecător Bogdan Florin Voinescu, Curtea de Apel București, și-a depus proiectul de candidat pentru funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Bogdan Florin Voinescu: „Am ales să devin judecător la sfârșitul anului 2008, începând activitatea din luna ianuarie 2009. Anterior, am urmat cursurile Institutului Național al Magistraturii în perioada 2005-2007, îndeplinind funcția de procuror stagiar până la examenul de definitivat.

Am fost judecător la Judecătoria Ploiești și Tribunalul Dolj, iar din anul 2012, de aproape 10 ani, sunt judecător la Curtea de Apel București.

Opțiunea pentru funcția de judecător a fost, fără îndoială, cea mai bună alegere pe care am făcut-o, întrucât am găsit împlinirea profesională și m-am străduit să fiu un profesionist cât mai bun, cât mai echilibrat, să-mi cunosc lipsurile și slăbiciunile și să mă perfecționez continuu, în ciuda dificultăților pe care le presupune desfășurarea activității de judecător.

În cei 13 ani de când sunt judecător, nu am exercitat funcții de conducere, ci am judecat în materie penală, la instanțe cu volum ridicat de activitate. Mi se poate reproșa, deci, o așa-numită lipsă de experiență managerială. Cu toate acestea, în realitate lucrurile pot fi total diferite. Exercitarea unei funcții de execuție o perioadă suficient de îndelungată poate oferi de fapt o perspectivă mai bună asupra deficiențelor manageriale din instanțe (și nu numai), asupra erorilor pe care le fac uneori judecătorii cu funcții de conducere și efectele acestora asupra activității jurisdicționale. Totodată, exercitarea unei funcții de conducere un interval de timp prea îndelungat poate duce, uneori, la stagnare profesională, precum și la o înstrăinare de problemele reale ale personalului instanțelor și ale sistemului de justiție în general.

Din această perspectivă, apreciind că am atins maturitatea profesională și am acumulat suficientă experiență și în alte aspecte ale vieții, am luat hotărârea de a candida la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, cu dorința de a participa la remedierea deficiențelor sistemice constatate atât personal, cât și semnalate de colegi.

Sub acest aspect, se cuvine subliniat că România este un stat de drept, democratic, iar democrația, cu toate lipsurile inerente, rămâne cel mai bun sistem pentru normala dezvoltare a individului. Sistemul de justiție, cu rol esențial într-un stat de drept, este de asemenea conceput să funcționeze democratic, în condițiile în care membrii celui mai înalt for de conducere, Consiliul Superior al Magistraturii, precum și membrii colegiilor de conducere ale instanțelor (și parchetelor) sunt aleși în mod democratic de către judecători ori procurori, prin vot direct, secret și liber exprimat. De altfel, chiar ideea de alegere presupune de la început existența a cel puțin doi candidați pentru o anumită funcție.

Prin urmare, consider că ar trebui încurajate candidaturi ale judecătorilor de execuție, alături de cele ale judecătorilor cu funcții de conducere, în scopul asigurării unei reprezentări echilibrate la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o corectă administrare a sistemului de justiție în ansamblul său.”

Proiectul poate fi vizualizat aici.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti