Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Procedura de stabilire și aplicare de către ANPC a sancțiunii la cifra de afaceri rezultate din activitatea de control | Proiect. UPDATE: Publicare în Monitorul Oficial
20.05.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: C. contravențional, Fiscalitate, Monitorul Oficial al României, Proiecte legislative, Protecția consumatorilor
JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 499 din 20 mai 2022 a fost publicată Procedura de stabilire şi aplicare a sancţiunii la cifra de afaceri rezultate din activitatea de control aplicată în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023 şi instrucţiunile referitoare la procedura de lucru, din 31.03.2022.

Prezenta procedură are drept scop instituirea regulilor necesare stabilirii şi individualizării sancţiunilor contravenţionale raportate la cifra de afaceri prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.

În situaţia în care, în urma unei acţiuni de control, agentul constatator/echipa de control constată săvârşirea unei fapte contravenţionale care se poate încadra la sancţiunea cu amendă raportată la cifra de afaceri, întocmeşte procesul-verbal de constatare a contravenţiei în care sunt consemnate toate datele, verificările, prevederile legale încălcate şi concluziile acţiunii de control desfăşurate, fără a se aplica şi sancţiunea principală.

În baza procesului-verbal de constatare a contravenţiei, agentul constatator/echipa de control întocmeşte un raport ce se înaintează secretariatului comisiei, în termen de 24 de ore. Comisia se întruneşte în termen de maximum 5 zile calendaristice de la primirea raportului.

În procesul de analiză, comisia, prin intermediul secretariatului acesteia, poate solicita date, analize şi informaţii suplimentare compartimentelor de specialitate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, în vederea stabilirii gravităţii faptei, a duratei şi/sau a impactului produs asupra consumatorilor de energie.

În baza raportului şi a datelor şi informaţiilor suplimentare, dacă au fost solicitate, comisia se întruneşte în şedinţă, în vederea stabilirii şi individualizării sancţiunii contravenţionale prin decizie care se adoptă cu votul majorităţii simple, în termen de cel mult 30 de zile de la data depunerii raportului la secretariatul comisiei. Comisia poate invita în cadrul şedinţei pe reprezentantul împuternicit al operatorului economic/profesionistului care are dreptul de a-şi susţine punctul de vedere.

Decizia comisiei se semnează de către membrii şi de către preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi se comunică agentului constatator/echipei de control în termen de cel mult 10 zile lucrătoare de la data adoptării, prin intermediul poştei clasice sau electronice, cu confirmare de primire, sau prin predare personală, sub semnătură olografă.

Individualizarea sancţiunilor se face în funcţie de gravitatea şi durata faptei, de impactul produs asupra pieţei şi a consumatorilor de energie, cu respectarea principiilor eficacităţii, proporţionalităţii şi al efectului descurajator al sancţiunii aplicate.

La stabilirea şi individualizarea sancţiunii contravenţionale constituie circumstanţe atenuante următoarele împrejurări, fără a se limita la acestea:

a) operatorul economic/profesionistul controlat furnizează dovezi că a pus capăt încălcării prevederilor legale imediat ce a luat cunoştinţă de declanşarea acţiunii de control sau în timpul desfăşurării acţiunii de control;

b) operatorul economic/profesionistul controlat dovedeşte existenţa şi implementarea unui program de conformare pentru reintrarea în legalitate şi/sau repararea unui prejudiciu cauzat consumatorilor;

c) starea de dificultate financiară a operatorului economic/profesionistului controlat.

De asemenea, comisia ţine cont de existenţa circumstanţelor agravante pentru contravenient, precum:

a) săvârşirea de către acelaşi operator economic/profesionist controlat a unei încălcări identice sau similare, de cel puţin două ori, în decursul a 12 luni consecutive;

b) refuzul de a coopera cu autoritatea sau obstrucţionarea desfăşurării acţiunii de control.

Intrare în vigoare: 20 mai 2022

***

Joi, 31 martie 2022, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor a lansat în dezbatere publică Proiectul de Ordin pentru aprobarea Procedurii de stabilire și aplicare a sancțiunii la cifra de afaceri rezultate din activitatea de control.

:: Proiectul

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti