Secţiuni » Jurisprudenţă » ÎCCJ » Jurisprudenţă curentă ÎCCJ
ÎCCJ. Jurisprudenţă curentă

ÎCCJ. Judecarea cauzei de un complet nespecializat. Legalitate


11.04.2022 | Andreea COMAN, Cristina Gabriela IACOB
Secţiuni: Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Cristina Gabriela Iacob

Cristina Gabriela Iacob

Înalta Curte de Casație și Justiție a apreciat că cererea de trimitere spre rejudecare la un complet specializat este neîntemeiată, întrucât, pe de o parte, prima instanță a apreciat că nu se impune repunerea cauzei pe rol pentru a se pune în discuţie excepţia nelegalei compuneri a completului de judecată, în contextul cererii aflate pe rolul Curţii Constituţionale privitoare la soluţionarea unui conflict de natură constituţională între Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Parlamentul României, motivând că inculpaţii au avut posibilitatea de a formula cereri şi de a ridica excepţii pe întreaga durată a cercetării judecătoreşti, inclusiv cu privire la compunerea completului de judecată, iar cercetarea judecătorească în primă instanţă a fost declarată terminată în condiţiile art. 387 Cod procedură penală, iar pe de altă parte că, instanța de contencios constituțional a limitat efectele deciziei nr. 417 din 3 iulie 2019 exclusiv la cauzele soluţionate în primă instanţă anterior Hotărârii Colegiului de conducere al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 14 din 23 ianuarie 2019, nu şi la cauzele care încă nu au fost soluţionate (în care se ridica aceeaşi problemă de drept), Curtea Constituţională considerând implicit faptul că acest act administrativ este de natura a salvgarda aceste proceduri anterioare. (Î.C.C.J., Completul de 5 judecători, decizia nr. 14 din 3 februarie 2022)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW
Cristina Gabriela Iacob, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti