Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Legalitatea procedurii de extrădare active poate fi examinată doar în contextul examinării legalităţii detenţiei
18.04.2022 | Andreea COMAN, Cristina Gabriela IACOB

Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Cristina Gabriela Iacob

Cristina Gabriela Iacob

Înalta Curte de Casație și Justiție a apreciat că nu poate fi primită solicitarea inculpatului de încetare a procesului penal pe motiv că s-ar afla pe teritoriul României în baza unei predări-preluări pretins nelegale, întrucât, pe de o parte, legalitatea procedurii de extrădare active poate fi examinată doar prin raportare la starea de detenţie sau în contextul examinării legalităţii detenţiei, în prezent inculpatul neaflându-se sub imperiul niciuneia dintre măsurile privative de libertate prevăzute de lege, iar pe de altă parte, o astfel de critică nu îşi poate primi analiza şi răspunsul din partea Completului de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie, acesta neavând competenţa, abilitarea de a se pronunţa asupra legalităţii/ilegalităţii însăşi a procedurii de extrădare ce a operat la un moment dat conform legislației din Madagascar. (Î.C.C.J., Completul de 5 judecători, decizia nr. 14 din 3 februarie 2022)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW
Cristina Gabriela Iacob, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti