« Secţiuni « Arii de practică « BusinessProtectiveLitigation
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti
 

ÎCCJ. Abuz în serviciu. Achitare
02.05.2022 | Andreea COMAN, Cristina Gabriela IACOB

Drept Timisoara
Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Procedură penală, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , ,
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Cristina Gabriela Iacob

Cristina Gabriela Iacob

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis apelurile formulate de inculpați și a dispus achitarea lor pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, reținând, în esență, că, în mod greșit, instanța de fond a considerat că, în cazul legislaţiei secundare a cărei adoptare este prevăzută explicit în normele unei legi sau ordonanţe, ea face corp comun cu legislaţia primară din care îşi are izvorul, prin intermediul acelei norme care prevede obligativitatea adoptării legislaţiei secundare de detaliu, iar încălcarea acesteia din urmă echivalează cu încălcarea legislaţiei primare căreia îi este ataşată.

O astfel de interpretare poate fi reţinută doar în limitele deciziilor Curţii Constituţionale nr. 405/15.06.2016 şi nr. 392/06.06.2017, conform cărora, în aprecierea îndeplinirii cerinţei esenţiale ataşată elementului material al laturii obiective a infracţiunii de abuz în serviciu, analiza efectuată poate viza dispoziţii din legislaţia secundară numai în măsura în care acestea preiau, detaliază sau explicitează obligaţii prevăzute expres şi neechivoc în legi, ordonanţe sau ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, nefiind permisă raportarea la atribuţii sau îndatoriri de serviciu stipulate în sarcina funcţionarilor publici doar în acte de reglementare secundară (inclusiv în hotărâri de Guvern) sau prevăzute în detaliu în cuprinsul unor asemenea acte, deşi norma de drept primar este neclară, ambiguă sau are o aplicabilitate extrem de generală. În cauză, inculpații nu se aflau în exercitarea unor atribuții de serviciu prevăzute de lege, ci, atribuțiile de serviciu în exercitarea cărora au acționat inculpații sunt stabilite exclusiv prin hotărâre de guvern – care detaliază întreaga procedură de atribuire a contractului de concesiune. (Î.C.C.J., Completul de 5 judecători, decizia nr. 14 din 3 februarie 2022)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW
Cristina Gabriela Iacob, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

 
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

Lex Discipulo Laus
Gratuit pentru studenţi
Securitatea electronică este importantă pentru avocaţi
Mesaj de conştientizare susţinut de FORTINET
JURIDICE utilizează SmartBill
VIDEO
Codul muncii

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.