Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Greșita individualizare judiciară a pedepselor aplicate


09.05.2022 | Andreea COMAN, Cristina Gabriela IACOB
Secţiuni: Drept penal, Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Andreea Coman

Andreea Coman

Cristina Gabriela Iacob

Cristina Gabriela Iacob

Analizând motivul de apel formulat de către parchet, vizând greşita individualizare judiciară a pedepselor aplicate inculpatului, instanța de control judiciar constată că aplicarea unor pedepse principale orientate către minim pentru infracţiunile de luare de mită nu se justifică fiindcă nu corespund gravităţii faptelor comise şi implicit, nu sunt de natură să atingă scopurile de coerciţie, exemplaritate, dar şi educativ, în îndreptarea atitudinii inculpatului faţă de comiterea de infracţiuni, în condițiile în care, inculpatul a urmărit folosirea funcţiei publice deţinute în interes personal, punând la punct un adevărat sistem prin care au fost pretinse şi primite importante sume de bani în legătură cu atribuţiile de serviciu, modul de operare fiind unul elaborat, ce a vizat pretinderea și primirea unor sume exorbitante, fără ca inculpatul să aibă aparent vreo legătură cu aceasta şi fără ca acesta să primească în mod nemijlocit banii pretinşi, împrejurare ce a îngreunat probațiunea pentru faptele de corupție comise. În consecință, cu luarea în considerare și a conduitei inculpatului adoptată după săvârșirea infracțiunilor, se impune stabilirea unui tratament sancţionator mai ridicat, de câte 5 ani închisoare pentru infracţiunile de luare de mită. (Î.C.C.J., Completul de 5 judecători, decizia nr. 14 din 3 februarie 2022)

Avocat Andreea Coman, COMAN LAW
Cristina Gabriela Iacob, studentă la Facultatea de Drept a Universității din București

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti