Secţiuni » Sustenabilitate
Sustenabilitate
EnergieProtecţia mediului

Peste 1 miliard EUR acord de CE proiectelor inovatoare pentru tranziția climatică a UE
04.04.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Dreptul mediului, Sustenabilitate
JURIDICE - In Law We Trust

Vineri, 1 aprilie 2022, Comisia Europeană a informat că a semnat acorduri de grant în valoare de 1,1 miliarde EUR pentru șapte proiecte la scară largă prin intermediul Fondului UE pentru inovare, finanțate din veniturile provenite din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), potrivit unui comunicat.

Aceste proiecte vizează reducerea emisiilor cu peste 76 Mt CO2 echivalent în primii zece ani de funcționare. Cele șapte proiecte pun în aplicare tehnologii inovatoare cu emisii scăzute de dioxid de carbon la scară industrială, acoperind sectoare-cheie precum hidrogenul, oțelul, produsele chimice, cimentul, energia solară, biocombustibilii și captarea și stocarea dioxidului de carbon.

Frans Timmermans, Vicepreședintele executiv al Pactului verde european: „Prin Fondul pentru inovare, Comisia Europeană acordă 1,1 miliarde EUR pentru a sprijini întreprinderile inovatoare și orientate spre viitor care dezvoltă tehnologii de vârf și impulsionează tranziția climatică în domeniile lor de activitate. Aceasta este o investiție inteligentă în decarbonizarea și creșterea rezilienței economiei noastre; ea stimulează poziția industriei europene în calitate de lider mondial în domeniul tehnologiei curate, creează locuri de muncă la nivel local și contribuie la accelerarea tranziției verzi.”

Dirk Beckers, Directorul Agenției Executive Europene pentru Climă, Infrastructură și Mediu (CINEA): „CINEA este mândră să semneze primele proiecte la scară largă din cadrul Fondului pentru inovare. Prin aceste proiecte, demonstrăm că tranziția către o energie curată are deja loc, în timp ce reducerea substanțială a emisiilor de gaze cu efect de seră oferă oportunități economice pentru promotorii noștri de proiecte. Aceste proiecte reprezintă soluții extrem de inovatoare în sectoarele lor, care ar trebui să deschidă calea de urmat pentru alții.”

Prezentarea pe scurt a proiectelor

Kairos@C: Situat în portul Anvers (Belgia), proiectul Kairos@C urmărește să creeze primul și cel mai mare lanț valoric transfrontalier de captare și stocare a carbonului prin captarea, lichefierea, transportul și stocarea permanentă a CO2. Kairos@C va permite implementarea mai multor tehnologii inovatoare care, împreună, au potențialul de a evita emiterea în atmosferă a 14 Mt de CO2 echivalent în primii zece ani de funcționare.

BECCS at Stockholm: Cu sediul la Stockholm (Suedia), acest proiect urmărește să creeze o instalație la scară largă de captare și stocare a carbonului în domeniul bioenergiei (BECCS) în cadrul centralei existente de energie termică și electrică pe bază de biomasă din Stockholm. Prin combinarea captării CO2 cu recuperarea căldurii, proiectul va evita emiterea a 7,83 Mt de CO2 echivalent în primii zece ani de funcționare. Aceasta reprezintă mai mult decât întreaga cantitate de emisii de gaze cu efect de seră generate de producția de energie electrică și termică în sectorul public din Suedia în 2018.

Hybrit Demonstration (demonstrația Hybrit): Cu sediul în Oxelösund și Gällivare (Suedia), proiectul Hydrogen Breakthrough Ironmaking Technology Demonstration (demonstrația Hybrit) urmărește să revoluționeze industria siderurgică europeană. Acesta va înlocui tehnologiile bazate pe combustibili fosili cu alternative neutre din punct de vedere climatic, cum ar fi producția și utilizarea hidrogenului verde. Proiectul are potențialul de a evita emiterea a 14,3 Mt de CO2 echivalent în primii zece ani de funcționare. În plus, acesta va utiliza o tehnologie asociată cu beneficii climatice majore pentru sectorul producției de oțel.

Ecoplanta: Situat în El Morell (Spania), acest proiect va furniza prima instalație comercială de acest tip pentru piața europeană, utilizând deșeuri care, altfel, ar ajunge în depozite de deșeuri. Instalația va produce 237 kt de metanol pe an, recuperând astfel 70 % din carbonul prezent în materialele nereciclabile. Proiectul va evita emiterea a 3,4 Mt de CO2 echivalent în primii zece ani de funcționare.

Programul K6: Situat la Lumbres (Franța), programul K6 își propune să producă primul ciment neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon din Europa, devenind un proiect reprezentativ pentru industria cimentului la nivel mondial și sprijinind tranziția către o energie curată într-un sector în care reducerea emisiilor de carbon este dificilă. Proiectul va implementa pentru prima dată o combinație la scară industrială a unui cuptor etanș și a unei tehnologii criogenice de captare a carbonului cu stocarea CO2 în situl din Marea Nordului care, în caz contrar, ar fi emis în atmosferă. Proiectul va evita emiterea a 8,1 Mt de CO2 echivalent în primii zece ani de funcționare.

TANGO: Situat în Catania (Italia), proiectul TANGO va dezvolta o linie pilot la scară industrială pentru fabricarea de module fotovoltaice (PV) inovatoare și de înaltă performanță. Acestea vor multiplica capacitatea de producție de 15 ori, de la 200 MW la 3 GW pe an. După punerea lor în funcțiune, modulele produse vor avea potențialul de a evita emiterea a până la 25 de Mt de CO2 echivalent în primii zece ani. În plus, proiectul TANGO va consolida lanțul valoric în industria fotovoltaică europeană din amonte.

SHARC: Situat la rafinăria Porvoo (Finlanda), proiectul Sustainable Hydrogen and Recovery of Carbon (SHARC) va reduce emisiile de gaze cu efect de seră prin trecerea de la producția de hidrogen pe bază de combustibili fosili la producția de hidrogen din surse regenerabile (prin introducerea electrolizei) și la producția de hidrogen prin aplicarea tehnologiei de captare a carbonului. În primii zece ani de funcționare, proiectul SHARC va evita emiterea a peste 4 Mt de CO2 echivalent.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.


Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti