Secţiuni » Arii de practică » Business » Cyberlaw
Cyberlaw
CărţiProfesionişti

Raul Felix Hodoș: Viitorii adulți sunt parte a Metaversului și noua planetă este a lor
06.04.2022 | Alina MATEI

Secţiuni: Cyberlaw, Data protection, Interviuri, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Raul Felix Hodoș

Raul Felix Hodoș

Alina Matei: Mulțumesc, stimate domnule Profesor  Raul Felix Hodoș, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. Vom discuta despre Metaverse. Ce este Metaverse?

Raul Felix Hodoș: Vă mulțumesc și eu pentru invitația de a vă fi alături și pentru tema ofertantă pe care ați propus-o. Este un concept relativ nou care vine din zona de science fiction și care s-a transformat în realitatea internetului de astăzi. Neal Stephenson nu cred că se gândea în 1992, când a publicat cartea sa Snow Crash, că viitorul este acum, doar după trei decenii. Etimologic, metavers ar însemna ceea ce este dincolo de univers, dar nu poate fi definit precum metafizica, pentru că sensul este mai aproape de realitate augmentată, decât de explicație a universului nostru fizic. Nu este nici multivers, pentru că, deși se poate constitui într-o realitate paralelă, nu presupune decât o îmbunătățire a universului existent și nu o trecere într-unul paralel. Da, știu, ne dorim cu toții universuri paralele în care să ne vedem mai frumoși, mai deștepți și mai bogați, dar nu e cazul. Încă nu am ajuns suficient de departe cu tehnologia pentru a califica metaversul drept un  univers paralel.

Alina Matei: Din punct de vedere juridic, recent Facebook și-a schimbat denumirea în Meta. Este doar o simplă mențiune făcută la Registrul Comerțului din SUA?

Raul Felix Hodoș: Mark Zuckerberg este un excepțional om de vânzări. Schimbarea numelui companiei sale prin înlocuirea, probabil, a celui mai cunoscut cuvânt din lume cu un alt cuvânt, aproape inexistent în vorbirea obișnuită, dar plin de mister, nu face decât să relanseze cursa pentru cucerirea publicului de realitate îndulcită. Sunt multe companii care au investit în acest domeniu, dar fără a paria întreaga lor existență. Zuckerberg o face. Să ne aducem aminte de Nokia, cea care a ieșit pe piață cu primul smartphone din lume, Nokia Communicator. Nu a crezut în forța integrării formelor de comunicare electronică și a pierdut, în condițiile în care era detașat lider de piață în telefonia mobilă. Facebook, a.k.a Metaverse, nu își permite să nu creadă în conceptele care inovează piața comunicațiilor. Într-o paralelă cu industria pantofilor sport, putem spune  că la început a fost Adidas și apoi a devenit substantiv comun, cea mai puternică recunoaștere a mărcii.

Alina Matei: Din punct de vedere juridic, ar trebui reglementat Metaverse-ul?

Raul Felix Hodoș: Da, fără îndoială. Face parte integrantă din societatea noastră și trebuie să îi fie aplicabile regulile ei. Discuția nu trebuie purtată în jurul obligativității reglementării, ci a modului în care ea trebuie să se facă. Vorbim de Internet of Things, de inteligență artificială sau de blockchain, de alte lucruri pe care nu le cunoșteam acum un deceniu sau care erau la începuturile lor. Acum ne cumpărăm telefoane din China pe internet, facem plăți cu cryptomonede și valorizăm datele personale cum niciodată până acum n-am făcut-o. Avem vloggeri și influenceri de 10-12 ani, o vârstă la care noi, generațiile născute demult, abia dacă făceam primii pași în scriere creativă sau în fotografie. Lumea se schimbă și regulile trebuie schimbate o dată cu ea, însă o lume fără reguli nu poate funcționa. Dacă ar fi să mă întrebați dacă regulile trebuie impuse sau adoptate de comunitate, aș înclina spre a doua variantă, autoreglementarea. Avem Internet Society, ICANN și multe alte organizații cu impact major în lumea virtuală a internetului care, prin activitatea lor, sprijină o nouă realitate în care tehnologia este ingredientul principal și care este bazată pe principii solide, în concordanță cu drepturile fundamentale ale omului. Așadar, cred mai degrabă în softlaw și autoreglementare, decât în crearea unor cadre juridice inflexibile și, uneori, contradictorii nu doar cu democrația internetului, ci și cu tehnologia lui.

Alina Matei: În jocul Fortnite, dezvoltat de Epic Games și People Can Fly, conceptul de Metaverse este întâlnit deja. Copiii vorbesc, interacționează cu alți copii din orice colț al lumii online. Am rămas uimită când fiul meu a întrebat într-o seară dacă poate să stea până mai târziu într-un week-end, întrucât era un concert al Arianei Grande pe Fortnite. Cum credeți că îi va influența pe copii faptul că ei navighează și în lumi virtuale? Seamănă cu ”v-ați ascunselea” din alte secole? 🙂

Raul Felix Hodoș: Împletirea realității fizice cu cea a realității virtuale este o condiție a metaversului. La acest moment, elementele ce pot fi utilizate dual sunt mai puține sau virtualul este mai puțin convingător. Animăluțul virtual Tamagotchi din 1996 a fost urmat de lumea Second Life din 2003 și acestea au fost doar reprezentantele mai cunoscute ale unei întregi serii de lumi care prefigurau Metaverse-ul. Au fost probleme de viață și moarte în lumea fizică pentru că „proprietarul” de tamagotchi uita să-și hrănească pet-ul și jocul se încheia, precum au fost și falimente reale ale celor ce cumpărau pământ pe lumea din Second Life cu bani împrumutați de la sucursalele deschise acolo de către bănci cunoscute. Astăzi metaversul a evoluat și confuziunea lumilor este și mai mare. Nu cred că există o cale de întoarcere atât timp cât există energie și informație. Viitorii adulți sunt parte a metaversului și noua planetă este a lor, populată de ei, reformată de ei. Sunt în satul global, unde oricine poate cunoaște pe oricine. Vechile concepte își pierd însemnătatea pentru că într-o lume globală nu mai contează „al cui ești din Togo”, ci doar dacă știi să comunici. Restul vine de la sine.

Alina Matei: Ar trebui să ne sperie Metaverse?

Raul Felix Hodoș: Orice este nou, orice lucru cu care nu suntem familiarizați, ne sperie. Metaversul ar trebui să ne sperie, însă, din alte motive. Socializarea virtuală ne îndepartează, paradoxal, de semeni. Nu ne mai întâlnim în parc, ci pe Instagram, pe TikTok sau pe alte rețele. Nu mai avem trei-patru prieteni buni, reali, ci sute sau mii, virtuali. Înstrăinarea noastră ca membri ai unei specii sociale este cel mai mare pericol al metaversului. Îl mai adăugăm și pe cel al realității augmentate ce are un efect similar drogurilor ce oferă priveliștea invincibilității și a unei lumi lipsite de pericole și iată, rețeta unui viitor cu oameni înstrăinați și temători este scrisă.

Alina Matei: Una dintre dorințele oamenilor este de a deține controlul sau măcar de a se preface că dețin controlul. Metaverse subțiază sever pereții controlului sau…?

Raul Felix Hodoș: Cine controlează datele personale ale internauților deține controlul. Rețelele sociale și nu doar ele au instituit o serie de tehnici pentru a obține cât de ușor datele cu caracter personal ale beneficiarilor de servicii online. Aproape totul este gratuit în internet, dar nimic nu poți obține dacă nu îți dezvălui un minim de date personale. Așa au devenit acestea moneda internetului și vor rămâne moneda forte a metaversului. Valoarea de piață a companiilor din domeniul tehnologiei informațiilor este direct proporțională cu numărul de utilizatori/clienți persoane fizice pe care acestea, prin datele personale pe care le prelucrează, îi controlează indirect. Am acceptat cu toții reclamele personalizate pe Facebook sau pe Google, pentru că ne-am spus că, dacă este gratis, trebuie să plătim prețul timpului umplut cu reclame, ca la televizor. Ne-am supărat doar când am aflat de faptul că entități precum Cambridge Analytica sau AggregateIQ au prelucrat date personale benigne, la prima vedere, obținute de la Facebook sau de la alte rețele sociale sau motoare de căutare, și au influențat opiniile politice ale internauților prin intermediul unor tehnici de selecție a informațiilor la care aceștia aveau acces. Privarea de informații diverse, precum fakenews-ul ca instrument de manipulare, este extrem de nocivă într-o societate democratică. Metaversul trebuie să ia măsuri pentru limitarea răspândirii informațiilor incomplete sau false și să asigure accesul nediscriminatoriu la toate celelalte. Interpretarea informației în Metaverse trebuie limitată pe cât posibil, pentru că atributul de augmentare a realității poate fi dăunător atunci când trebuie să identificăm adevărul sau minciuna. Lipsa „școlarizării’ în internet poate fi dăunătoare, lipsa acesteia în Metaverse este fatală.

Alina Matei: În august 2021, Mark Zuckenberg spunea că ”vă puteți gândi  la Metaverse ca la un internet întruchipat, unde, în loc să vizionezi conținut, ești în centrul acelui conținut și simți prezența altor oameni, în diverse locuri și trăind diverse experiențe pe care nu le-ai putut avea pe pagini de web 2D sau în aplicații web”. Mi se pare mie sau ne spune să lăsăm vrabia din mână pentru cioara de pe gard?

Raul Felix Hodoș: După cum spuneam, Zuckerberg este un om de vânzări. Cu toate acestea, nu este departe de ceea ce ne spune. Primii pași au fost făcuți prin înstrăinarea dinainte, dar mai ales, în timpul ultimilor doi ani caracterizați de lockdown și frică de apropierea fizică. Cu cât companiile vor să vândă mai multă tehnică a metaversului, cu atât mai mult ar trebui să căutăm natura și să-i spunem asemenea lui Tudor Arghezi, «vreau să te pipăi și să urlu: „Este!”»

Alina Matei: Pentru profesori, Metaverse-ul pare a fi o resursă inimaginabilă. Dacă ar fi Ziua Metaverse, în ce fel ați preda studenților, intrând desigur în universul Metaverse?

Raul Felix Hodoș: Vă spuneam că nu există cale întoarsă. Metaversul există deja și nu îl putem ignora și nici nu putem fi luddiții secolului 21, deși uneori ni se pare că ar trebui un restart pentru tot și toate. Învățământul este primul domeniu care se poate utiliza metaversul 100% pozitiv. De la apariția vieții la explorarea cosmosului, totul este posibil în metavers și nimic nu se poate învăța mai ușor decât prin propria experiență. Or, dacă metaversul înseamnă și aducerea lumii mai aproape de simțurile noastre, fără pericolul de a ne arde, cu atât mai bine.

Alina Matei: Când am auzit pentru prima dată de Metaverse mi-a apărut în cap pictura magnifică a lui Mark Ryden, intitulată Experiment. În artă, pictură, experimentele sunt sarea și piperul, dar în lumea reală să experimentam virtualul parcă nu mai seamănă a experiment…

Raul Felix Hodoș: Riscul utilizării în exclusivitate a metaversului în dauna experiențelor pe care le putem avea în realul clasic este de a ne îndepărta de natura noastră umană. Emoțiile vor fi mai palide, empatia pentru semenii noștri va dispărea. Care este diferența între a întoarce paginile unei cărți sau de a încărca o nouă pagină pe un e-book? A unui foc cu lemne de brad sau unui clip cu un șemineu ce se repetă pe un televizor? A unui tablou dintr-un muzeu de artă sau a unui NFT aflat într-un folder pe un server oarecare? Și, în sfârșit, o ultimă întrebare retorică actualizată la un timp al războiului: este mai greu să arunci în aer un bloc cu civili atunci când amplasezi o bombă cu mâna ta, decât atunci când dai un „arm and send” unei rachete încărcate cu același tip de explozibil din fața unui calculator și te afli la 2000 de kilometri depărtare? Cred că nu este nevoie de un răspuns rostit…

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru cititorii J, dar și pentru cei care fac J.

Raul Felix Hodoș: Nu ne putem opune progresului tehnic, deci să-l primim cu brațele deschise și mai ales cu înțelepciune. Dreptul nu ne poate decât ajuta. Principiile nu se schimbă, modul lor de aplicare într-o societate tehnicizată, da.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Raul Felix Hodoș: Eu vă mulțumesc pentru oportunitatea unui astfel de subiect!

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti