Secţiuni » Sistemul judiciar
Sistemul judiciar
Alegeri CSMActivitate parchete

Ministerul Justiției. Sprijin pentru Justiția din Republica Moldova în contextul războiului din Ucraina
06.04.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Marți 5 aprilie 2022, Ministerul Justiției a participat, la Berlin, la Conferința internațională de sprijin pentru Republica Moldova, printr-o delegație condusă de Secretarul de stat George Șerban, potrivit unui comunicat.

România a fost coorganizator al evenimentului, alături de Germania (în calitate de gazdă și Președinte G7) și Franța (care deține Președinția rotativă a Consiliului UE).

La conferință au participat reprezentanți ai Comisiei Europene, G7 și ai mai multor instituții financiare internaționale.

Programul a cuprins o reuniune a miniștrilor afacerilor externe, precum și desfășurarea a cinci mese rotunde, având ca tematică (1) refugiați, (2) energie, (3) managementul frontierelor, (4) combaterea corupției și (5) situația financiară și economică.

România, prin Ministerul Justiției, a asigurat, alături de Marea Britanie, co-lead-ul mesei rotunde „Combaterea corupției ca prioritate pentru agenda de reformă a Republicii Moldova”.

Încă din anul 2010, Ministerul Justiției din România a inițiat dezvoltarea colaborării cu Ministerul Justiției din Republica Moldova, prin semnarea unui prim Acord privind cooperarea între Ministerul Justiţiei al României şi Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova, precum și a unui Plan de Acțiuni Comune în lupta împotriva formelor grave ale criminalităţii şi corupţiei. Ministerul Justiției din România este pregătit să intensifice cooperarea cu colegii din Republica Moldova, inclusiv în domeniul combaterii corupției. Un astfel de instrument este și noul Plan bilateral de acțiuni între cele două Ministere ale Justiției care a fost semnat la Chișinău, în data de 11 februarie 2022 pentru perioada 2022-2024, cu ocazia ședinței comune ale celor două Guverne. Planul include acțiuni comune și schimb de bune practici în mai multe domenii relevante printre care și prevenirea și combaterea corupției. În continuare, România este pregătită să ofere asistență tehnică Republicii Moldova și să sprijine consolidarea cooperării autorităților competente de la Chișinău cu Ministerul Justiției, Direcția Națională Anticorupție, Agenția Națională a Bunurilor Indisponibilizate, Agenția Națională de Integritate, Direcția Generală Anticorupție din Ministerul Afacerilor Interne.” (Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției)

Pe această bază, Conferința de sprijin pentru Republica Moldova de la Berlin a găsit Ministerul Justiției din România pregătit să își asume responsabilitățile decurgând din acțiunile care se vor desfășura în continuare pe linia cooperării pe zona de combatere a corupției.

Corupția este o amenințare la adresa securității regionale, mai ales în contextul războiului din Ucraina, după cum au concluzionat și participanții la discuțiile mesei rotunde de la Berlin, iar reforma anticorupție ar trebui să includă, fără a se limita: consolidarea capacităților, reforma administrativă și legislativă și cooperarea judiciară și operațională. Acest lucru necesită asistență tehnică și coordonare organizațională în următorii ani. Suntem gata să ne asumăm la nivelul Ministerului Justiției din România efortul de sprijin al colegilor din Republica Moldova în domeniile indicate”, a declarat Secretarul de stat George Șerban.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti