Secţiuni » Arii de practică » Business » Concurenţă
Concurenţă
DezbateriCărţiProfesionişti
 

CJUE. C-102/21 și C-103/21, Autonome Provinz Bozen: Ajutoare acordate de state – Schemă de ajutor pentru construcția de mici centrale hidroelectrice – Refugii alpine și montane fără rețea electrică – Autorizare de către Comisia Europeană – Expirare. Jud. dr. Octavia Spineanu-Matei, membru al completului de judecată
07.04.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: CJUE, Concurență, Dreptul Uniunii Europene
JURIDICE - In Law We Trust

În cauzele C-102/21 și C-103/21, jud. dr. Octavia Spineanu-Matei a fost membru al completului de judecată.

Tribunalul administrativ din Bolzano, Italia, a adresat Curții de justiție, mai multe întrebări preliminare privind interpretarea articolului 107 alineatul (3) litera (c) TFUE, a articolului 20 din Regulamentul (UE) 2015/1589[1], precum și a Deciziei Comisiei din 25 iulie 2012[2], în cadrul unor litigii între KW (cauza C-102/21) și SG (cauza C-103/21), pe de o parte, și provincia autonomă Bolzano, pe de altă parte, în legătură cu rambursarea unor ajutoare pentru construirea de microcentrale hidroelectrice acordate de aceasta din urmă în temeiul unei scheme de ajutor autorizate prin respectiva decizie.

KW și SG sunt proprietari ai unor pășuni alpine aflate într-o zonă montană a provinciei autonome Bolzano, care nu este racordată la rețeaua publică de energie electrică din cauza situație sale geografice. Aceștia au beneficiat de o subvenție de 80% din costurile eligibile ale unui proiect de construire a unei microcentrale hidroelectrice destinate aprovizionării personale, în temeiul schemei de ajutor în litigiu. Constatând că schema de ajutor autorizată prin Decizia Comisiei a expirat la 31 decembrie 2016, provincia autonomă Bolzano a limitat nivelul autorizat al ajutoarelor la 65 % din costurile eligibile și a solicitat rambursarea cuantumului ajutorului primit cu titlu excedentar, majorat cu dobânzi.

Prin hotărârea pronunțată la data de 7 aprilie 2022[3], examinând situația de fapt expusă de instanța de trimitere, Curtea a constatat că autorizarea schemei de ajutor care rezultă din Decizia Comisiei din 25 iulie 2012 nu mai era în vigoare atunci când provincia autonomă Bolzano a acordat ajutoarele în discuție în litigiul principal. În consecință, aceste ajutoare trebuie considerate ajutoare noi, care, întrucât au fost acordate cu încălcarea articolului 108 alineatul (3) ultima teză TFUE, constituie „ajutoare ilegale” în sensul articolului 1 litera (f) din Regulamentul 2015/1589.

În acest context, Curtea a reamintit că interdicția de punere în aplicare a proiectelor de ajutor, prevăzută la articolul 108 alineatul (3) ultima teză TFUE, are un efect direct și că aplicabilitatea imediată a interdicției de punere în aplicare prevăzute la acest articol se extinde la toate ajutoarele care ar fi fost puse în aplicare fără a fi notificate. Prin urmare, atunci când o autoritate națională constată că un ajutor a fost acordat cu încălcarea articolului 108 alineatul (3) teza finală TFUE acesteia îi revine sarcina de a recupera din proprie inițiativă ajutorul acordat în mod ilegal.

Constatând că întrebările preliminare purtau în realitate asupra articolul 108 alineatul (3) TFUE, Curtea a interpretat acest articol în sensul că nu revine Comisiei sarcina de a solicita statului membru recuperarea unui ajutor ilegal în sensul articolului 1 litera (f) din Regulamentul 2015/1589.


[1] Regulamentul (UE) 2015/1589 al Consiliului din 13 iulie 2015 de stabilire a normelor de aplicare a articolul 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (JO 2015, L 248, p. 9).
[2] Decizia C (2012) 5048 final a Comisiei din 25 iulie 2012 privind ajutorul de stat SA.32113 (2010/N) – Italia: Schema de ajutor privind economiile de energie, sistemele de încălzire pe district și electrificarea regiunilor îndepărtate în Alto Adige/Tirolul de Sud (JO 2013, C 1, p. 7).
[3] Hotărârea integrală, în limba de procedură, care a fost limba germană, dar și traducerea în limba română.


Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti