Secţiuni » Comunicare profesională
Comunicare profesionalăComunicate profesioniştiEvenimente programateEvenimente recenteOportunităti de carieră

NNDKP obține anularea unei decizii de sancționare aplicate de Consiliul Concurenței unui retailer de pe piața comercializării produselor alimentare din România
08.04.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Comunicare profesională, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP) obține un succes major, în mod definitiv, în fața Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ), respectiv anularea unei amenzi în cuantum de peste 24 milioane de lei (aproximativ 5 milioane de euro) aplicate de Consiliului Concurenței pentru presupuse fapte de încheiere a unor înțelegeri anticoncurențiale având ca obiect restricționarea prețurilor în cadrul promoțiilor desfășurate în lanțurile de retail alimentar între anii 2005 – 2009.

Investigația Consiliului Concurenței, începută în 2009 ca urmare a informațiilor obținute în cadrul investigației sectoriale realizate de către autoritate pe piața comercializării produselor alimentare, s-a finalizat în 2015 cu amenzi în valoare totală de 154,03 milioane de lei (aproximativ 35 milioane euro). Aceasta a vizat 25 de companii active pe segmentul de piață privind comercializarea produselor alimentare, respectiv, 4 rețele de magazine și 21 de furnizori ai acestora.

NNDKP a asistat și reprezentant un retailer căruia i s-a aplicat una dintre cele mai mari amenzi din cadrul investigației (de peste 24 milioane de lei). Inițial, Curtea de Apel București a respins cererea societății de anulare a amenzii și a menținut decizia de sancționare.

NNDKP a formulat, în numele clientului său, recurs împotriva deciziei Curții de Apel București, iar ÎCCJ a admis recursul, a casat decizia Curții de Apel și, rejudecând, a admis în totalitate cererea de chemare în judecată a societății, anulând decizia Consiliului Concurenței. Prin urmare, amenda aplicată a fost anulată. De asemenea, Consiliul Concurenței a fost obligat la plata cheltuielilor de judecată ocazionate societății. Decizia ÎCCJ este definitivă.

Echipa NNDKP care a asigurat asistența și reprezentarea în acest dosar complex a fost coordonată de Sorina Olaru, Partener în cadrul practicii de Soluționare a Disputelor, și Georgeta Dinu, Partener și Coordonator al practicii de Concurență, și i-a inclus pe Daniela Savin, Asociat Manager și Răzvan Banța, Asociat, membri ai practicii de Soluționare a Disputelor, și pe Anca Diaconu (Pascu), Partener în cadrul practicii de Concurență. Proiectul este un nou exemplu de colaborare între practicile NNDKP de litigii și consultanță, prin implicarea unei echipe multidisciplinare care a acumulat de-a lungul anilor o vastă experiență în litigii derivate din aspecte de dreptul concurenței.

Sorina Olaru: „După un parcurs sinuos de șapte ani, care a implicat atât sesizarea Curții Constituționale, precum și o decizie a Curții de Justiție a Uniunii Europene, litigiul a fost finalizat în mod definitiv și favorabil pentru rețeaua de magazine din domeniul alimentar. Decizia este cu atât mai valoroasă cu cât este una dintre primele decizii definitive de anulare a unei sancțiuni aplicate de Consiliul Concurenței în cadrul investigației anterior menționate. Suntem încântați pentru oportunitatea de a contribui la soluționarea cu succes a unei noi dispute prin care se creează un reper pentru jurisprudența românească. Mulțumim clientului nostru pentru această oportunitate! Felicitări, totodată, întregii echipe NNDKP implicate în proiect!”

Despre NNDKP

Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (”NNDKP”) este promotor al avocaturii de afaceri în România de peste 30 de ani, fiind recunoscută ca un pionier al pieței de profil locale.

NNDKP oferă servicii de avocatură și consultanță fiscală complete companiilor active în diverse sectoare ale industriei. De-a lungul celor peste trei decenii de activitate, avocații NNDKP au oferit asistență juridică și reprezentare în tranzacții și proiecte reper pentru evoluția comunității de afaceri din România, inclusiv în domenii inovatoare, considerate încă de nișă și care au implicat atât companii internaționale, cât și antreprenori locali.

Firma reprezintă România în unele dintre cele mai importante asociații profesionale la nivel internațional – Lex Mundi, World Services Group, International Attorneys Club – şi este membru fondator al SEE Legal. NNDKP este clasată în mod constant pe primele poziţii în toate ariile de practică de către Chambers & Partners, Legal500 şi IFLR1000.

NNDKP este de cinci ori câștigătoarea prestigiosului premiu „Firma de avocatură a anului în România” la gala premiilor Chambers Europe, care i-a fost acordat în anii 2021, 2017, 2013, 2012 și 2009. În anul 2022 NNDKP a fost inclusă din nou pe lista scurtă a firmelor de avocatură nominalizate pentru acest premiu în România.

Practica de Soluționare a Disputelor a NNDKP coordonată de Ana Diculescu-Șova este recunoscută independent drept o forță în domeniul litigiilor, arbitrajelor și a altor proceduri de soluționare a disputelor. Confirmarea statutului său vine și prin plasarea practicii pe primele poziții în clasamentele realizate de ghiduri internaționale de renume precum Chambers & Partners, începând cu anul 2007, și de Legal 500 începând cu anul 2002. Cu 9 Parteneri care coordonează o echipă de peste 40 de avocați litigatori prezenți în București și în birourile regionale ale firmei, NNDKP dispune de resursele necesare pentru a gestiona cazuri complexe, implicând mai multe părți sau care au o durată de mai mulți ani și a propune strategii concrete pentru a reduce potențiale riscuri viitoare.

:: English version

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti