Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Renate Weber: Femeile juriste au un mare avantaj


12.04.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Drepturile omului, Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Renate Weber

Renate Weber

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă Renate Weber, Avocat al Poporului, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro.WOMEN IN LAW este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Renate Weber: Cred că pentru succesul unor astfel de interviuri este importantă sinceritatea. Si atunci, fără falsă modestie, o să vă spun că am fost mereu conștientă, încă din timpul facultății dar și ulterior pe tot parcursul meu profesional, ca avocată, dar și în societatea civilă, în Parlamentul European și ca Avocat al Poporului, de competența mea profesională, de inteligența mea și de curajul de a spune și face lucruri pe care alții nu le-ar fi îndrăznit. Probabil că unii  cred că îmi lipsește simțul de autoprezervare, dar nu mi-a plăcut niciodată să stau în zone călduțe, sigure și trebuie să recunosc că viața m-a răsplătit. Satisfacțiile profesionale pe care le-am avut de-a lungul timpului au întrecut propriile-mi așteptări.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Renate Weber: Nu am cum să generalizez la nivel planetar. Am cunoscut personal situații din cele mai diferite. Sunt țări, foarte puține la număr, unde implicarea femeilor poate fi și este nelimitată. Dar în cele mai multe țări din lumea asta femeilor le e greu, le e chiar foarte greu și în profesiile juridice și în celelalte. Societățile patriarhale, care fac orice pentru a menține în toate domeniile puterea în mâinile bărbaților, ridică numeroase obstacole femeilor, fie înlăturându-le, fie obligându-le să accepte tot felul de compromisuri. România e undeva pe la mijloc, nu mai e o societate clasic patriarhală, dar e departe de a fi o lume a șanselor egale pentru femei și bărbați. Este suficient să ne uităm comparativ la veniturile femeilor și ale bărbaților ca să vedem diferența în detrimentul femeilor, în toate profesiile. Este, de asemenea, important să ne uităm la funcțiile de conducere, atât în sistemul public cât și în cel privat. Nu trebuie să ne axăm pe excepții, ci să privim datele statistice.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Renate Weber: Din nou, cred că e important să vorbim cu sinceritate despre echilibrul între carieră și profesie. Nu întotdeauna este ușor de atins și de păstrat. Îndrăznesc să spun că fără implicarea totală a partenerului și a familiei în general e foarte greu, dacă nu chiar imposibil. Pentru că mă gândesc și la sufletul femeilor, la starea lor de spirit, la nevoia de recunoaștere și înțelegere, de a fi iubite și de a nu fi considerate și tratate ca niște roboți. Si în viața profesională și acasă. În lipsa acestui mediu de acasă, cred că multe femei fac alegeri în ceea ce privește cariera lor. Cu sacrificiile de rigoare într-o parte sau în cealaltă. De ce spun aceste lucruri? Pentru că aș vrea ca tinerele femei să înțeleagă că nu trăiesc într-o lume ideală, dimpotrivă, iar poveștile cu tot felul de wonder woman sunt doar scenarii pentru filme proaste. Nu aș vrea ca așa zisele exemple ale unor femei care au reușit la superlativ și în carieră și acasă să le descurajeze crezând ca ele nu vor putea niciodată să fie ca acele exemple feminine. Pentru că de foarte multe ori și acelea sunt povești pentru reviste glamour, fie ele și de business, cu 10% adevăr și 90% exagerări. Viața este mai complexă și mai complicată, ceea ce nu înseamnă că tinerele femei trebuie să se oprească din visare sau să-și înfrâneze dorința de a avea și o carieră reușită și o familie frumoasă. Dimpotrivă, dar să treacă prin filtrul gândirii lor critice poveștile servite de media sau de rețelele sociale. Pentru femeile juriste e posibil să fie chiar ceva mai greu, pentru că profesiile lor sunt foarte competitive, uneori competiția îmbrăcând mai degrabă forme de agresivitate decât de solidaritate.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Renate Weber: Cred că depinde de fiecare femeie ce anume își dorește. Când eram studentă la drept, acum 45 de ani, pentru cele mai multe din colegele mele era o tragedie să termine facultatea fără să se fi măritat. Așa li se spunea de acasă, astea erau așteptările familiei, ale grupului de prieteni, ale societății. Evident, lucrurile s-au schimbat și cred că femeile juriste au un mare avantaj: acela de a înțelege cum dreptul a servit schimbărilor sociale. “Jus est ars boni et  equi” este definiția dreptului dată acum peste 2000 de ani și ea este valabilă și azi. Dreptul este arta binelui și echității pentru că el nu doar răspunde unor schimbări sociale, ci le și determină tocmai promovând binele și echitatea. Inclusiv șansele egale pentru femei și bărbați, accesul femeilor la diferite profesii, ceea ce era greu imaginabil acum o sută de ani, independența femeilor și financiară, dar și ca ideologie de viață.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Renate Weber: Cred că cel mai important rol al femeilor juriste este să nu se gândească doar la exemplul lor personal, ci să vadă ce se întâmplă în societate și să susțină acele schimbări care să ajute și alte femei. Eu personal nu am fost niciodată în viață discriminată, am avut un parcurs profesional pe care l-am construit în mare măsură singură, dar ar fi absurd să spun că orice femeie are aceeași șansă. Si pentru că știu că realitatea e alta am încercat să apăr drepturile femeilor, să ajut femeile tot timpul, ca avocată, ca om care a construit primele asociații de drepturile omului, ca deputat european. Implicarea femeilor juriste se poate face în multe feluri. Avocatele și judecătoarele o pot face în cauzele de divorț, de încredințări de copii, dar și în cele privind violența domestică, în alte cauze penale în care femeile sunt victime, violul, hărțuirea sexuală, sau în cauzele în care ele sunt făptuitoare după ce au fost victime ale violenței domestice. La fel pot contribui  femeile procuroare și cele polițiste. Ca să nu mai vorbim de ce pot face femeile juriste în materie de politici publice, de legislație care să încurajeze participarea femeilor la treburile publice, inclusiv cele politice.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Renate Weber: Un model feminin ca atare nu am avut. Dar am crescut în casă cu mama mea, o femeie care și-a construit prin forțe proprii o carieră minunată în teatrul de păpuși, ulterior a fost și directoare, dar mai ales a fost un adevărat lider pentru colectivele pe care le-a condus.

Alina Matei: Trăim (de curând, oficial, nu) în epoca Pandemiei și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Renate Weber: M-am născut și am trăit primii 35 de ani în comunism, într-un regim dictatorial clădit pe suprimarea drepturilor și libertăților. Știam că există o altă lume și speram ca o dată și o dată să trăim și noi într-o societate în care cel mai important să fie omul. După 1989, m-am implicat enorm în asociații de drepturile omului, știam ca era o muncă dificilă să-i convingi pe oameni că au drepturi, mai greu era chiar cu autoritățile, dar ușor ușor părea că ne îndreptăm spre firescul respectării drepturilor și libertățile. Pandemia a fost cea mai neagră perioadă pe care am trăit-o în toată viața mea, pentru că în timpul ei am văzut o imensă majoritate a omenirii care a renunțat la însăși ideea de drepturi și libertăți. Nu doar în România, ci peste tot în lume, culmea, mai ales în țările care pretindeau a fi clădite pe aceste valori. Am văzut arbitrariul unor măsuri administrative acceptate fără împotrivire, am văzut președinți și premieri de țări democratice comportându-se ca regi din epoca absolutistă. Și-am văzut sisteme de justiție complice cu astfel de măsuri abuzive. Din punctul acesta de vedere, cred că România a fost o adevărată campioană în încercarea de a salva drepturile și libertățile. Ma bucur că în calitate de Avocat al Poporului am putut să fac ce era corect și trebuia făcut, mă bucur că de fiecare dată Curtea Constituțională ne-a dat dreptate și a jucat un rol, hotărâtor în restabilirea unor drepturi. Mă bucur că după aceea au fost și instanțe de judecată care au avut aceeași poziție de apărători ai drepturilor. Dar, personal, mi-am pierdut speranța în capacitatea celor mai mulți din concetățenii mei de a înțelege că drepturile omului sunt în primul rând despre drepturile celorlalți, că pentru libertatea lor trebuie să luptăm în primul rând și în permanență.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Renate Weber: Să îndrăznească să-și dorească o viață frumoasă și să acționeze astfel încât să se simtă împlinite și în viața profesională, dar și în afara ei.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Renate Weber: Eu vă mulțumesc pentru inițiativa acestor interviuri și pentru că ați dorit să stați de vorbă cu mine!

Alina MateiMulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro