Secţiuni » Noutăţi legislative
Noutăţi legislativeProiecte legislativeMonitorul Oficial al RomânieiJurnalul Oficial al Uniunii Europene

Noi obligații în sarcina operatorilor din sectorul agricol și al industriei alimentare


11.04.2022 | Alin GRAPĂ, Malina PALADE
Secţiuni: Articole, Lege 9, Proiecte legislative, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Alin Grapă

Alin Grapă

Mălina Palade

Mălina Palade

Contextul geo-politic instabil prin care trecem nu putea să nu impacteze în mod direct sectorul agricol și alimentar, ceea ce a determinat ca în luna martie a.c. să fie publicată o inițiativă legislativă prin intermediul căreia sunt stabilite noi obligații în sarcina actorilor care funcționează în cadrul acestui sector, cu scopul de a reduce riscurile legate de securitatea alimentară.

Este vorba despre proiectul de Ordonanță de Urgență privind unele măsuri în sectorul agricol și al industriei alimentare care se adresează producătorilor, depozitarilor, procesatorilor și comercianților care își desfăsoară activitatea în aceste domenii.

Ordonanța de Urgență implementează noi obligații în sarcina operatorilor din sectorul agricol și al industriei alimentare, stabilind inclusiv o serie de sancțiuni în cazul încălcării acestora.

În concret, proiectul de Ordonanță de Urgență stabilește măsuri privind raportarea stocurilor la produsele agricole și alimentare. Scopul Ordonanței este asigurarea trasabilității produselor agricole și alimentare pe piață în vederea reducerii riscurilor legate de securitatea alimentară, prin stabilirea unui cadru legal în vederea obținerii de informații exacte și complete privind stocurile existente pe teritoriul României.

Ordonanța stabilește o listă limitativă a produselor pentru care operatorii din sectorul agricol au obligația raportării. Însă, față de conținutul enumerării observăm că paleta produselor agricole și alimentare ce vor face obiectul raportării este una cât se poate de cuprinzătoare. Cu titlu de exemplu, pot fi enumerate următoarele: legume, fructe, cereale, semințe oleaginoase, carne și produse din carne, lapte și produse din lapte, uleiuri, apă, orez, sare și condimente, ceaiuri, zahăr, miere, drojdie.

Persoanele vizate vor avea obligația de a furniza date privind evidența stocurilor de produse agricole și alimentare prin intermediul platformei ce va fi pusă la dispoziție de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Această operațiune va trebui îndeplinită săptămânal sau ori de câte ori organul ministerial va aprecia ca fiind necesar. Metodologia pe baza căreia va fi realizată raportarea și interpretarea datelor colectate va fi ulterior detaliată prin adoptarea unui ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

Față de absența unui criteriu de delimitare între operatorii economici vizați, în funcție de dimensiunea acestora sau de dimensiunea stocurilor de produse pe care le dețin, deducem că toți comercianții de produse dintre cele enumerate vor avea obligația de raportare a stocurilor deținute, în cazul în care Ordonanța de Urgență va intra în vigoare în această formă.

Respectarea obligațiilor nu ar trebui să fie neglijată, având în vedere ca sancțiunile prevăzute de normele legale sunt semnificative. În cazul încălcării obligației de furnizare anterior menționate, operatorul economic se expune unei amenzi cuprinse între 500.000 și 1.000.000 lei care va fi aplicată de persoanele împuternicite din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

De asemenea, va reprezenta contravenție și va fi sancționată cu amenda cuprinsă între 50.000 lei și 250.000 lei introducerea pe platforma informatică a unor date eronate, incorecte, incomplete, inexacte ori furnizarea datelor de identificare către un alt operator din sectorul agricol ori al industriei alimentare.

Măsurile stabilite prin intermediul proiectului de Ordonanță de Urgență vor intra în vigoare în termen de 10 zile de la momentul publicării în Monitorul Oficial.

Alin Grapă, Senior Associate FILIP & COMPANY
Malina Palade, Associate FILIP & COMPANY

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti