Despre adevăr și ghinion
13.04.2022 | Andrei SĂVESCU

1. “Laocoon și fii săi” impresionează orice privitor care se apropie în muzeul de la Vatican de sculptura monolitică din marmură, înaltă de 242 cm, pentru că evocă adevărul și ghinionul.
2. Introducerea în Troia a Calului Troian a cauzat cucerirea cetății, prin vicleșug, și moartea troienilor, uciși de ahei. Cum s-a ajuns aici?
3. Zeus nu era prea fidel, a avut mulții fii și fiice, cu zeițe și femei, născându-se mulți zei și semizei. Atât de mulți încât Zeus a simțit nevoia să depopuleze pământului, sens în care a organizat, împreună cu zeița Themis, una dintre fostele sale soții, războiul troian. Cetatea Troia, înălțată pe Dealul Greșelilor, a fost asediată de ahei și, în cele din urmă, distrusă, prin vicleșugul Calului Troian.
4. Laocoon era un preot din Troia, în templul lui Apollo, care a încercat să-i prevină pe troieni cu privire la Calul Troian, încercând să împiedice introducerea lui în cetate. În vreme ce era vocal împotriva Calului Troian, ba chiar a încercat să-l distrugă cu o săgeată, apar doi șerpi care îl omoară pe el și pe cei doi fii ai săi. Troienii interpretează evenimentul ca un semn al dorinței zeilor ca troienii să primească darul grecilor: Calul Troian. Ceea ce era adevărat, zeii asta doreau.
5. Pentru a înțelege pățania lui Laocoon, este importantă o clarificare despre șerpi și săgeți. În războiul troian, fiul lui Zeus, Apollo, zeul servit de Laocoon, era, printre alții, de partea troienior, iar Hera, soția lui Zeus, printre alții, de partea aheilor. Apollo, zeul pe care îl servea Laocoon, nu simpatiza șerpii, dimpotrivă. În plus, era priceput cu săgețile, dovadă că el este cel care a îndreptat săgeata ucigașă spre călcâiul lui Ahile. Care este legătura lui Apollo cu șerpii și săgețile? Zeus, căsătorit fiind cu Hera, s-a împrietenit cu Leto, o zeiță foarte blândă, tăcută și rezervată. Apare rar în mituri, un personaj minor, dar capabil să influențeze deciziile lui Zeus. Hera a trimis șarpele Python să se ocupe de Leto, pentru a împiedica producerea efectelor relației ei cu Zeus. Leto a reușit totuși să nască, gemeni: Apollo și Artemis. Atât Apollo, zeul cunoașterii și al puterii, cât și sora lui geamănă, Artemis, zeița fertilității și vânătorii, erau pricepuți cu arcul și săgețile. Crescând, Apollo s-a răzbunat pe șarpele Python (nu pe Hera), omorându-l cu săgeți.
6. În ceea ce-l privește pe Laocoon, preotul lui Apollo, el a reușit să-și enerveze zeul, din cauză că și-a încălcat jurământul de castitate întreținând relații sexuale în templul zeului său, din care au rezultat cei doi fii care au murit împreună cu el. Pe de altă parte, Laocoon, loial și entuziast, a utilizat împotriva Calului Troian o săgeată, apanajul lui Apollo.
7. Războiul troian: așa cum au vrut zeii. Pățania lui Laocoon: ghinion.
Av. dr. Andrei Săvescu, SĂVESCU & ASOCIAȚII
* Acest text este un răspuns la provocarea prof. univ. dr. Lucian Bercea, decanul Facultății de Drept din Timișoara.