Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Unitatea statului român este afectată prin disoluţia puterii judecătoreşti
12.04.2022 | Ana-Maria PUIU

Secţiuni: Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Ana-Maria Puiu

Ana-Maria Puiu

Legea trinităţii este cea care justifică şi principiul separaţiei şi echilibrului puterilor: legislativă, executivă şi judecătorească.

Unitatea Statului Român este afectată prin disoluţia puterii judecătoreşti.

Atunci când puterea judecătorească îşi uită rolul de factor de echilibru în cadrul democraţiei constituţionale, fiind vrăjită de politic şi, astfel, atrasă ori de partea puterii legislative ori de cea a puterii executive, asistăm la disoluţia puterii judecătoreşti şi, în acest fel, la dezechilibrarea societăţii în ansamblul său.

Este mai periculos ca puterea judecătorească să se lase vrăjită de politic decât ca politicul să acapareze prin forţă puterea judecătorească. În acest din urmă caz, s-ar mai putea găsi salvatori ai justiţiei…

Dar unitatea puterii judecătoreşti a fost afectată în ultimii ani şi de o scindare interioară.

Astfel, pe fondul cristalizării sistemului de relaţii în jurul funcţiilor de conducere, s-a născut, în opoziţie, grupul aşa-zişilor „forumişti”, „reformişti”, „haştagişti”.

Dacă în cazul celor dintâi li se imputa manipularea, utilizarea fricii, a presiunii, cei din a doua grupare au acumulat stres suplimentar şi şi-au irosit energiile creatoare.

Rezultatul? Un corp profesional dezbinat în mijlocul căruia încă aşteaptă judecătorul de carieră bine intenţionat şi dornic să îşi investească energia, cunoştinţele şi creativitatea pentru realizarea actului de justiţie atât de necesar societăţii, într-un mediu liniştit şi sigur.

Avem nevoie de unitate!

În cazul în care există doar două contrarii şi nu există aspectul care le uneşte, apare în mod inevitabil conflictul, contrariile încep să se distrugă reciproc şi, în cele din urmă dispar.

Legea trinităţii este cea care ne reaminteşte că între cele două contrarii există ceea ce le uneşte, pentru ca ele să se dezvolte, completându-se, în loc să se distrugă reciproc.

Or, avem cu toţii nevoie să aparţinem unui corp profesional unit în jurul unui set comun de valori şi principii. Cu toţii ne dorim să aibă valoare cuvântul judecătorului. Împreună aşteptăm să conteze poziţia CSM şi acesta să îşi afirme locul în arhitectura constituţională, astfel încât autoritatea judecătorească să se manifeste realmente ca cea de a treia putere în Stat.

Fiecare dintre noi are nevoie de siguranţă. Avem nevoie să fim siguri că mâine nu ne trezim de două ori mai puţini ca astăzi, că nu ne mai pleacă oameni peste noapte cu consecinţa obligării noastre de a suporta descoperirea schemei de personal. Avem nevoie să ştim că reprezentanţii noştri au energia, determinarea şi curajul de a ne apăra statutul în faţa oricărei acţiuni din exterior.

Avem şansa să reînvăţăm împreună a privi spre ceea ce ne uneşte!

Judecător Ana-Maria Puiu
Candidat la alegerea ca membru CSM

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti