Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Curtea de Apel Cluj. Petent aflat în penitenciar. Respingere cerere ajutor public judiciar
12.04.2022 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

Curtea de Apel Cluj a hotărât că în temeiul art. 4 OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar în materie civilă, orice persoană fizică poate solicita acordarea ajutorului public judiciar, în situaţia în care nu poate face faţă cheltuielilor unui proces sau celor pe care le implică obţinerea unor consultaţii juridice în vederea apărării unui drept sau interes legitim în justiţie, fără a pune în pericol întreţinerea sa ori a familiei sale. În speță, Curtea a constatat că ”petentul se află în executarea unei pedepse privative de libertate, astfel că acesta nu suportă cheltuieli aferente cazării, hranei şi întreţinerii, persoanele condamnate fiind cazate individual sau în comun în penitenciar (art. 48 alin. 3 din Legea 254/2013), iar administraţia fiecărui penitenciar asigură condiţii adecvate pentru prepararea, distribuirea şi servirea hranei potrivit normelor de igienă a alimentaţiei, în funcţie de vârstă, starea de sănătate, natura muncii prestate, cu respectarea convingerilor religioase asumate de către persoana condamnată printr-o declaraţie pe propria răspundere, persoanele condamnate au acces la apă potabilă, normele minime obligatorii de hrană se stabilesc, după consultarea unor specialişti în nutriţie (art. 50 din Legea 254/2013). Or, în contextul în care nu este ţinut să-şi acopere costurile de trai zilnic şi beneficiază de sume de bani din partea aparţinătorilor (în perioada ianuarie 2022-prezent primind suma de 4.100 lei f.10), nimic nu îl împiedică ca din acestea să achite taxa judiciară de timbru din prezentul dosar stabilită la nivelul sumei de 50 lei. Având în vedere aspectele menţionate mai sus, instanţa va respinge, ca neîntemeiată, cererea de acordare de ajutor public judiciar formulată de către petentul ##### #######, reţinând că nu se impune pentru motivele mai sus arătate reducerea sau eşalonarea acesteia. ” (Încheierea nr. ## din camera de consiliu din 11 aprilie 2022, pronunțată de Secția a II-a de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Cluj)

Secţiuni: Jurisprudență Curți de Apel, Note de studiu, Procedură civilă, Selected | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO