Secţiuni » Arii de practică » Business » Insolvenţă
Insolvenţă
DezbateriCărţiProfesionişti

Directiva europeană privind restructurarea a trecut de Senat, mii de companii din România ar putea beneficia de transpunerea în legislația națională
12.04.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Insolvență, Lege 9, Proiecte legislative, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

• Proiectul de transpunere în legislația națională a Directivei privind restructurarea nr. 2019/1023 fost votat în Senatul României, după ce a trecut de comisiile reunite
• Urmează dezbaterea proiectului în Camera Deputaților, care este cameră decizională
• Proiectul a angrenat o serie de specialiști în jurul său, inclusiv practicieni în insolvență, judecători sindici, dar și profesori universitari
• CITR, consultantul desemnat de Comisia Europeană pentru a sprijini Ministerul Justiției în procesul de transpunere, își exprimă încrederea că Directiva va fi transpusă în termenul-limită, iulie 2022.
• Conform statisticilor, la nivel european, 3 milioane de noi locuri de muncă ar putea fi create prin acordarea celei de-a doua șanse. În România, în general, companiile amână 3-4 ani intrarea în insolvență din cauza stigmatului de eșec.

Directiva privind restructurarea este cu un pas mai aproape de implementare, după ce proiectul de lege privind transpunerea sa în legislația națională a trecut de Senat și va fi trimis la Camera Deputaților, care este for decizional. Potrivit CITR, parte a Impetum Group, mii de companii din România ar putea beneficia de pe urma acestei directive a Comisiei Europene, prin salvarea afacerii și a locurilor de muncă.

Proiectul de lege a fost votat de Senat în 11 aprilie, după ce a primit avizul comisiilor reunite, cu câteva amendamente menite să întărească aplicabilitatea legii. Scopul Proiectului rămâne, astfel, crearea unui cadru eficient pentru restructurare, care să ofere în mod real companiilor aflate în dificultate financiară o a doua șansă pentru redresarea activității.

În contextul în care în România companiile amână 3-4 ani intrarea în insolvență, iar anual sunt mii de afaceri care ajung prea târziu în această etapă, Directiva încurajează aplicabilitatea în practică a procedurilor de restructurare, punând accent pe prevenție și celeritate, desfășurare în mare parte out-of-court (în afara instanțelor), confidențialitate, astfel încât companiile să se poată restructura înainte de a ajunge în insolvență. Procedurile vor putea fi accesate doar la cererea societății, care își păstrează astfel dreptul de administrare, rămânând în controlul afacerii.

Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR și Team Leader al echipei de experți care a redactat proiectul de lege privind transpunerea Directivei în România: „Nevoia unui cadru normativ care să adreseze dificultatea și luarea acestor măsuri de prevenție a apărut în contextul în care vedem că la nivelul UE zilnic aproape 600 de firme intră în faliment. La nivel local, există decalaje importante între momentele în care apar dificultățile într-o companie și cel în care aceasta intră în proceduri de redresare. Avem nevoie de proceduri bazate pe celeritate, flexibilitate și nu în ultimul rând pe confidențialitate, astfel încât să nu mai existe acest stigmat al eșecului, care îi descurajează pe cei mai mulți manageri în demararea proceselor de redresare. Ne așteptăm ca Directiva, care va veni în beneficiul a mii de companii aflate în dificultate, să fie transpusă în termenul limită stabilit de Comisia Europeană, iulie 2022.”

Potrivit datelor Comisiei Europene, 43% dintre europeni nu ar demara o afacere de teama eșecului, în timp ce, anual, ies din economie 200.000 de firme care generau 1.7 mil. locuri de muncă.

În România se observă o tendință crescătoare privind accesarea măsurilor de restructurare. Totodată, este nevoie de o creștere a nivelului de informare în jurul acestor măsuri, astfel încât mediul de afaceri să cunoască mecanismele pe care le au la dispoziție pentru accesare.

Proiectul de transpunere în legislație a angrenat o serie de specialiști în jurul său, de la practicieni în insolvență, la judecători sindici, dar și profesori universitari. Proiectul este unul cu efecte la nivel național și va crea premisele pentru promovarea în legislația națională a culturii salvării unui business.

Despre CITR

CITR este liderul pieței de insolvență și restructurare din România încă din 2008. Cu o experiență de peste 20 de ani pe piața insolvenței și aproape 1000 de proiecte gestionate de-al lungul timpului, CITR administrează anual un patrimoniu de 1 miliard de euro și distribuie anual peste 100 de milioane de euro creditorilor, în misiunea sa de a salva valoarea din companiile românești de impact.

CITR este o companie Impetum Group, primul grup românesc dedicat misiunii de a maximiza valoarea de business din oricare etapă din viața unei companii, cu scopul de a crea un impact pozitiv în economie.

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti