Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

Aspecte referitoare la Decizia nr. 421 din 05.04.2018 privind aprobarea Programului de intervenție psihologică specifică destinat persoanelor adulte cu vârsta peste 55 de ani private de libertate
13.04.2022 | Crina Isabelle TRIFU

Secţiuni: Drept penal, Opinii, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Crina Isabelle Trifu

Crina Isabelle Trifu

Necesitatea existenței programului:

Programul de intervenție psihologică specifică destinat persoanelor adulte cu vârsta peste 55 ani s-a creat pentru această categorie de persoane, private de libertate, pentru a le ajuta să se regăsească și de a le crea și îmbunătăți relațiile interpersonale, atât pe cele din cadrul penitenciarului, cât și din afara acestuia.

Din literatura de specialitate, taxonomia[1] propusă de Neugarten, Havighurst & Tobin (1992), reiese faptul că există patru tipuri de personalitate care se reliefează în rândul persoanelor vârstnice:

1. Personalitatea integrată (își asumă propriile forțe și carențe, conservându-și capacitatea de adaptare)

2. Personalitatea defensivă (specifică celor ce refuză să accepte bătrânețea)

3. Personalitatea pasiv-dependentă (prezentă la cei care nu doresc să-și asume grija pentru propria persoana și transferă responsabilitatea apropiaților)

4. Personalitatea neintegrată (caracterizată de incapacitatea individului de a se implica în vreun rol din cauza maladiilor grave).[2]

Ceea ce se reliefează, din aspectele prezentate, este legat de necesitatea existenței unei intervenții, unui program, pentru categoria persoanelor vârstnice, intervenție care să corespundă și să se plieze pe nevoile complexe ale acestor persoane (nevoi de ordin medical, psihologic, personal).

Temei legal și caracterizare:

Decizia nr. 421/05.04.2018 (privind aprobarea Programului de intervenție psihologică specifică destinat persoanelor adulte cu vârsta peste 55 ani) are ca punct de plecare art. 41 alin. (2) din Legea nr. 254/2013 (privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal) și art. 14, art. 161 – 168 din Anexa 1 la Ordinul Ministrului Justiției nr. 1322/C/2017.

Art. 4 din Decizia nr. 421/05.04.2018 specifică faptul că, odată cu intrarea în vigoare a acestei decizii, Programul de asistență psihologică destinat persoanelor vârstnice, prevăzut în Anexa Deciziei directorului general al A.N.P. nr. 324/2010, își încetează aplicabilitatea.

Dispozițiile art. 41 din cadrul Legii nr. 254/2013, care are titlul marginal ,,Individualizarea regimului de executare a pedepselor privative de libertate”, prezintă în alin. (2) faptul că ,,Persoana condamnată este inclusă, ținând seama de criteriile prevăzute la alin. (1)[3], în activități educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică și asistență socială, moral-religioase, instruire școlară și formare profesională”.

Etapa individualizării reprezintă un stadiu important pentru persoana care se află în executarea unei pedepse privative de libertate, deoarece aceasta îi conturează și îi oferă posibilitățile de socializare. Regimul stabilit pentru toți deținuții trebuie să asigure un program echilibrat de activități[4] indiferent de vârsta celui aflat în penitenciar, vârsta fiind unul dintre criteriile care sunt luate în considerare în realizarea acestei etape, cu atât mai mult în cazul celui care prezintă o vârstă mai înaintată.

Din dispozițiile art. 89 prevăzute în Legea nr. 254/2013 coroborate cu dispozițiile art. 14 alin. (2) din Anexa 1 al Ordinului Ministrului Justiției nr. 1322/C/2017 reiese faptul că activitățile cu specific educativ sunt desfășurate în locurile de deținere de către personalul angajat al A.N.P. din sectoarele de reintegrare socială, ce are atribuții speciale în domeniul, […], asistenței psihologice și sociale, coordonarea fiind realizată unitar de direcția de specialitate din aparatul central, care implementează si evaluează direcțiile acțiune în vederea aplicării politicilor penale în domeniul educației.[5]

Programul de asistență psihologică specifică reprezintă demersul structurat ce cuprinde ansamblul metodelor și tehnicilor psihologice, care se adresează nevoilor și riscurilor identificate, în vederea ameliorării conduitelor dezadaptative ale deținuților.[6]

Decizia nr. 421/05.04.2018 aprobă un program de asistență psihologică specifică, având inclus în durata programului (care le are ca nucleu pe persoanele cu vârsta peste 55 de ani, private de libertate) și frecvența ședințelor aceasta fiind o caracteristică a acestui tip de asistență. Programul de intervenție psihologică specifică destinat persoanelor adulte cu vârsta peste 55 de ani este structurat pe 3 module și se desfășoară pe parcursul a 24 de ședințe, cu frecvență săptămânală sau bisăptămânală, program ce se pliază pe structura dispozițiilor art. 165 alin. (2) din cadrul Deciziei.[7]

În art. 2 din Decizia nr. 421/05.04.2018 se precizează că mapa documentară a programului se constituie din toate documentele completate și utilizate pe parcursul derulării asistenței psihologice, conform art. 167[8] din Anexa 1 la Ordinul nr. 1322/C/2017.

Decizia nr. 421/05.04.2018 stabilește în art. 3 un sistem de creditare prin programul adoptat prin intermediul căruia se măsoară comportamentul persoanelor private de libertate, precum și a eforturilor depuse de acestea în vederea reintegrării sociale. Pentru participarea la diferite activități și programe, printre care și cele de asistență psihologică, persoanele private de libertate primesc credite, care pot fi utilizate pentru acordarea recompenselor.

Scopul intervențiilor de tip psihologic cu persoanele în vârstă, private de libertate, este de stimulare a statusului psihologic și comportamental al acestora. Din practică, lucrul cu persoanele vârstnice custodiate a dovedit eficiența tehnicilor psihoterapeutice, printre care:

– cognitiv – comportamentale;

– experiențiale;

– complementare (terapia prin odihnă activă și terapii ocupaționale).

Eficiența programelor de asistență psihologică destinată persoanelor cu vârsta peste 55 de ani, private de libertate, acordată în regim de grup, a reliefat funcționarea mai multor principii de lucru:

– principiul riscului (intensitatea intervenției trebuie să fie proporțională cu nivelul de risc al persoanei custodiate);

– principiul nevoii criminogene (trebuie să se elimine factorii care au contribuit la comiterea infracțiunii);

– principiul responsivității (corespunde stilului de învățare al persoanei custodiate și al consilierului, fiind direct proporțională cu angajarea activă a subiectului);

– principiul integrității (intervenția trebuie să fie coerentă, riguros aplicată și să respecte etapele prestabilite).

Concluzii

Potrivit art. 60 din cadrul Regulamentului de punere în aplicare e Legii nr. 254/2013, Programul de intervenție psihologică specifică destinat persoanelor cu vârsta peste 55 de ani diferă în funcție de regimul de executare a pedepsei. Programele de asistență psihologică, destinat persoanelor care execută o pedeapsă în regimul de maximă siguranță, se desfășoară pe baza recomandărilor din Planul individualizat de evaluare și intervenție educativă și terapeutică, individual sau în grupuri mici, în locuri destinate pentru acest tip de program, sub supraveghere continuă.

O diferență între asistența psihologică acordată în regim închis și cea acordată în regimul de maximă siguranță este legată de numărul de persoane care pot face parte din grupul care constituie componenta centrală a respectivului program, aspect prezentat în art. 71 din Regulamentul de punere în aplicare a Legii nr. 254/2013.

Conform art. 79 din Regulamentul de punere în aplicare a Legii nr. 254/2013, persoanele în vârstă, care execută o pedeapsă privativă de libertate, în regim semideschis, se pot bucura de o asistență psihologică specifică destinată acestor categorii de persoane, asistență care se poate face în grupuri, cu un număr mai mic sau mai mare de oameni, și care, totodată, se poate desfășura în spații din interiorul locului de deținere, care rămân deschise pe timpul zilei, cât și din exteriorul acestuia (însoțirea și supravegherea se face de către personal neînarmat).

Diferența dintre programele de asistență psihologică care se aplică în cazul regimului semideschis și regimul deschis este strâns legată de locul de desfășurare a terapiei, întrucât, în cel de-al doilea regim menționat, asistența psihologică se poate face atât în interiorul, cât și în exteriorul penitenciarului, fără supraveghere din partea personalului penitenciarului.

Decizia nr. 42 din 05.04.2018 a fost necesară pentru aprobarea programului de intervenție psihologică specifică destinat persoanelor cu vârsta peste 55 de ani, program care s-a creat pentru categoria persoanelor în vârstă, private de libertate, pentru a le ajuta să se reabiliteze și de a le crea și îmbunătăți relațiile interpersonale, atât pe cele din cadrul penitenciarului, cât și din afara acestuia.


[1] Taxonomie: știință care se ocupă cu stabilirea legilor de clasificare și de sistematizare a domeniilor din realitate cu o structură complexă;
[2] Program de intervenție psihologică specifică destinat persoanelor adulte cu vârsta peste 55 ani, 2018, pag. 3
[3] Art. 41 alin. (1): ,, […], în funcție de durata condamnării, conduita, personalitatea, gradul de risc, vârsta, starea de sănătate, nevoile identificate și posibilitățile de reintegrare socială a persoanei condamnate”, Legea 254/2013;
[4] Rec(2006)2, Recomandarea Comitetului de Miniștri referitoare la Regulile penitenciare europene.
[5] Ioan Chiș, Alexandru Bogdan Chiș, Executarea sancțiunilor penale, Ed. Universul Juridic, București, 2015, pag. 552
[6] Ordinul nr. 1322/C/2017, art. 162;
[7] Art. 165 alin. (2): Organizarea și desfășurarea programelor de asistență psihologică specifică impun respectarea unui standard minim de 24 ședințe, cu o frecvență de două ședințe pe săptămână;
[8] Art. 167 alin. (1): Mapa documentară a programului de asistență psihologică se constituie din toate documentele completate și utilizate pe parcursul derulării programului și cuprinde:
a) justificarea derulării programului, prin raportare la specificul nevoilor identificate la nivelul fiecărui loc de deținere și a prioritizării intervenției; se întocmește un singur document pentru toate grupele constituite în baza aceleiași justificări;
b) contractul terapeutic, semnat de fiecare participant – în cazul programelor de asistență psihologică specifică – conform anexei nr. 14;
c) tabelul nominal cu participanții;
d) orarul activităților programului;
e) fișa de prezență a participanților;
f) protocolul de activitate, conform anexei nr. 15;
g) fișele de evaluare;
h) raportul de evaluare finală a programului.


Expert jurist Crina Isabelle Trifu

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti