Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Excepție de neconstituţionalitate respinsă ref. art. 680 alin. 2 C. proc. civ. (intrarea executorului judecătoresc în locuința debitorului)
12.04.2022 | JURIDICE.ro

JURIDICE - In Law We Trust

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 358 din 11 aprilie 2022 a fost publicată Decizia CCR nr. 855/2021 referitoare la respingerea excepției de neconstituționalitate a dispoziţiilor art. 680 alin. (2) din Codul de procedură civilă.

Excepția de neconstituționalitate a fost ridicată de Marinică Georgescu şi Niculina Georgescu.

În opinia autorilor excepției, prevederile legale criticate contravin dispoziţiilor din Constituţie cuprinse în art. 20 – Tratatele internaţionale privind drepturile omului şi art. 21 – Accesul liber la justiţie.

Obiectul excepției de neconstituționalitate îl constituie art. 680 C. proc. civ. cu următorul conținut:

Art. 680 – Accesul la bunurile debitorului alin. (2) din Codul de procedură civilă:

„(2) În cazul altor titluri executorii decât hotărârile judecătoreşti, la cererea creditorului sau a executorului judecătoresc, depusă odată cu cererea de încuviinţare a executării silite ori pe cale separată, instanţa competentă va autoriza intrarea în locurile menţionate la alin. (1). Instanţa se pronunţă, de urgenţă, în camera de consiliu, cu citarea terţului care deţine bunul, prin încheiere executorie care nu este supusă niciunei căi de atac.” Prevederile legale criticate fac trimitere la dispoziţiile art. 680 alin. (1) din acelaşi act normativ, potrivit cărora: „(1) În vederea executării unei hotărâri judecătoreşti, executorul judecătoresc poate intra în încăperile ce reprezintă domiciliul, reşedinţa sau sediul unei persoane, precum şi în orice alte locuri, cu consimţământul acesteia, iar în caz de refuz, cu concursul forţei publice.”

Examinând excepția de neconstituționalitate, Curtea constată că art. 680 din Codul de procedură civilă consacră dreptul executorului judecătoresc de a pătrunde în locurile unde se află bunurile debitorului, în vederea executării unei hotărâri judecătoreşti sau a altui titlu executoriu. Astfel, conform art. art. 680 alin. (1) din Codul de procedură civilă,  executorul judecătoresc poate intra în încăperile ce reprezintă domiciliul, reşedinţa sau sediul unei persoane, precum şi în orice alte locuri, cu consimţământul acesteia, iar în caz de refuz, cu concursul forţei publice, dispoziţie procedurală ce conduce la realizarea executării silite. În temeiul prevederilor art. 680 alin. (2) din acelaşi cod, în cazul altor titluri executorii, pătrunderea executorului judecătoresc în locurile unde se află bunurile debitorului poate fi autorizată numai de instanţa de executare, la cererea creditorului sau a executorului judecătoresc, anterior efectuării actelor de executare silită, sub sancţiunea nulităţii actelor de executare silită, ce poate fi invocată de partea interesată pe calea procedurală a contestaţiei la executare [art. 712 alin. (1) din Codul de procedură civilă]. Instanţa se pronunţă de urgenţă asupra cererii, în camera de consiliu, cu citarea terţului care deţine bunul, printr-o încheiere executorie, care nu este supusă niciunei căi de atac.

Aşadar, Curtea reţine că textul criticat asigură celeritatea judecării cererii de obţinere a autorizaţiei judecătoreşti de pătrundere în locurile unde se află bunuri aparţinând debitorului executat silit, astfel încât acesta din urmă să nu fie prejudiciat printr-o eventuală exercitare abuzivă a drepturilor ce decurg din titlul executoriu împotriva sa.

Curtea mai reţine că legiuitorul are obligaţia pozitivă de a crea cadrul legislativ necesar executării rapide a hotărârilor judecătoreşti sau a altor titluri executorii, în vederea restabilirii stării de legalitate, a asigurării în egală măsură a drepturilor creditorilor şi a debitorilor, precum şi a securităţii circuitului civil.

Astfel, cu unanimitate de voturi, Curtea decide:
– Respinge, ca neîntemeiată, excepția de neconstituționalitate invocată.

Secţiuni: CCR, Drept constitutional, Note de studiu, Procedură civilă | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO