Secţiuni » Arii de practică » Business » Fiscalitate
Fiscalitate
DezbateriCărţiProfesionişti

Soluție definitivă favorabilă obținută de echipa KPMG Legal în urma admiterii căii extraordinare de atac a revizuirii de către Înalta Curte de Casație și Justiție și rejudecării recursului – au fost anulate obligații fiscale în valoare de aprox. 1 milion de euro
13.04.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Fiscalitate, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Echipa KPMG Legal – Toncescu și Asociații – formata din Vlad Peligrad (Partener si coordonator al practicii de litigii), Calin Dragoman (Senior Managing Associate) si Oana Caloian (Senior Managing Associate) a obtinut admiterea cererii de revizuire de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie impotriva propriei decizii din recurs, Inalta Curte de Casatie dispunand, odata cu admiterea caii extraordinare de atac, rejudecarea recursului si in urma rejudecarii, mentinerea solutiei favorabile pronuntata de catre Curtea de Apel Bucuresti cu privire la anularea obligatiilor fiscale reprezentand TVA in valoare de aproximativ 1 milion de Euro cu privire la serviciile prestate intra-grup.

Importanta solutiei pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie este reliefata prin prisma faptului ca initial, Curtea de Apel Bucuresti a admis in totalitate actiunea in anularea actelor administrativ fiscale emise de catre autoritatile fiscale, sentinta ce ulterior a fost desfiintata in integralitate de catre Inalta Curte de Casatie si Justitie ca urmare a recursului promovat de autoritatile fiscale, cererea de chemare in judecata formulata fiind respinsa.

Prin promovarea caii extraordinare de atac a revizuirii, echipa KPMG Legal a convins Instanta Suprema nu doar cu privire la indeplinirea conditiilor de admisibilitate a revizuirii prin prisma considerentelor Deciziei nr. 45 /2016 din 12 decembrie 2016 pronunţate de ICCJ-Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, dar mai ales cu privire la schimbarea deciziei pe fondul recursului formulat, in rejudecare. Astfel, au fost sustinute conditiile de deductibilitate a TVA prin prisma jurisprudentei obligatorii a Curtii de Justitie a Uniunii Europene demonstrand ca instanta de recurs in mod eronat a judecat deductibilitatea cheltuielilor inregistrate de catre client cu privire la serviciile primite de la societatile din acelasi grup pe aceleasi considerente cu deductibilitatea cheltuielilor inregistrate la calculul impozitului pe profit, conditiile de deductibilitate a TVA fiind diferite si conturate de o jurisprudenta bogata a CJUE, fata de materia impozitului pe profit.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a reconfirmat principiul priorităţii dreptului Uniunii Europene, principiu obligatoriu a fi aplicat de catre instantele judecatoresti si autoritatile fiscale, in acest caz prin raportare la conditiile de deductibilitate reglementate de dispozițiile art. 168 – 169 și art. 178 din Directiva 2006/112/CE in cazul serviciilor prestate intra-grup și a principiilor neutralității și proporționalității fiscale aplicabile ce impun o anumita conduita juridica de urmat in judecarea indeplinirii conditiilor de fond si de forma pentru deductibilitatea TVA.

Ne bucuram ca reusim sa cream jurisprudenta favorabila care sa clarifice aspecte importante ale colaborarii dintre contribuabili si autoritatile fiscale, fiind disponibili sa impartasim experienta si know-how-ul nostru cu oricine este interesat in demersuri similare, in speranta de a crea o practica predictibila si consistenta atat a autoritatilor fiscale cat si a instantelor.

Echipa de litigii Toncescu si Asociatii – KPMG Legal are o experienta vasta in litigii fiscale, comerciale, civile, contencios administrativ, dar si arbitraje comerciale domestice si internationale si ofera servicii integrate in astfel de dispute, impreuna cu echipele de specialisti KPMG Tax, KPMG Accounting si KPMG Advisory.

Cuvinte cheie: , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti