Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

Judecătoria Iași. Revocarea donației. Motive medicale care conduc la imposibilitatea executării sarcinii


14.04.2022 | Paula-Alina LUPU
Secţiuni: Drept civil, Jurisprudență, Jurisprudență Judecătorii, Note de studiu, Procedură civilă, Selected
JURIDICE - In Law We Trust
Paula-Alina Lupu

Paula-Alina Lupu

Judecătoria Iași, sent. civ. nr. 3371 din 5 aprilie 2022, nepublicată

Sediul materiei: art. 1020 C.civ.

„În cazul donației cu sarcina întreținerii, starea de nevoie a donatoarei trebuie apreciată în concret, în raport de vârsta înaintată și starea sănătății, care necesită prezența permanentă a unei persoane. Nu poate fi neglijat faptul că, pentru îngrijire și întreținere, reclamanta a apelat la o persoană de vârstă la fel de înaintată, iar în aprecierea comportamentului pârâtei sub aspectul îndeplinirii sau la neîndeplinirii sarcinii contractului de donație, trebuie avute în vedere toate aceste elemente.

Faptul că, în prezent, starea de sănătate a pârâtei o împiedică să presteze întreținere reclamantei (fiind cea care, în fapt, are nevoie de îngrijire) nu poate fi considerat motiv temeinic pentru revocarea donației, cât timp această stare nu echivalează cu neexecutarea fără justificare a sarcinilor la care s-a obligat, în acord cu prevederile art. 1020 C.civ. și, în plus, este un eveniment temporar.”

În anul 2019, între reclamantă, în calitate de donatoare și pârâtă, în calitate de donatară, s-a încheiat contractul de donație cu rezerva dreptului de abitație viageră și sarcina întreținerii. Donația a avut ca obiect imobilul în care locuia reclamanta. Se reține că părțile sunt surori și nu au descendenți.

Prin cererea de chemare în judecată, reclamanta  a solicitat revocarea donației pentru neexecutarea sarcinii care, potrivit contractului, constă în îngrijirea și întreținerea reclamantei pe tot parcursul vieții, la decesul acesteia, pârâta având obligația de a o înmormânta creștinește.

S-a arătat că pârâta s-a obligat să suporte cheltuielile și costurile aferente, inclusiv cele reprezentând contravaloarea alimentelor, îmbrăcămintei, medicamentelor și orice alte costuri decurgând din nevoile donatoarei, pe tot restul vieții acesteia. Cu toate acestea, se susține că pârâta nu și-a executat niciodată obligația de întreținere, că alimente cumpăra doar pentru sine,  iar în prezent nu i-ar mai putea presta întreținere deoarece a suferit un accident cerebral, ea fiind cea care trebuie să aibă grijă, în fapt, de pârâtă.

Potrivit art. 1020 C.civ. „donația poate fi revocată pentru ingratitudine și pentru neexecutarea fără justificare a sarcinilor la care s-a obligat donatarul.”

Din declarația martorei a rezultat că părțile au avut o relație apropiată, pârâta fiind sora mai mică la care reclamanta a găsit sprijin afectiv atunci când a întâmpinat diferite necazuri, respectiv după moartea soțului. Datorită faptului că părțile locuiau în orașe diferite, la o distanță de cca. 150 km, acestea au decis să locuiască împreună. Cu toate că acest lucru s-ar fi putut realiza și fără implicații de natură patrimonială (în sensul că ar fi putut să-și păstreze imobilele pe care le aveau fiecare în proprietate), totuși, decizia a fost ca sora mai mică (pârâta, n.n.) să-și vândă locuința.

S-a afirmat că între părți au fost discuții timp de un an anterior încheierii contractului de donație. În aceste condiții, este greu de crezut că, în perioada de conviețuire anterioară încheierii contractului de donație, cele două surori nu aveau obiceiuri legate de achiziționarea cel puțin a alimentelor și a medicamentelor indispensabile, de contribuția la cheltuielile curente sau de participare la activitățile ce țin de întreținere locuinței.

Încheierea contractului de donație după o astfel de perioadă de acomodare este, în opinia instanței, o dovadă a faptului că reclamanta a cunoscut ce așteptări poate avea de la sora ei din punctul de vedere al îngrijirii și al întreținerii la care aceasta s-a obligat. De altfel, răspunzând la interogatoriu, reclamanta a afirmat că nu i-a cerut surorii ei nimic niciodată.

În cazul donației cu sarcina întreținerii, starea de nevoie a donatoarei trebuie apreciată în concret, în raport de vârsta înaintată și starea sănătății, care necesită prezența permanentă a unei persoane pentru asistență și efectuarea menajului. Nu poate fi neglijat însă faptul că, pentru îngrijire și întreținere, reclamanta a apelat la o persoană de vârstă la fel de înaintată, iar în aprecierea comportamentului pârâtei sub aspectul îndeplinirii sau la neîndeplinirii sarcinii contractului de donație, trebuie avute în vedere toate aceste elemente.

De menționat faptul că, potrivit clauzelor contractului de donație, părțile s-au obligat să achite în solidar cheltuielile legate de întreținerea imobilului.

Reține instanța că acțiunea a fost formulată după 2 ani de la încheierea contractului, după ce pârâta a suferit un accident vascular cerebral care a pus-o, practic, în imposibilitatea temporară de a îndeplini orice sarcină. Cu toate acestea, martorul a afirmat că reclamanta a sperat că, în urma tratamentului, pârâta își va reveni. Faptul că, în prezent, starea de sănătate a pârâtei o împiedică pe aceasta să presteze întreținere reclamantei (fiind cea care, în fapt, are nevoie de îngrijire) nu poate fi considerat motiv temeinic pentru revocarea donației, cât timp această stare nu echivalează cu neexecutarea fără justificare a sarcinilor la care s-a obligat, în acord cu prevederile art. 1020 C.civ. și, în plus, este un eveniment temporar, deoarece nu s-a făcut dovada faptului că pârâta nu-și va reveni.

În opinia instanței, nu modalitatea de aducere la îndeplinire a sarcinilor asumate de pârâtă a determinat-o pe reclamantă să ceară revocarea donației, timp de 2 ani neavând a-i face reproșuri în acest sens, chiar afirmând că nu i-a cerut pârâtei nimic niciodată. În realitate, este posibil ca problemele legate de sănătatea pârâtei să o nemulțumit pe reclamantă și să-i creeze temerea că nu va mai beneficia de un sprijin. Apreciind că acțiunea este neîntemeiată, instanța o va respinge.

Av. Paula-Alina Lupu, Baroul Iași

Cuvinte cheie: , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro