Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Drept penal
Drept penal
DezbateriCărţiProfesionişti

ZRVP obține o soluție favorabilă pentru o firmă de videochat într-un dosar de evaziune fiscală
14.04.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Drept penal, Procedură penală, Selected
JURIDICE - In Law We Trust

Ancheta, inițiată în anul 2014, a fost instrumentată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și a vizat activitatea desfășurată de câteva sute de persoane pentru un important jucător din industria de videochat din România, acuzat de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani. Echipa de avocați care a reprezentat proprietarul studiourilor de tip videochat a fost compusă din Doru Cosmin Ursu – managing associate, George Avram – senior associate și Ionuț Chisăr – senior associate.

Echipa de drept penal a Zamfirescu Racoți Vasile & Partners (ZRVP) a obținut la începutul anului 2022 o soluție de clasare a cauzei în care clientul, proprietarul mai multor studiouri de tip videochat din România, a fost acuzat de evaziune fiscală și spălare de bani, concluzia cercetărilor fiind că fapta de natură penală nu există. Avocații ZRVP au arătat, de asemenea, că, în cazul activității prestate de modelele de videochat, specificul activității nu impune încheierea unor contracte de muncă între acestea și studiouri, soluția legală identificată constând în încheierea de contracte de cesiune a drepturilor patrimoniale de autor.

Doru Cosmin Ursu, managing associate ZRVP: „Noile tehnologii și răspândirea internetului de bandă largă au accelerat dezvoltarea de noi tipuri de business și în special de noi modalități în care persoanele fizice pot desfășura o activitate aducătoare de venit, supusă impozitării, într-un ritm mult mai rapid față de reglementarea corespunzătoare a acestor activități.”

George Avram, senior associate ZRVP: „Într-un astfel de context, consultarea unor avocați specializați, încă de la debutul business-ului, poate face diferența între o soluție de clasare, cum este cea de față, și una de condamnare. Apărările formulate de noi pe parcursul fazei de urmărire penală au fost confirmate inclusiv de Ministerul Muncii.”

Dificultățile fiscalizării activității tipice de videochat au drept cauză inexistența unui cod CAEN pentru această activitate, motiv pentru care a fost necesară identificarea unei soluții legale care să permită atât prestarea serviciului de către modelele de videochat în beneficiul studiourilor, cât și declararea și impozitarea veniturilor obținute prin prestarea acestor servicii. Această soluție legală a constat în încheierea de contracte de cesiune a drepturilor patrimoniale de autor.

Markus Ardelean, proprietarul studiourilor vizate de ancheta autorităților: „După o serie de colaborări cu alte case de avocatură, am ajuns la ZRVP. Le mulțumesc pentru profesionalismul și suportul de care au dat dovadă. Atunci când mi-am pierdut speranța, considerând că în România nu există justiție, ZRVP mi-a redat încrederea, ajutându-mă să-mi structurez argumentele în apărare și să obțin închiderea dosarului.”

Dreptul penal continuă să fie printre practicile vedetă ale avocaturii de business, pe masa de lucru a avocaților penaliști din cadrul ZRVP aflându-se peste 140 de dosare, cu daune pretinse de peste 1 miliard Euro, în care avocații reprezintă atât persoane juridice din segmentul large corporate, cât și persoane fizice cu cetățenie română sau străină. Echipa de drept penal s-a implicat și a obținut rezultate favorabile și în spețe referitoare la instituții publice, dosarele fiind instrumentate de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Direcția Națională Anticorupție sau Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

****

Despre Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners

Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners (ZRVP) este acreditată ca una dintre cele mai importante societăţi de avocatură din România, oferind servicii de asistenţă juridică atât în sfera litigiilor şi a arbitrajului, cât şi în domeniul avocaturii de business, al insolvenței, al dreptului penal al afacerilor și al consultanței fiscale.

ZRVP are o echipă de 66 de avocați, dintre care 16 asociaţi – Călin-Andrei Zamfirescu, Ioana Racoţi și Stan Tîrnoveanu – asociaţi fondatori, Cosmin Vasile (asociat coordonator), Anca Danilescu (asociat senior), Elena Iacob, Alina Tugearu, Monica Strîmbei, Cătălin Micu, Andrei Dumitrescu, Mihai Băjenaru și Cosmin Cojocaru, Crenguța Marina Florea și Ovidiu Șerban (asociați), domnul prof. dr. Valerian Cioclei și Robert Oancea (of counsel).

:: English version

Cuvinte cheie: , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti