Secţiuni » Arii de practică » Litigation » Procedură civilă
Procedură civilă
ConferinţeDezbateriCărţiProfesionişti

ÎCCJ. Îmbolnăvirea avocatului poate justifica repunerea în termenul de recurs?
15.04.2022 | Alina MATEI

JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că poate constitui un motiv temeinic justificat pentru depăşirea unui termen procedural legal îmbolnăvirea părţii şi spitalizarea sa, nicidecum a reprezentantului său convenţional. În speță, Curtea a constatat că recurentul a solicitat repunerea în termenul de declarare a cererii de recurs motivat de faptul că avocatul desemnat în cauză a fost în incapacitate medicală, fiind depistat infectat cu virusul ARN SARS-CoV-2, conform dovezilor depuse la dosar. Cererea de repunere în termenul de declarare a recursului a fost respinsă cu motivarea că avocatul recurentului avea posibilitatea transmiterii în termenul legal, la instanţă, prin fax sau poştă electronică a cererii de recurs (art. 148 alin. 2, art. 149 alin. 4, art. 199 alin. 1, art. 154 alin. 6 C. proc. civ.). În plus, conform art. 234 alin. 2 din Statutul profesiei de avocat: „în cazul în care avocatul este împiedicat să îndeplinească serviciul profesional, îşi va asigura substituirea, inclusiv printr-un avocat care îşi desfăşoară activitatea într-o altă formă de exercitare a profesiei, dacă în prealabil obţine acordul clientului în acest scop„, ţinând cont şi de faptul că în cadrul unui cabinet individual îşi pot desfăşura activitatea un avocat definitiv, singur sau împreună cu alţi avocaţi colaboratori, astfel cum, cu referire la această formă de exercitare a profesiei de avocat, prevede art. 5 alin. 2 din Legea nr. 51/1995. (Decizia nr. 896 din 7 aprilie 2021, pronunțată de Secţia a II-a civilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție)

Av. Alina MateiSĂVESCU & ASOCIAȚII

Secţiuni: Jurisprudență curentă ÎCCJ, Note de studiu, Procedură civilă, Selected, UNBR+INPPA+Barouri | Toate secţiunile

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti
SERVICII JURIDICE.RO