Secţiuni » Interviuri
Interviuri
Women in Law

WOMEN IN LAW. Alina-Mihaela Arsene: Femeile au cadrul necesar să se exprime


15.04.2022 | Alina MATEI
Secţiuni: Covid 19 Legal React, Drept penal, Interviuri, Life, Selected, WOMEN IN LAW
JURIDICE - In Law We Trust
Alina Matei

Alina Matei

Alina-Mihaela Arsene

Alina-Mihaela Arsene

Alina Matei: Mulțumesc, stimată doamnă avocat Alina-Mihaela Arsene, Partener Fondator ARSENE, Diaconescu & Asociații, pentru timpul acordat cititorilor JURIDICE.ro. WOMEN IN LAW  este despre femei, despre ceea ce fac ele în viața profesională și nu numai. O să vă rog să ne spuneți ce vă definește pe dumneavoastră ca profesionist?

Alina-Mihaela Arsene: Pasiunea este cea care m-a ghidat în tot ce am întreprins din punct de vedere profesional. Am început de la a-mi dori să ofer calitate, nu cantitate în serviciile oferite și cred eu că sunt pe drumul cel bun. Faptul că mă aflu pe drumul cel bun, împreună cu colegii mei, o dovedește faptul că în perioada aceasta incertă (COVID) în care alți colegi de breaslă au fost nevoiți să solicite indemnizații, noi am fost puși în situația de a refuza parteneriatele noi, tocmai pentru a oferi calitate în colaborările contractate. Pot afirma cu tărie că societatea din care fac parte este una atipică zilelor noastre, întrucât deși raportat la cererile existrente pentru serviciile juridice oferite de noi, ne-am permite să evoluăm numeric atât în privința colaboratorilor, dar și a contractorilor, alegem să rămânem profesioniștii la care apelezi numai dacă ai nevoie de calitatea serviciilor oferite de noi și crezi că suntem printre puținii din domeniu care te-am putem ajuta.

Alina Matei: Din experiența dumneavoastră, implicarea femeilor, indiferent de profesia juridică aleasă, este limitată/nelimitată?

Alina-Mihaela Arsene: Implicarea femeilor rămâne aparent nelimitată, însă deși feminismul este la un nivel înalt de acceptare la nivelul societății contemporane, femeile întâmpină, în primul rând, limitările ce includ dorința societății de a fi de 3 x femeie: soție, mamă și profesionistul desăvârșit. Mărturisesc că, activând preponderent în ramura dreptului penal, de multe ori, în perioada timpurie a profesiei mele, am întâmpinat dificultăți, dar am reușit să mă distanțez de stigmatul potrivit căruia o femeie nu ar putea să exceleze atât profesional, cât și personal. Sigur că, trecând peste afirmațiile care nu întotdeauna se bazează pe fapte și pentru că toți suntem perfecți în imperfecțiunea noastră, pot spune că obținerea unor performanțe profesionale, necesită cel puțin parțial o neglijare a vieții personale.

Alina Matei: Trecerea femeii juriste de la rolul de soție/iubită/mamă la cel de profesionist al dreptului ce filtre ar trebui să parcurgă, pentru ca niciunul dintre cele două ”roluri” să nu fie afectat de prejudicii majore?

Alina-Mihaela Arsene: Mereu va exista un sacrificiu, personal sau profesional. Cu toții cred că putem să fim de acord că excepționalul profesional nu poate fi atins în același timp, în mod continuu, alături de menținerea unei vieți personale de excepție. Eu cred în necesitatea menținerii unui echilibru. Nu mă dezic de niciun rol, nici cel avut în viața profesională, dar nici de cel din viața personală. În practică, un lucru este cert: doar în cazuri excepționale lucrez în weekend, acestea fiind zilele în care sunt total disponibilă în viața personală. Altfel, chiar și la ceas de seară primesc un apel și sunt prezentă la datorie. În viața avocatului penalist, nu prea există momente de respiro.

Alina Matei: Mediul juridic oferă femeilor oportunitatea de a fi ceea ce vor ele să fie?

Alina-Mihaela Arsene: Pot afirma că mediul juridic oferă premisele necesare femeilor de a fi ceea ce vor ele să fie. Mai exact, femeile au cadrul necesar să se exprime, dar mai ales să se formeze ca femei profesioniste care pot oferi un plus de valoare mediului juridic. Nu cred că am întâlnit un mediu profesional mai ofertat pentru femei decât este mediul juridic și sunt foarte fericită că pot face parte din el.

Alina Matei: Din toate punctele de vedere, nu cunosc să fi fost vreo perioadă mai favorabilă dezvoltării femeilor ca cea în care trăim. Orice drept, ca orice prejudecată este doar cu urmări. Ce rol pot avea femeile juriste în a înțelege că fiecare este responsabil de alegerile lui (profesionale, personale)?

Alina-Mihaela Arsene: Într-adevăr, dezvoltarea femeilor este în plină ascensiune. În România, după căderea regimului comunist, femeile s-au implicat din ce în ce mai mult în activitatea profesională, având acces la aceeași nivel de educație și aproximativ la aceleași locuri de muncă precum bărbații. Însă, chiar dacă dorința femeii de a evolua există, iar ponderea femeilor în corpul profesional juridic este mai mare față de cea a bărbaților, continuăm să ne lovim de unele prejudecăți.

Așa cum am menționat anterior, activând preponderent în domeniul dreptului penal unde ar fi greu să crezi că o femeie s-ar descurca ireproșabil, de-a lungul carierei am fost plăcut surprinsă să observ siguranța pe care femeile o emană, încrederea cu care femeile pledează în fața instanțelor de judecată. Oricum, dreptul femeilor de a exercita profesia de avocat a adus cu el și responsabilitatea pe care o pune pe umerii practicanților exercitarea acestei profesii. Sunt atât de multe situații în care în această profesie este nevoie să iei decizii esențiale în câteva minute, poate chiar secunde, astfel încât este esențial ca aceste decizii să le iei responsabil fiind pentru ceea ce ai decis.

Alina Matei: Ați avut un model feminin care v-a inspirat de-a lungul timpului?

Alina-Mihaela Arsene: Categoric, mama a fost și este sursa mea de inspirație, având în vedere că am fost crescută și educată cu toată dragostea și atenția, stimulând în mine simțul corectitudinii și al dreptății încă din primii ani de viață. Tot pentru că mama îmi spunea mereu că o femeie pentru a fi completă, trebuie să fie independentă financiar, a contribuit la alegerea mea de a profesa.

Alina Matei: Trăim în epoca Pandemiei (acum oficial, nu) și a tulpinilor de COVID-19. Cum a fost această perioadă pentru dumneavoastră, din punct de vedere personal și profesional?

Alina-Mihaela Arsene: Având în vedere că momentul inițial al pandemiei părea a fi total îngrijorător, această perioadă nu m-a afectat considerabil nici pe plan personal, nici pe plan profesional. Mai mult, dat fiind faptul că în perioada pandemică societatea din care fac parte a continuat să funcționeze în format fizic, a însemnat o dezvoltare pentru noi, adaptându-ne la comunicarea prin mijloace electronice. Pot spune că interacțiunea cu oamenii a fost una dificilă, lipsindu-mi astfel apropierea și comunicarea facilă. Dată fiind necesitatea purtării măștilor faciale, pledoariile avocaților nu au mai fost atât de ”ascultate”, dat fiindcă a existat o dificulate în completarea celor verbalizate cu  limbajul nonverbal (mimică, gestică), dar  lipsită de mascarea expresiilor corpului.

Alina Matei: Un mesaj, vă rog, pentru toate doamnele din lumea juridică.

Alina-Mihaela Arsene: Îmi doresc ca noi, femeile juriste, să continuăm să ne aducem aportul, inspirând generațiile tinere, aducând constant un plus de valoare profesiei pe care o exercităm.

Alina Matei: Mulțumesc pentru că ați stat de vorbă cu mine!

Alina-Mihaela Arsene: Și eu vă mulțumesc, în primul rând, pentru că ați dezvoltat proiectul „Women in Law” și în al doilea rând, pentru oportunitatea oferită de a face parte din acesta.

Alina MateiMulțumiri speciale celor care au făcut posibil acest minunat proiect, adică partenerilor JURIDICE.ro: BCRcertSIGNCSALBOMV Petrom.

Cuvinte cheie: , , , , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dumneavoastră pe JURIDICE.ro. Ne bucurăm să aducem gândurile dumneavoastră la cunoştinţa comunităţii juridice şi publicului larg. Apreciem generozitatea dumneavoastră de a împărtăşi idei valoroase. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicăm chiar şi opinii cu care nu suntem de acord, publicarea pe JURIDICE.ro nu semnifică asumarea de către noi a mesajului transmis de autor. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteţi ciţi aici. Pentru a publica pe JURIDICE.ro vă rugăm să luaţi în considerare Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

Autori JURIDICE.ro
Juristi
JURIDICE pentru studenti
JURIDICE NEXT

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

↑  Înapoi în partea de sus a paginii  ↑
Secţiuni          Noutăţi     Interviuri     Comunicate profesionişti        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie         Arii de practică          Note de studiu     Studii
 
© 2003-2023 J JURIDICE.ro