Secţiuni » Sistemul judiciar » Alegeri CSM
Alegeri CSM

Jud. Alex Arghir despre criteriile şi regulile privind evaluarea activității judecătorilor
15.04.2022 | JURIDICE.ro

Secţiuni: Alegeri CSM, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust

Jud. Alex Bogdan Arghir, proiectul pentru CSM 2022: „Criteriile și regulile privind evaluarea activității profesionale a judecătorilor au suferit modificări nerezonabile, iar cel din urmă regulament adoptat constituie un regres de neacceptat. Astfel, a fost reintrodus subindicatorul „numărul hotărârilor modificate/desființate/casate din motive imputabile” în cadrul indicatorului „calitatea activității”. În condițiile unei fluctuații legislative excesive, a unei practici judiciare neunitare la nivelul instanțelor de control judiciar, a unui volum de activitate nerezonabil, a complexităților tot mai ridicate a dosarelor și a interpretărilor nuanțate din doctrina de specialitate, chestiunea imputabilității nu are o justificare obiectivă și constituie un criteriu nerealist. De asemenea, procedura contestării caracterului imputabil printr-o cerere adresată instanței de control judiciar pune în sarcina judecătorilor o obligație disproporționată, acestora revenindu-le o nouă îndatorire, respectiv aceea ce a aduce argumente suplimentare pentru care au adoptat o soluție și contraargumente faţă de dezlegarea instanţelor de control judiciar.

De exemplu, în Germania și în Franța, datorită principiului independenței judecătorilor, nici numărul hotărârilor respinse în apel, nici motivele respingerii nu sunt luate în calcul, decât dacă scot la iveală erori grave. În același timp, Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni consideră că este problematic să întemeiezi rezultatele evaluării pe numărul sau procentul sentințelor respinse în apel, cu excepția cazului în care numărul şi motivele respingerilor arată clar că judecătorul nu are cunoștințele cerute în planul dreptului şi procedural [Avizul nr. 17 (2014)].

Așadar, militez pentru înlăturarea acestui subindicator care a reapărut din trecutul pe care l-am crezut uitat, dar care în mod neinspirat a fost revigorat.

Totodată, indicatorii STATIS pentru judecători ar trebui rediscutați (de exemplu, operativitatea să fie calculată prin raportare la numărul total de dosare pe rol, iar nu doar prin raportare la dosarele nou-intrate) şi adaptați (de exemplu, la indicatorul redactările peste termenul legal, deşi există posibilitatea legală pentru prelungirea termenului de redactare, indicatorul STATIS nu a fost modificat în mod corespunzător), la fel cum marjele pentru grade de eficienţă ar trebui calibrate, urmând a se ţine cont nu doar de numărul dosarelor, ci mai ales de complexitatea lor.

În același timp, din perspectiva comisiilor de evaluare, apreciez că este preferabilă o componență care să aibă în vedere doar instanța la care activează judecătorii supuși evaluării, respectiv președintele instanței și 2 judecători desemnați de colegiul de conducere, fără implicarea unor judecători de la instanțele ierarhic superioare, în condițiile în care cei dintâi sunt mai bine poziționați să procedeze la evaluare, la fel cum îngreunarea activității unor judecători de la instanțele ierarhic superioare nu este o măsură dezirabilă.

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti

Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti