Secţiuni » Articole » Opinii
OpiniiPovestim cărţiImaginarul dreptului
Condiţii de publicare

Atribuțiile Consiliului Superior al Magistraturii în materie legislativă
18.04.2022 | Laura RADU

Secţiuni: Alegeri CSM, Opinii, Selected, Sistemul judiciar
JURIDICE - In Law We Trust
Laura Radu

Laura Radu

Desfășurarea activității de judecată în instanțe relevă tot mai mult lipsa consultării acestora la adoptarea unor acte normative, care apoi, abrupt, generează litigii pe care acestea nu le pot gestiona.

Consiliul Superior al Magistraturii nu este inițiator legislativ, dar în virtutea consolidării unor relații de colaborare constructive cu Ministerul Justiției are posibilitatea și deopotrivă îndatorirea de a semnala și contribui la remedierea în timp util a dificultăților cu care se confruntă instanțele de judecată, atunci când actele normative sunt de natură să le perturbe activitatea.

Atenția îndreptată la momentul potrivit către aceste chestiuni ar veni în întâmpinarea problemelor pe care conducătorii instanțelor împreună cu judecătorii și cu suportul personalului auxiliar de specialitate sunt responsabili să le rezolve cu resursele limitate de care dispun.

Ultimii ani evidențiază adoptarea a numeroase legi fără studii prealabile de impact, însă instanțele au fost nevoite să facă față unui volum de muncă în continuă creștere într-un interval de timp foarte scurt: Legea 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate în mod abuziv în perioada regimului comunist în România, Legea 101/2016 privind remediile și căile de atac în materie de atribuire a contractelor de achiziție publică, OUG 66/2011 privind prevenirea, constatarea și sancționarea neregulilor apărute în obținerea și utilizarea fondurilor europene și/sau fondurilor publice naționale aferente acestora, Ordonanța de urgență nr.5/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România, în vigoare de la 09.02.2022 până la 10.03.2022, când a fost abrogată de Ordonanța de urgență nr. 22/2022.

În acest cadru, configurat de cele câteva exemple anterior enumerate, apreciez că reluarea consultării instanțelor în mod real, în timp adecvat pentru luare la cunoștință, previzionare consecințe și acordarea posibilității efective de a exprima puncte de vedere pertinente ar permite legiuitorului să estimeze obiectiv și competența materială și teritorială și durata rezonabilă de soluționare a litigiilor care ar putea decurge din raporturile juridice care se vor naște din legile adoptate, așa cum arătam și mai sus, puterile statului aflându-se în control și în echilibru pentru a servi în modul cel mai adecvat cu putință interesului cetățeanului.

Judecător Laura Radu, Președinte Tribunalul București

:: Proiectul de candidatură pentru CSM

Cuvinte cheie: , , , ,
Vă invităm să publicaţi şi dvs., chiar şi opinii cu care nu suntem de acord. JURIDICE.ro este o platformă de exprimare. Publicarea nu semnifică asumarea de către noi a mesajului. Totuşi, vă rugăm să vă familiarizaţi cu obiectivele şi valorile Societătii de Stiinţe Juridice, despre care puteti ciţi aici. Pentru a publica vă rugăm să citiţi Condiţiile de publicare, Politica privind protecţia datelor cu caracter personal şi să ne scrieţi la adresa de e-mail redactie@juridice.ro!

JURIDICE.ro foloseşte şi recomandă My Justice

JURIDICE CORPORATE
JURIDICE MEMBERSHIP
Juristi
JURIDICE pentru studenti









Subscribe
Notify of

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Important: Descurajăm publicarea de comentarii defăimatoare. Vor fi validate doar comentariile care respectă Politica JURIDICE.ro şi Condiţiile de publicare.

Secţiuni        Selected     Noutăţi     Interviuri        Arii de practică        Articole     Jurisprudenţă     Legislaţie        Cariere     Evenimente     Profesionişti